Slováci ovládli duel s Dánskem a postoupili do čtvrtfinále, USA si poradily s Nory

Svým posledním hracím dnem v úterý pokračují základní skupiny letošního mistrovství světa ve Finsku. A právě během něj se tak rozhoduje nejen o posledních čtvrtfinalistech, ale i o tom, kdo se proti komu ve čtvrtfinále postaví. O bytí i nebytí na tomto turnaji hráli v úterý Slováci s Dánskem. Přemožitelé Kanady tentokrát nebyli pro naše východní sousedy nebezpečným soupeřem a byli očividně vysílení. Proto tak svěřenci kouče Craiga Ramseyho Seveřany vyprovodili z turnaje vysokou výhrou nad nimi 7:1. Ve druhém odpoledním zápase se Američané evidentně šetřili na důležitější čtvrtfinálový duel, přesto nic nepodcenili a Nory porazili 4:2.

Slovákům stačila výhra o tři branky, aby už měli od konce tohoto zápasu s Dánskem jistotu postupu do čtvrtfinále. Proto byli očividně od samého začátku zápasu aktivnější a dočkali se prvního gólu v polovině úvodního dějství. Tehdy po vyhraném buly, o což se postaral Krištof, z pravého kruhu vystřelil Tatar,jehož tečovaná střela nakonec zaplula do dánské sítě. Do kabin na první pauzu se šlo za stavu 2:0 pro Slovensko, neboť krátce před ní Tatar zasunul kotouč podél levého betonu brankáře Dahma.

Slováci své vedení navyšovali, na 3:0 vstřelil branku Regenda z dorážky během přesilové hry. Následně mohli zvýšit i ve svém oslabení, kdybyb ale tehdy překonal Dahma Liška. Ve 33. minutě už se ale čtvrtý gól Slovákům vstřelit podařilo, konkrétně se o to svou střelou, která ještě byla tečována, od modré postaral Rosandič. Krátce před koncem druhé třetiny pak Krištof na levé straně zskal kotouč, když ho ztratil dánský kapitán Regin, následně ho přihrál naprosto osamocenému Slafkovskému, jemuž se podařilo dostat puk do sítě až na druhý pokus.

Ve třetí třetině se hrálo mimo jiné i o to, aby slovenský muž s maskou odešel po tomto utkání s čistým kontem, o to ale nakonec ve 48. minutě, kdy Dánsko hrálo přesilovku. Tehdy využil provozu před slovenskou svatyní zakončující Blichfeld. Seveřané pak sice v následném oslabení neinkasovali šestou přesnou slovenskou trefu, v 59. minutě se jí ale přeci jen Slováci dočkali díky dorážejícímu Nemcovi. Po tomto gólu nejenže Markus Lauridsen za svou naštvanou reakci desetiminutový osobní trest, trerst přišel i za neúspěšnou trénerskou výzvu. Skóre na 7:1 pak upravil střelou z levého úhlu Regenda.

Konečné výsledky zápasů MS v hokeji 2022 ve Finsku (24.5.2022):

SKUPINA A (Helsinky):

Slovensko - Dánsko 7:1 (2:0, 3:0, 2:1)Branky a nahrávky: 10. Tatar (Krištof), 20. Tatar (Krištof), 22. Regenda (Slafkovský, Nemec), 33. Rosandič (Lunter, Nemec), 39. Slafkovský (Krištof), 59. Nemec (Takáč, Miloš Roman), 60. Regenda (Nemec, Lantoši) - 48. Blichfeld (M. Lauridsen, Ehlers). Rozhodčí: MacFarlaine, Rekucki (oba USA) - Sormunen (Fin.), Van Oosten (Kan.). Vyloučení: 4:3, navíc M. Lauridsen (Dán.) 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 3084.

Sestavy:

Slovensko: Húska - Čerešňák, Fehérváry, Nemec, M. Ivan, Grman, Rosandič, Gachulinec, Jánošík - Tatar, Krištof, Slafkovský - Regenda, Miloš Roman, Takáč - Lantoši, Tamáši, Liška - A. Sýkora, Kollár, Lunter. Trenér: Craig Ramsay

Dánsko: Dahm - Lassen, M. Lauridsen, J. Jensen Aabo, Kristensen, Larsen, N. Jensen, M. Jensen - N. Ehlers, F. Nielsen, Bau Hansen - Aagaard, Regin, Storm - Blichfeld, Wejse, P. Bjorkstrand - Asperup, Jakobsen, Poulsen. Trenér: Heinz Ehlers

SKUPINA B (Tampere):

USA - Norsko 4:2 (2:0, 1:1, 1:1)Branky a nahrávky: 4. Hartman (Galchenyuk, Lafferty), 8. Boldy (Galchenyuk), 29. Meyers (L. Hughes, Kuhlman), 60. Farrell - 23. Martinsen (Haga, Röymark), 42. Rokseth (Jakobsson, Trettenes). Rozhodčí: Ingram, Lawrence - Chaput (všichni Kan.), Synek (SR). Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 5435.

Sestavy:

USA: Swayman (21. Mann) - Seth Jones, Megna, Peeke, Schmidt, L. Hughes, Barber, Lafferty - Boldy, Hartman, Galchenyuk - Gaudette, Tynan, Bellows - Kuhlman, Meyers, Farrell - Watson, Lettieri, Hayden. Trenér: David Quinn.

Norsko: Haukeland - Johannesen, Lilleberg, Krogdahl, Nörstebö, Rokseth, Kasastul, Klavestad - K. Olimb, M. Olimb, Fladeby - Martinsen, Haga, Röymark - Hoff, Trettenes, Jakobsson - Salsten, Brekke Henriksen, Rönnild. Trenér: Petter Thoresen

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS SVK Tým Hokej MS DEN Tým Hokej MS USA Tým hokej

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 12 minutami

před 28 minutami

před 55 minutami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

ANO by v březnu vyhrálo volby. Ze Sněmovny by vypadly dvě vládní strany

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy