Slováci zůstávají ve hře o čtvrtfinále, Lotyši poazili Rakousko až na nájezdy

O pátečním večeru se konal důležitý zápas na hokejovém šampionátu ve Finsku především pro Slovensko. Pokud by bronzoví medailisté z letošní zimní olympiády v Pekingu neuspěli proti Kazachstánu, už by měli namále a s postupem do čtvrtfinále by to vypadalo všelijak, jen ne nadějně. Přestože v úvodní třetině nejprve svěřenci Craiga Ramseyho dopláceli na zbytečné fauly, nakonec se Slovákům Kazachstánce podařilo pokořit 4:3. Jednou nohou ve čtvrtfinále po pátečním večeru Lotyšsko, které ve skupině B proo změnu zvládlo vyrovnaný duel s Rakušany, které porazili až na nájezdy.

Slovenští reprezentanti si byli vědomi důležitost duelu s Kazachstánem a proto nebylo divu, že vstoupili do tohoto zápasu aktivněji. Díky tomu tak mohli málem otevřít skóre už po čtyřech minutách, kdyby po střele od modré z hokejky Fehérváryho kotouč do branky úspěšně dorazil Krištof. Ten tehdy ale zamířil jen do tyče. Ve 13. minutě už se ale favorizovanějším Slovákům povedlo dostat se do vedení. To se po kazachstánské chybě v rozehrávce dostal k puku Kollár a právě tento debutant na světovém šampionátu skóroval, 1:0 pro Slovensko. Následně ale přišly hned dva zbytečné fauly Pospíšila a v obou případech byla tato nedisciplinovanost potrestána. Nejprve vyrovnal Panjukov, poté obrat na 1:2 dovršil Ševčenko.

Ve druhé dvacetiminutovce se ale našim východním sousedům nepříznivý vývoj zápasu povedl otočit. A i tentokrát hrála svou roli nedisciplinovanost, tentokrát kazachstánského týmu. Nejdříve byl na pět minut za tvrdý atak na Minárika Akolzin a právě během tohoto trestu se Slováci trefili hned dvakrát. Na 2:2 vyrovnal Fehérváry, jehož střela byla tečovaná, obrat na 3:2 dokonal po úniku Liška. Další nedisciplinovanost z kazachstánské strany vyústila v trestné střílení, které dokázal gólem na 4:2 proměnit Slafkovský.

Když se ve třetí třetině povedlo asijskému týmu snížit zásluhou Panjukovy teče předcházející Orechovy střely. Další gól už ale naštěstí pro Slováky Kazachstánci nedali, přestože se o to snažili i při závěrečné power-play.

Lotyši po výhře nad Rakušany po nájezdech klepají na dveře čtvrtfinále

Že bude duel mezi Lotyši a Rakušany vyrovnaný, to naplno ukázala již první tetina, která branku nepřinesla. Nedalo ji třeba Rakousko při přesilovce po čtyřech minutách hry a to i proto, že tato početní výhoda skončila záhy po třinácti vteřinách faulem Schneidera.

Další rakouská přesilovka se datuje do poloviny třetiny, kdy tedy opět bylo trestáno Lotyšsko, tentokrát Džerinš seděl na trestné, ale místo toho, aby tuto početní výhodu využilo Rakousko, mohli naopak v oslabení skórovat Lotyši. Konkrétně Balcers, jenž tehdy střílel z levého kruhu, ale gólman Starkbaum si s tím poradil.

Ve druhé třetině už branky padaly. Nejprve v úvodu druhé třetiny otevřel skóre Rakušan Nissner zakončením z levého kruhu, ve 26. minutě to už bylo tedy 1:1, když Jaks předal puk na pravém kruhu přítomnému Balcersovi, jemuž se podařilo překonat Starkbauma střelou nad lapačku. Pak nejdříve Rakušané přečkali Leblerovo vyloučení, v polovině zápasu ale Maierův trest už potrestán byl, když Čuksteho zakončení ztečoval před rakouským gólmanem Richards Bukarts. Záhy tu byla dvojnásobná přesilovka Rakušanů a ti nabídnutou příležitostí nepohrdli. Trefil se po vyjetí do lepší pozice Heinrich, 2:2. Následnou lotyšskou přesilovku Abols ve své příležitosti nevyužil, ve 36. minutě se ale zapsal mezi úspěšné střelce Balcers. Ten vstřelil gól na 3:2 po spolupráci s Bukartsem.

Smirnovs pak mohl ukildnit lotyšské fanoušky na začátku třetího dějství, ale protože se mu to nepovedlo, ve 47. minutě se na druhé straně Zündel rozhodl vypálit od modré a jeho střelu úspěšně tečoval Raffl, 3:3. Ještě před koncem základní hrací doby mohl rozhodnout Wukowits, ale ten si po rychlém kontru na výtečně chytajícího Šilovse nepřišel.

Šilovs zůstal nepřekonán i v následném prodloužení, přestože kotouč tehdy ležel v jeho brankovišti, i Lotyšsko bylo blízko rozhodnutí, když Kaninš trefil tyč. Když pak ve svých brejcích neuspěli Ganahl a Huber, musely rozhodnout nájezdy.

V nich se trefili dva Lotyši Jelisejevs a Roberts Bukart a jeden Rakušan Heinrich a když k tomu přičteme vycházející brankářskou hvbězdu Šilovse, o vítězi bylo rozhodnuto.

Konečné výsledky zápasů MS v hokeji 2022 ve Finsku (20.5.2022):

SKUPINA A (Helsinky):

Kazachstán - Slovensko 3:4 (2:1, 0:3, 1:0)Branky a nahrávky: 16. Panjukov (Blacker, Orechov), 18. Ševčenko (Starčenko, Valk), 44. Panjukov (Orechov) - 13. Kollár (Takáč), 30. Fehérváry (Liška, Slafkovský), 34. Liška (Krištof, Húska), 35. Slafkovský z trest. střílení. Rozhodčí: Hansen (Nor.), Šír (ČR) - Davis (USA), Zunde (Lot.). Vyloučení: 0:3, navíc Akolzin (Kaz.) 5 minut. Využití: 2:2. Diváci: 3068.

Sestavy:

Kazachstán: Šutov - Blacker, Orechov, Metalnikov, Dietz, Šalapov, Beketajev, Samat Danijar - Akolzin, Starčenko, Ševčenko - N. Michajlis, Valk, Savickij - Panjukov, Sagadějev, Šesťakov - Petuchov, Gurkov, Asetov. Trenér: Jurij Michajlis

Slovensko: Húska - Čerešňák, Fehérváry, Nemec, Ivan, Rosandič, Grman, Jánošík - Slafkovský, Krištof, Tatar - Regenda, Roman, Pospíšil - Lantoši, Tamáši, Liška - Sýkora, Kollár, Takáč - Minárik. Trenér: Craig Ramsay

SKUPINA B (Tampere):

Lotyšsko - Rakousko 4:3 po nájezdech (0:0, 3:2, 0:1 - 0:0)Branky a nahrávky: 26. Balcers (Jaks, Abols), 30. Rihards Bukarts (Čukste, Dzierkals), 36. Balcers (Rihards Bukarts, Sotnieks), rozhodující nájezd Roberts Bukarts - 22. Nissner (T. Raffl, Schneider), 32. Heinrich (Schneider, Haudum), 47. T. Raffl (Zündel, Nissner). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Štolc (Švýc.) - Chaput (Kan.), Synek (SR). Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. Diváci: 8516.

Sestavy:

Lotyšsko: Šilovs - Zile, Jaks, Rubins, Kulda, Čukste, Sotnieks, Mamčics - Balcers, Abols, Keninš - Dzierkals, Džerinš, Rihards Bukarts - Jelisejevs, Batna, Roberts Bukarts - Krastenbergs, Smirnovs, Marenis - Veinbergs. Trenér: Harijs Vitolinš

Rakousko: Starkbaum - Maier, Unterweger, Zündel, Heinrich, Wolf, Kirchschläger, Hackl, Brunner - Ganahl, Haudum, Kasper - Schneider, Nissner, T. Raffl - Lebler, Wukovits, Huber - Schwinger, Achermann, Feldner. Trenér: Roger Bader

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS SVK Tým Hokej MS LAT Tým hokej

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 43 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy