U ženského hokejového národního týmu nečekaně končí trenér Pacina

Ženský český hokej zažil v předešlých měsících historické okamžiky. Nejenže se mu poprvé v historii podařilo postouupit na Zimní olympijské hry do Pekingu, ale ještě v rámci svým výkonem rozhodně nezklamal a hokejistky nakonec došly až do čtvrtfinále, kde nestačily na Američanky. Nyní kouč Tomáš Pacina u týmu končí. Učinil tak nečekaně sám od sebe a zdůvodnil to zdravotními problémy. Ještě před dvěma týdny při tom český hokejový svaz pověřil Tomáše Pacinu, aby se postaral o koncepci ženského hokeje v Česku.

"Mrzí mě to, protože jsem ho přesvědčil a přivedl na svaz, i když jsem věděl, že se jeho náročný přístup a přímočaré názory všem nebudou líbit," okomentoval nečekané rozhodnutí Tomáše Paciny šéf Českého hokeje Tomáše Krále. Ten mu tak zároveň poděkoval za dosud odvedenou práci. "Podílel se na popularizaci ženského hokeje a s finanční podporou svazu stál nejen za premiérovým postupem na olympiádu, ale i za vzestupem ženské reprezentace. Podobně pomohl v našem hokeji prosadit a posunout skills coaching."

Právě v ženském českém národním týmu využil svých zkušeností ze zámoří, kde trénoval taktéž několik ženských týmů. Ještě před tím než se stal hlavním trenérem ženského reprezentačního A-týmu, byl nejprve ve svazu tzv. trenérem dovedností. I Pacina poděkoval Královi a vedení Českého hokeje. "Vytvořili mi výborné podmínky. Doufám, že jsem je nezklamal a českému hokeji přeji do budoucnosti všechno nejlepší," řekl konkrétně.

Pacina tedy na další čtyři roky vytvářet koncepci rozvoje ženského hokeje připravovat nebude, svaz naopak musí v těchto dnech najít Pacinova nástupce. Ten bude muset připravovat ženské družstvo na letošní mistrovství světa, které se bude konat v Dánsku na přelomu srpna a září.

V poslední době se objevily rozdílné názory na reprezentaci v Pekingu mezi hráčkami a trenérem Pacinou. Ten si po návratu z Pekingu třeba v podcastu "Přes příkop" potěžoval třeba na své olegy z realizačního týmu a nejmenovitě poukázal na některé hráčky, pro něž prý nebyla priorita týmový úspěch. A že si třeba hráčky mezi sebou nepřály góly.

Rázem se v reakci na to z řad hráček našly ty, které taková slova pobouřila. "Řekl jsem pravdu. Nikoho jsem nejmenoval. Řekl jsem, že si navzájem nepřejeme. Přijel jsem z olympiády, řekl jsem to ve velkém zklamání. Že máme nepřející lidi, je jasné," nechal se pak slyšet Pacina, jenž považuje konečné sedmé místo na olympiádě za neúspěch, v rozhovoru pro deník Sport.

Související

Ilustrační fotografie.

Na reprezentaci může zapomenout. Jaškin v armádním dresu gratuloval ruským vojákům

Bývalý český hokejový reprezentant Dmitrij Jaškin vloni v létě přestoupil do Petrohradu. Nyní si zavřel podle všeho dveře do národního týmu úplně. Poslední zápas v základní části Kontinentální hokejové ligy (KHL) totiž odehrál v zelených armádních dresech připomínajících Den obránců vlasti, při kterém v rámci speciálního videa hokejisté Petrohradu včetně Jaškina popřáli k svátku ruské armádě. Stalo se tak téměř rok po začátku invaze této armády na Ukrajinu, čímž tak vypukl největší vojenský konflikt na evropském kontinentu od konce 2. světové války. 

Více souvisejících

Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy