Šampionát plný zvratů pokračuje. Švédy po Dánech historicky poprvé na MS porazili i Bělorusové

Sice jsou odehrány teprve necelé tři dny z letošního světového šampionátu v Rize, ale už teď se dá o něm hovořit jako o nejbláznivějším a o nejnevyzpytatelnějším mistrovství v historii. Po senzacích, o kterých se v předešlých dvou dnech postarali Lotyši svou výhrou nad Kanadou a Dánové svou výhrou nad Švédskem, je tu další a opět v ní nechvalnou roli sehráli Švédové. Ti podruhé za sebou na turnaji totiž opět prohráli a to tentokráte s Běloruskem, které si tak připisuje své první vítězství nad tímto severským soupeřem na MS. Jedinou branku tohoto duelu vstřelil na začátku třetí třetiny Nestěrov.

Už úvodní minuty zápasu napověděli, že to ani tentokrát nebudou mít Švédové jednoduché. Vždyť tehdy nedokázali využít hned čtyřminutovou přesilovou hru. Běloruští reprezentanti se naopak snažili zaskočit Seveřany nejedním rychlým protiútokem. V polovině úvodního dějství přišla na řadu několikaminutová vynucená pauza poté, co hlavou do mantinelu narazil Bělorus Lisovec, jenž tak musel být odvezen z kluziště na nosítkách. Ten byl tehdy v souboji s Klingbergem a právě jeho Bělorusové taktéž zranili prakticky na stejném místě kluziště.

Jinak se obě mužstva snažila to druhé zaskočit svými brejkovými příležitostmi, ovšem gólmani Reideborn a Taylor se zaskočit jen tak nenechávali. Největší šanci na skórování mělo Bělorusko, které mělo k dispozici 25 vteřin dlouhou početní výhodu pět na tři, ale ani tehdy se jim to nepodařilo.

Až 33 sekund po druhé přestávce se mohl běloruský hokejový národ naplno rozradostnit. Tehdy totiž žlutomodří nechali zcela nehlídaného Nestěrova před svou brankou a ten to dokonale potrestal, 1:0 pro Bělorusy. V následujících minutách bylo na Švédech vidět, že daleko více přidali, věděli, že podruhé za sebou na MS prohrát znamená, že by to doma schytali. Jenže na kanadského gólmana v brance Bělorusů se zkušenostmi i z české extraligy Dannyho Taylora recept vůbec nenacházeli, navíc ve 49. minutě obránce Pilut trefil tyč. „Tři korunky“ to zkoušely poslední dvě minuty ještě bez brankáře, ale ani to jim nepomohlo. Po Dánech, tak tedy historicky na MS prohráli i s Bělorusy.

Mistrovství světa v ledním hokeji v Rize – konečný výsledek (23.5.2021):

SKUPINA A:

Švédsko - Bělorusko 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)Branka a nahrávky: 41. Něstěrov (Stefanovič, Lopačuk)

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy