Sparta po výhře 3:2 nad Budějovicemi v pátém zápase míří po šesti letech do finále

V pondělí byl na programu v rámci extraligového play-off pátý zápas semifinálové série mezi Spartou a Českými Budějovicemi, ve kterém šlo Pražanům o postup do finále, Jhočechům zase o prodlloužení série a návrata domů. Emotivně vyhrocený a vyrovnaný duel nakonec lépe zvládla Sparta, která se tak nakonec díky vítěznému gólu Romana Horáka ve třetí třetině na 3:2, přičemž díky tomuto výsledku Sparta celou sérii vyhrála 4:1, podívá po šesti letech do finále play-off, ve kterém se tentokrát utká s Třincem.

Již od pátku čekal Třinec na svého letošnho finálového soupeře, nyní se dočkal. Přesto to ale ze začátku pondělního pátého zápasu vypadalo všelijak, jen ne to, že by snad měla Sparta v tomto utkání pomýšlet na vítězství. Do zápasu totiž daleko aktivněji vstoupili Jihočeši a sparťanský muž s maskou Hudáček musel celkem hned vytasit několik ne zrovna jednoduchých zákroku. Nicméně, byli to opět Pražané, kteří stejně jako v předešlých domácích zápasech, učili Motor z efektivity. Spartě totiž stačila první akce z páté minuty k tomu, aby otevřela skóre, když Tomášek propálil Hrachovinu, 1:0 pro Spartu.

Poté byl blízko k vyrovnání jak Chlubna, tak i Holec či Abdul, jemuž nestačily rovnou dvě příležitosti k tomu, aby skóroval. Svěřencům kouče Jaroslava Modrého však uškodily vlastní přesilové hry, ve kterých se nedokázali nikterak prosadit, přičemž se tak nepodařilo ani během čtyřminutového vyloučení Kašeho či po jedné z mnoha rvaček, do které se tentokrát dostali Novotný a Tomášek.

Emoce na ledě se po přestávce trochu zchladily, což možná pomohlo Jihočechům k tomu, aby vstoupili do druhého dějství nejlépe jak mohli. Nejprve se ve 22. minutě trefil na 1:1 Gulaš, třiašedesát vteřin na to se podařilo stav otočit Voženílkovi, jemuž ještě pomohl ke gólu jeden z bránících domácích.

Po řadě dalších nevyužitých příležitostech na obou stranách se nakonec z dalšího gólu v zápase radovali sparťané a to ve 26. minutě, kdy přesilovku Pražanů plnohodnotně využil Chlapík, 2:2. Postupem času si domácí nepomáhali příliš tím, že se nechávali dost vylučovat, naštěstí však ani jednu nabídnutou přesilovku budějovičtí nevyužili.

Jako první byl blíže k vedoucí třetí brance na sparťabnské straně Forman, ten však po rychlém protiútoku trefil jen tyč. Nakonec se ae přeci jenom mužstvu Josefa Jandače vstřelit branku podařilo a to v 54. minutě. Tehdy se síť rozvlnit povedlo Romanu Horákovi.

Byla to nakonec branka vítězná, neboť Jihočechům se nepodařilo vyrovnat ani v následné power-play. Sparta se tak mohla radovat z prvního postupu do finále po šesti letech, ve kterém se poprvé v historii utká s Třincem, jenž bude usilovat o extraligový zlatý hattrick.

Semifinále play off hokejové extraligy - 5. zápas (11.4.2022):

Sparta Praha - České Budějovice 3:2Branky: 5. Tomášek, 26. Chlapík, 54. Horák - 22. Gulaš, 23. Novotný

Konečný stav série: 4:1, postupuje Sparta Praha

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.
Hokej, ilustrační fotografie.

Vicemistrovi extraligy Hradci Králové hrozí trest. Tři hráči během semifinále dopovali

Hokejisté Hradce Králové Kevin Klíma, Graeme McCormack a Martin Štohanzl byli v úterý vyřazeni z kádru tohoto východočeského účastníka tuzemské nejvyšší hokejové soutěže na základě pozitivních výsledků testů na zakázané látky. U všech tří se totiž objevila látka patřící mezi stimulanty, který však byl doplňkem stravy. Vedle trestu pro klub hrozí hráčům zákaz činnosti až na čtyři roky. 

Více souvisejících

extraliga, hokej ČR HC Sparta Praha HC České Budějovice hokej

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy