Rusové stále trvají na opilých Češích. Ti ale mají zastání u Finů a Slováků

Skandál kolem zpožděného odletu juniorských hokejistů z Kanady, kdy musela být z paluby vykázana personálem jak ruská, tak i česká výprava, neutichá. Alespoň v Rusku, kde stále trvají na své verzi o tom, že opilými pasažéry v letadle byli Češi a ne oni, jak o tom hovořily první zprávy a také svědci z českého týmu. Podle něho to totiž byli Rusové, kteří se tehdy posilnili alkoholem a nedodržovali nošení respirátorů a roušek. Personál aerolinek je pak zaměnil kvůli podobným mikinám s Čechy a oba výběry tak musely z letadla.

Tři hodiny před odletem se sešli všichni hokejisté v letišní hale v Calgary. „Naši hráči si šli nakoupit suvenýry z Kanady a část hráčů telefonovala domů svým rodinám. Naopak ruské hráče jsme viděli sedět v baru," vypráví prostřednictvím tiskové zprávy k incidentu manažer českého národnho týmu do 20 let Otakar Černý a pokračuje: „V letadle jsme si všimli, že někteří členové ruské výpravy hygienická pravidla evidentně nedodržují, a roli v tom hrál zřejmě i alkohol. Někteří spolucestující si poté stěžovali na chování Rusů a posádka z toho důvodu nechala vyklidit celé letadlo."

Samotní Rusové ale předkládají veřejnosti poněkud odlišný průběh novoročního dění na letišti v Calgary. „Reprezentanti českého národního týmu se provinili mnohem více. Nosili s sebou alkohol a s předstihem začali slavit Nový rok. Rozhodli se zásobit tradičním pěnivým nápojem. Bohužel odvrácená strana české pivní lásky zůstane málokdy bez povšimnutí," píše ruský web Sport-expres, jenž pokračuje následující větou, se kterou se odvolává na švéskou reportérku stanice SVT Marii Lehmannovou. „Zástupci ruské a české reprezentace odmítli nosit roušky, kouřili a byli opilí."

Že to ale takto psala zmiňovaná švédská reportérka, která se vracela do Evropy stejným letadlem, jakým se měli vracet i Rusové a Češi, není pravda. V jejím článku se píše totiž následující: „Několik členů ruské výpravy bylo silně opilých a odmítalo nosit roušky. Čeští hráči byli zcela nevinní. Důvodem, proč byli přesto vyřazeni, bylo to, že personál neviděl rozdíl mezi jednotlivými týmy, protože jejich oblečení bylo téměř totožné.“

Rusové se ale svého vidění na problém nevzdávají a stále přidávají argumenty, proč není pravda, že sami měli být opilí. „Informace české strany, že ´oba týmy byly ve stejných šedých mikinách a stevardi nezjistili, který z týmu se provinil, a proto vyvedli všechny´, také neodpovídá skutečnosti. Zástupcům letecké společnosti trvalo hodinu, než zjistili, kdo je na vině. Přitom opilí jedinci byli v jiných týmech," píše se ve Sport-expresu, který zaútočil i na finskou výpravu, která inkriminovaným letem nakonec odletěla. „Podle našich informací jeden z členů finského národního týmu doslova nedokázal sedět na místě a upadl na bok. Pak se pozvracel na vlastní nohy.“

Na to museli už zareagovat i Finové a to prostřednictvím svého generálního manařera národního týmu Kimma Oikarinena. „Tvrzení ruských médií není pravdivé. Dvě hodiny před přistáním ve Frankfurtu mi přišel osobně poděkovat stevard za to, jaký máme skvělý tým plný profesionálů, kteří se umí chovat,“ řekl pro server finské televizi MTV Uutiset. Dodal, že i Finové byli nejprve z letadla vykázaní, ale pak se na palubu vrátili.

Informace této finské televize se neshodují pouze s ruskými vyjádřeními k celé situaci. K rozhodnutí personálu společnosti Air Canada napsala: „Ruský tým pil, kouřil cigarety a neměl na obličeji respirátory. Český tým byl vyřazen, protože měl na sobě podobné mikiny jako ruský tým, což způsobilo nedorozumění."

K vyjádření k celé situaci poprosil web hokej.cz i slovenského manažera Tomáše Pšenku. On společně s dalšími členy slovenského národního týmu zajišťoval převoz zavazadel. „Vzhledem k plné obsazenosti letadla byla situace od začátku nepřehledná. Neměli jsme ale pocit a ani jsme neviděli, že by česká výprava nějakým způsobem porušovala pravidla přepravce a zavedená opatření," nechal se slyšet konkrétně.

Manažer českého týmu pak uvedl, že v tunalu před vstupem do letadla měl jeden z Rusů i kouřit, přičemž podle švédských médíí mělo jít hned o ruského kouče Sergeje Zubova. Konkrétně měl mít elektronickou cigaretu v rukávu. To ale sám Zubov popřel následujícími slovy: „No tak, jaké cigarety? Přestal jsem kouřit před třemi lety.“

Související

David Jiricek #5 of Team Czech Republic celebrates his game tying goal late in the third period with teammates on the bench against Team Sweden in the semifinal round of the 2023 IIHF World Junior Championship at Scotiabank Centre on January 4, 2023 in Halifax, Nova Scotia, Canada.

Hokej MS 20: Česko otočilo semifinále se Švédy, bude hrát o zlato

Jakkoli už to vypadalo se svěřenci kouče Radima Rulíka bledě, tenhle tým českým fanouškům ukazuje, že se rozhodně nevzdává a bojuje do posledních minut. Právě závěry třetí třetiny i následného prodloužení rozhodly o tom, že čeští mladíci budou hrát v noci ze čtvrtka na pátek ve finále o první zlato od roku 2001. O vyrovnání se postaral obránce David Jiříček a o vítěznou branku pak 50 vteřin před koncem prodloužení Jiří Kulich.
Hokej MS20: Česko vs Kanada

Češi na MS hokejistů do 20 let skončili. S Kanadou prohráli 0:3

Čeští hokejisté prohráli ve čtvrtfinále juniorského mistrovství světa v Edmontonu s Kanadou 0:3 a turnaj pro ně končí. Obhájci zlatých medailí si rozhodující dvoubrankový náskok vypracovali již v první třetině, třetí gól přidali při české power play v závěru zápasu.

Více souvisejících

Hokej MS20 Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy