Už se rozhodl. Jeden z nejzkušenějších hráčů extraligy Erat ukončuje kariéru

Byl jedním z nejzkušenějších tuzemských hokejistů, kteří mohli být českými fanoušky dosud spatřeni na extraligových stadionech. Nyní svým rozhodnutím útočník se zkušenostmi mimo jiné i z kanadsko-americké NHL, který naposledy oblékal dres Brna, Martin Erat ukončil svou dlouiholetou hráčskou kariéru a ochudil tak tímto odchodem extraligovou scénu. Osmatřicetiletý hokejista ssvůj konec oznámil v pátek v rozhovoru pro server isport.cz.

„Je to definitivní, nastala pravá chvíle. Každopádně jsem to hodně zvažoval, chtěl jsem mít stoprocentní jistotu, že se rozhodnu správně. Mám dvě vyhřezlé plotýnky v zádech, je tam díra až dvanáct milimetrů. Takže by to spravila jenom operace, nebo bych musel neustále cvičit a zkusit to se sebezapřením. Zatím jsem podstoupil jenom to druhé, dost jsem si protrpěl. Ale už stačilo. Zdraví je nejdůležitější. Nechci dopadnout tak, že bych si s dětmi nemohl zahrát fotbal, zabruslit. Jak teď nejsem na ledě, vidím, že jinak sportovat můžu," řekl v rozhovoru Erat.

Ten už se rozhodoval o konci své kariéry po sezóně 2018/19, nakonec se ale nechal přemluvit k návratu mezi extraligové mantinely. V poslední sezóně 2019/20 se Erat objevil až 26. prosince v duelu proti Spartě, závěrečného play-off se ale nedočkal, ostatně jako všichni ostatní. Sezóna byla totiž předčasně ukončena kvůli pandemii koronaviru.

„Rozhodla rodina a zdraví. Ani jedna věc už mi nedovolí, abych hrál," pokračoval v odůvodnění svého pátečního rozhodnutí hokejista, jenž má na svém kontě mimo jiné i titul juniorského mistra světa z roku 2001. V ten samý rok v dresu Red Deer z WHL vyhrál Memorial Cup pro vítěze CHL.

Následně se během své kariéry zúčastnil hned čtyř olympijských turnajů. V zámořské soutěži pak nastoupil celkem do 881 zápasů základní části, během kterých zaznamenal dohromady 545 bodů (176 gólů a 369 asistencí). V play-off NHL pak odehrál 50 utkání, kde vstřelil osm branek a na patnáct naopak přihrál. Připomeńme, že si jeho karéra v zámoří začala díky Nashvillu, který ho draftoval v roce 1999 v sedmém kole na 191. pozici.

Po 15 letech v zámoří.pak v sezóně 2015/16 v ruské KHL nastupoval za Omsk.

V tuzemské extraligové soutěži pak Erat oblékl vedle brněnského dresu i ten zlínský a za oba tyto kluby stihl odehrát 227 utkání, ve kterých nasbíral 185 bodů (65 gólů a 120 asistencí). V letech 2017 a 2018 pak byl součástí brněnské Komety, která v těchto letech získala ligové tituly.

Vedle bohaté klubové kariéry má Erat samozřejmě za sebou i tu reprezentační, neméně chudou. V reprezentačním týmu odehrál 67 duelů a vstřelil za něj 14 branek.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.
Hokej, ilustrační fotografie.

Vicemistrovi extraligy Hradci Králové hrozí trest. Tři hráči během semifinále dopovali

Hokejisté Hradce Králové Kevin Klíma, Graeme McCormack a Martin Štohanzl byli v úterý vyřazeni z kádru tohoto východočeského účastníka tuzemské nejvyšší hokejové soutěže na základě pozitivních výsledků testů na zakázané látky. U všech tří se totiž objevila látka patřící mezi stimulanty, který však byl doplňkem stravy. Vedle trestu pro klub hrozí hráčům zákaz činnosti až na čtyři roky. 

Více souvisejících

extraliga, hokej ČR Martin Erat (hokejista) hokej

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 23 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Speed Marathon 2024: Policie eviduje tisíce přestupků, rozdala pokuty za miliony

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy