Úřadující šampioni z Finska překvapení nedopustili. Švýcarský úspěšný reparát odskákali Slováci

Hokejisté Finska si s rolí favorita proti Itálii poradili na výbornou. Ve svém čtvrtém vystoupení na letošním světovém šampionátu v Rize překonali výběr z Apeninského poloostrova jasně a bez větších potíží 3:0, přičemž tomuto výsledku dopomohl svými dvěma přesnými trefami Tony Sund. Ve střelecké listině ho pak ještě doplnil Arttu Ruotsalainen. Zatímco se tak Seveřané dostali do čela tabulky skupiny B, Italové stále čekají na svou první výhru a vůbec body na tomto MS.

Pouhých úvodních sedm minut vydrželi Italové odolávat finským šancím. Nakonec právě v 7. minutě využili Finové přesilovou hru, ve které se Sund rozhodl ke střele od modré čáry v době, kdy před gólmanem Faziem stáli Lundell a Pakarinen, kteří tak italskému brankáři znemožňovali výhled. O minutu a půl později pak tady bylo finské přečíslení dva na jednoho, na jehož konci byla po Ojamäkiho přihrávce přesná trefa Ruotsalainen. Dvakrát pak mohl ještě v první třetině navýšit skóre Lundell, ale tento devatenáctiletý hokejista se ani jednou v těchto případech netrefil.

Na začátku druhé dvacetiminutovky pak byl blízko ke gólu Ohtamaa, ovšem ten od modré čáry horní tyč italské branky. Ve 24. minutě pak sice nejprve vypukla italská radost, ale rozhodčí jejich gól neuznali kvůli tomu, že Frigo tečoval Spornbergerovu střelu vysokou holí. Ještě před polovinou utkání pak svůj druhý gól v zápase vstřelil Sund, kdy se trefil zpoza levého kruhu do vzdálenějšího rohu italské svatyně, 3:0 pro Finy.

Nebylo překvapením, že i v závěrečné třetí třetině měli jasně navrch Finové, ovšem žádná velká příležitost z jejich strany k vidění už nebyla. A změnu skóre neznamenala ani první italská přesilovka v utkání, která přišla až v závěru.

Mistrovství světa v ledním hokeji v Rize – konečný výsledek (27.5.2021)

Finsko - Itálie 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 7. Sund (Kontiola, Innala), 9. Ruotsalainen (Ojamäki), 29. Sund (Mäenalanen, Koivisto)

Na debakl odpověděli vysokým vítězstvím. Švýcarský úspěšný reparát odskákali Slováci

Po výsledcích jak na houpačce nemůže být čelo tabulky skupiny A, ve které se nachází i český národní tým, vyrovnanější. Po čtvrtečním odpoledni totiž mají na kontě devět bodů společně s Rusy a Slováky i Švýcaři. A to díky jejich vysoké výhře 8:1 nad dosud stoprocentním Slovenskem, čímž si tak vylepšili hokejisté ze země helvétského kříže náladu dva dny poté, co je vysoko 7:0 porazili Švédové. Výrazně se pod tímto švýcarským vítězstvím nad Slovenskem podepsal čtyřmi kanadskými body Gregory Hofmann, jenž vstřelil dva góly a na dva pak přihrál. K vysokému vítězství pak Švýcarům pomohli i sami Slováci nejedním vyloučením, navíc sudí vyloučili hned dva Slováky na pět minut plus do konce utkání.

Přitom úvod tohoto duelu nikterak nenapovídal tomu, že by snad Slováci měli mít v Rize černé čtvrteční odpoledne. Nejenže první třetinu vyhráli na střely 12:4, navíc po třech minutách mohli zásluhou Gernáta otevřít skóre. Psala se sedmá minuta utkání, když Pospíšil po zbytečném zákroku musel předčasně opustit tento zápas poté, co byl rozhodčími vyloučen na pět minut plus do konce zápasu. V následné dlouhé přesilovce ale Švýcaři nijak zvlášť nekralovali a nakonec to mohli být i oni sami, kteří málem inkasovali. Velký podíl na tom mohl mít při rozehrávce za brankou gólman Berra, po této situaci se Liškovi povedlo dostat puk před odkrytou branku Sukel´ovi, jenže tomu sklouznul touš z čepele. Pak platilo staré známé „Nedáš, dostaneš!“ a Diaz tak na druhé straně svou střelou, která navíc zlomila hokejku Studeničovi, už střelecký účet zápasu otevřel, 1:0 pro Švýcarsko.

Ve druhé třetině měli Švýcaři čím dál více ze hry, navíc po 25 vteřinách od návratu na kluziště využil Andrighetto přesilovou hru svou střelou, na kterou neměl šanci vidět brankář Hudáček. Krátce na to mohli být Slováci spokojenější, kdyby se jim podařilo snížit, jenže Hrivík po pěkné souhře vystřelil z kruhu tak přesně, že zazvonila branková konstrukce. Naopak ve 26. minutě se trefil Loeffel  a zvýšil tak na 3:0 pro Švýcary. Po uběhnutí první půlhodiny zápasu se hrálo čtyři na čtyři, během této situace byl blízko ke snížení ve veliké šanci Lantoši a i když si pak gólman Hudáček poradil s Hischierem, na následující Homannovo zakončení na bližší tyčku už nestačil, 4:0.

Ani začátek třetí třetiny nezačal pro Slováky nejlépe. Po odehraných 38 vteřinách této části, kdy se trefil v přesilovce Meier, o pět minut později navýšil na 6:0 Kurashev a i když pak 38 vteřin na to snížil Krištof, Slovákům to nikterak nepomohlo. Navíc když pak rozhodčí potrestali dalším pětiminutovým trestem a zároveň trestem do konce zápasu Rosandiče. Právě během této dlouhé přesilovky se trefili Hofmann a Loefell.

Švýcaři tak tedy odpověděli na svou jasnou prohru se Švédskem jasnou výhrou nad Slovenskem a dotáhli se tak na čelo skupiny A.  

Mistrovství světa v ledním hokeji v Rize – konečný výsledek (27.5.2021):

Švýcarsko - Slovensko 8:1 (1:0, 3:0, 4:1)

Branky a nahrávky: 10. Diaz (Hofmann, Andrighetto), 21. Andrighetto (Diaz, Hofmann), 26. Loeffel (Scherwey, Bertschy), 37. Hofmann (Corvi, Loeffel), 41. Meier (Alatalo, Kurashev), 45. Kurashev (Untersander, Ambühl), 53. Hofmann (Ambühl, Andrighetto), 55. Loeffel (Moser, Bertschy) - 46. Krištof (Cehlárik)

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy