Švýcaři jsou jednou nohou ve čtvrtfinále. S Běloruskem si poradili snadno 6:0

Už jen pouze bod stačí vytěžit Švýcarům z jejich posledního duelu v základní skupině A proti Velké Británii, aby tak měli jistou účast ve čtvrtfinále. Právě to si mohou říct reprezentanti země helvétského kříže poté, co si v neděli snadno poradili s Běloruskem 6:0. Po třech přesných trefách navíc donutili vystřídat Bělorusy gólmany a tak zápas na běloruské straně dochytal místo Šostaka Kolosov. Jenže i on nakonec inkasoval také tři branky a švýcarský tým tím tak nepřipustil žádné velké překvapení.

Že to Bělorusové, kteří potřebovali nejen tři body z tohoto utkání, ale i tři body ze svého následujícího utkání s Ruskem, aby mohli pomýšlet na postup do čtvrtfinále, nebudou mít jednoduché a že tak tímto zápasem pro ně prakticky tento šampionát končí, to poznali už po šestatřiceti odehraných vteřinách. Tak málo totiž stačilo Švýcarům k tomu, aby otevřeli skóre. Konkrétně se to tehdy podařilo Bertschymu po Herzogově přihrávce a také po ataku Scherweye a Herzoga na obránce Chenkela u zadního mantinelu, 1:0 pro Švýcary. Chenkel odešel poté s bolestivou grimasou na běloruskou střídačku a nakonec do tohoto utkání už nezasáhl. Blízko k vyrovnání byl v osmé minutě Stefanovič po přihrávce Komarova, brankář Genoni ale zakročil pravým betonem. Krátce před koncem prvního dějství se pak podařilo Švýcarům, kteří jinak po většinu této části hry po svém prvním gólu vypadli trochu z tempa, uklidnit, když na 2:0 zvýšil Vermin dorážející Meierovu střelu.

Švýcarům se povedl rychlý vstup i do druhé dvacetiminutovky. Tentokrát to 69 vteřin po příchodu na kluziště, aby zvýšili na 3:0 a brankáře Šostaka tak vyhnali předčasně z branky. Tehdy ho překonal střelou z levého kruhu Sven Andrighetto. Již nového běloruského muže s maskou v zápase Kolosova jako první přivítal Praplan, ale ten ještě Kolosova nepřekonal, stejně jako se to pak nepovedlo ani Andrighettovi. Ve 33. minutě už byl krátký na krásnou souhru Enza Corviho s Grégoryho  Hofmanna, jemuž se nakonec povedlo bez potíží zasunout kotouč do odkryté klece, 4:0. Svou šestou branku na turnaji mohl přidat ještě před odchodem na druhou přestávku, kdyby se ovšem během přesilovky trefil z úhlu.

Bělorusové tahali za kratší konec provazu po většinu zápasu a nejinak tomu byli i ve třetí třetině. V 53. minutě tak na 5:0 zvýšil svou druhou trefou v zápase Vermin a tři minuty před koncem švýcarskou dominanci ilustrovala situace, kdy se v oslabení trefil Fabrice Herzog.

Mistrovství světa v ledním hokeji v Rize – konečný výsledek (30.5.2021):

SKUPINA A

Bělorusko - Švýcarsko 0:6 (0:2, 0:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 1. Bertschy (Herzog, Scherwey), 19. Vermin (Meier), 22. Andrighetto (Vermin), 33. Hofmann (Corvi), 53. Vermin (Meier), 58. Herzog (Hischier)

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy