Téměř do půlnoci. O postupu Sparty se v pátém zápase rozhodlo až ve 104. minutě

Po pondělí jsou známé obě semifinálové dvojice letošního play-off Tipsport extraligy, Třinec se utká s Mladou Boleslaví a České Budějovice pro změnu se Spartou. Ta si postup mezi nejlepší čtyřku vybojovala v pátém zápase s Libercem, který se zařadil mezi nejdelší zápase v historii extraligy jako druhý v pořadí. Od 30. minuty byl stav vyrovnaný 4:4 a protože tento stav vydržel až do konce základní hrací doby, muselo se prodlužovat a rozhodnout ze hry, od pátého zápasu se totiž na nájezdy nehraje. A tak diváci v pražské O2 Areně strávit dlouhý večer, téměř do půlnoci, neboť až ve 104. minutě rozhodl Tomáš Pavelka.

Vzhledem k tomu, že jeden tým mohl a druhý tým musel vyhrát, se všeobecně očekávala opatrná hra z obou stran, byla přestřelka nakonec obrovským překvapením. Vše začalo už ve 4. minutě, kdy před sparťanskou brankou, kterou opět hájil Machovský, byl přítomen nikým nehlídán Ordoš a právě on otevřel gólový účet zápasu, 0:1 pro Liberec. O tři minuty už ale bylo vyrovnáno, když se o to postaral Tomášek. Ten tak opět potvrdil, že je nejproduktivnějším hokejistou v této sérii.

Jak ale zápas bude vypadat, tak to ukázal za pouhých 35 vteřin na druhé straně Dlouhý, kterému se podařilo prostřelit Machovského a tím tak vrátit Liberec do vedení, tentokrát 1:2. Ještě v první třetině vyrovnal na 2:2 po brejkové situaci Polášek. Přestože před koncem prní třetiny byl na tom na ledě lépe herně Liberec, do odchodu do šaten se jim už skórovat nepovedlo. Naopak ve druhé třetině to byli oni, kteří poprvé v zápase prohrávali, když se ve 25. minutě trefil Buchtele. Ten však za chvíli zamířil na trestnou lavici a jak už v tomto zápase bylo dobrým zvykem, díky tomu se tak soupeř zanedlouho opět dotáhl. Na 3:3 vyovnal Filippi a co víc, 31 vteřin na to na 4:3 pro Liberec vstřelil branku Šír, jenž tak poprvé v play-off donutil ke střídání gólmana Machovského, jehož tak nahradil Hudáček. Rychlá odpověď ale přišla i na druhé straně, po pouhých 27 vteřinách se na 4:4 podařilo Pražanům vyrovnat díky Poláškově tečované střele.

Ve třetí třetině měla obě mužstva blízko k tomu, aby strhla zápas na svoji stranu a rozhodla o osudu série ještě před sirénou. Běžela 45. minuta, když se do liberecké šance dostal Zachar, ale ten tehdy gólmana Hudáčka nepřekonal. Za chvíli se zase liberecký gólman Kváča ocitl pod palbou, ale i on zůstal nepřekonán. Stejně tomu tak bylo i po Řepíkově zakončení, které skončilo na horní tyčce. Do konce základní hrací doby ještě měli příležitosti hostující Zachar a Filippi, ale nakonec vše dospělo do prodloužení.

Prakticky hned v jeho úvodu měli možnost přesilové hry hosté, ale tu nedokázali využít. Do šance se na druhé straně zase dostával Řepík, ale ani tentokrát proti Kváčovi neuspěl. Právě liberecký muž s maskou rozhodl o tom, že se bude prodlužovat nadále, neboť ke konci první prodlužované dvacetiminutovky ustál sparťanský tlak.

Na Liberci bylo postupem času vidět, že ztrácí svou sílu, ve druhém prodloužení sice mohl duel ukončit Filippi, ale nestalo se tak. Nebylo divu, že tempo hry už nebylo takové jako v průběhu zápasu. Dlouhý večer nakonec ve 104. minutě, tedy na začátku třetího prodloužení, rozhodl svým gólem Pavelka, který tak úspěšně dokončil předešlou akci svého spoluhráče Tomáška. Sparťanská radost tak mohla propuknout naplno, naopak Liberci skončila sezóna a jejich obránce Ladislav Šmíd, jenž ve svých 38  let strávil v tomto zápase úctyhodných 41 minut na ledě, čímž tak vystavil nový rekord extraligy, oznámil i konec své kariéry.

Nekňoural jsem, hlásal Augusta. Emoce mezi trenéry nevychladly ani po konci série

I po konci tohoto pátého čtvrtfinálového duelu byly tématem rozhodčí. „Co na to říkám? Nemůžu se v den zápasu vyjadřovat k rozhodčím," prohlásil kouč Liberce Patrik Augusta na dotaz ohledně rozhodčích. Poté, co zjistil, že rozhovor pro Sport.cz je už po půlnoci, řekl: „Myslím, že to pískali dobře."

K výkonu rozhodčích se následně vyjádřil i sparťanský stratég Josef Jandač. „Myslím, že Liberec může být spokojený," nechal sekonkrétně slyšet a narážel tak na fakt, že oba týmy tentokrát obdžely jenb tři dvouminutové tresty v zápase.

Během série se rozhořela válka slov mezi oběma trenéry poté, co se libereckému kouči nezdály předešlé výroky rozhodčích. O sparťanských hráčích mluvil jako o "no-name hráčích, kteří zraňují liberecké hvězdy". Právě k tomu se vracel Augusta i po konci sérii. „Já jsem o tom nikdy nemluvil. Nechci se hájit, po zápase číslo tři jsem akorát řekl, že ho rozhodl faul-nefaul, který nebyl. O ničem jiném jsem nemluvil. Ani jsem se nevyjadřoval, proč a jestli ten faul vznikl," řekl k tomu nyní. „Zastal jsem se svého mužstva a doteď si myslím, že takhle nemělo utkání číslo 3 skončit. Měli jsme si to rozdat třeba v prodloužení. Jinak si nepamatuju, že bych někde kňoural. A po čtvrtém zápase? To vy (novináři) jste mi sdělili, že Pepa (Jandač) řekl, že nebude kňourat, jako kňouráme my," dodal.

Odmítk, že by snad chtěl svým  jednáním během série jakkoli rozhodit soupeře. „Já nepotřebuju rozhazovat soupeře. Já se potřebuju postavit za své mužstvo, a to taky dělám. Abych z něho vymáčkl co nejvíc. Nepotřebuju hrát žádné jiné hry. Myslím, že jsme si to rozdali na ledě. Sparta ukázala svou kvalitu a postoupila," řekl dále Augusta.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 5. zápas (28.3.2022):

HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec 5:4 ve třetím prodl. (2:2, 2:2, 0:0 - 0:0, 0:0, 1:0)Branky a nahrávky: 7. Tomášek (Forman, T. Pavelka), 14. Polášek (Dvořáček, Strnad), 25. Buchtele (Chlapík, T. Dvořák), 30. Polášek (Forman), 104. T. Pavelka (Tomášek, Řepík) - 4. Ordoš (Klepiš, Filippi), 7. Dlouhý (Gríger, Zachar), 29. Filippi (Šmíd, Klepiš), 29. Šír. Rozhodčí: Jeřábek, Šindel - Brejcha, Ondráček. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. Diváci: 9287. Konečný stav série: 4:1.

Sparta: Machovský (29. J. Hudáček) - Němeček, Matuškin, T. Pavelka, Polášek, T. Dvořák, Moravčík, Jurčina - Řepík, Tomášek, Forman - Doležal, Chlapík, Buchtele - Šmerka, Horák, E. Thorell - Dvořáček, Vitouch, Strnad. Trenéři: Jandač a M. Hořava

Liberec: Kváča - M. Ivan, Šmíd, Štibingr, Rosandič, Melancon, Kolmann - Klapka, Šír, J. Vlach - Klepiš, Filippi, Ordoš - Zachar, Gríger, Dlouhý - Faško-Rudáš, A. Najman, Rychlovský. Trenér: Augusta

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.
Hokej, ilustrační fotografie.

Vicemistrovi extraligy Hradci Králové hrozí trest. Tři hráči během semifinále dopovali

Hokejisté Hradce Králové Kevin Klíma, Graeme McCormack a Martin Štohanzl byli v úterý vyřazeni z kádru tohoto východočeského účastníka tuzemské nejvyšší hokejové soutěže na základě pozitivních výsledků testů na zakázané látky. U všech tří se totiž objevila látka patřící mezi stimulanty, který však byl doplňkem stravy. Vedle trestu pro klub hrozí hráčům zákaz činnosti až na čtyři roky. 

Více souvisejících

extraliga, hokej ČR HC Sparta Praha HC Bílí Tygři Liberec hokej

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

včera

Trump jde ve stopách Horsta Fuchse. Pod tíhou finančních problémů prodává bible

Bývalý republikánský prezident Donald Trump, který má v úmyslu znovu kandidovat o Bílý dům v listopadu, začal prodávat biblické výtisky inspirované písní country zpěváka Leeho Greenwooda.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy