V olympijském Pekingu se čeští hokejisté utkají s Ruskem i Švýcarskem

V době, kdy nejen sportovní svět ochromila pandemie koronaviru, kvůli které se mimo jiné musely odložit o rok Letní olympijské hry v Tokiu, se rozhodlo o soupeřích české hokejové reprezentace v rámci hokejového turnaje na Zimních olympijských hrách v Pekingu v roce 2022. Těmi se stali Rusové a Švýcaři. Ve skupině B se pak výběr, který bude od nadcházející hokejové sezóny trénovat Filip Pešán, utká ještě s jedním nyní ještě neznámým kvalifikantem.

Tuto informaci v pátek zveřejnila Mezinárodní hokejová federace IIHF, která mimo jiné také představila aktuální pořadí světového žebříčku pro rok 2020 a to i s ohledem na letos neuskutečněný světový šampionát, jenž se měl letos konat v Curychu a Lausanne.

Kromě české skupiny B rozhodla IIHF o obsazení dalších dvou skupin olympijského bhokejového turnaje v Pekingu. Tak například ve skupině A se vedle zámořských národních týmů Kanady a USA představí i Kazachstán a domácí Čína. Skupinu C pak vedle dalších dvou nyní neznámých kvalifikantů nalezneme reprezentace Finska a Švédska.

Co se týče olympijské hokejové kvalifikace, tak ta má být na programu 27. až 30. srpna letošního roku a bude čítat dohromady tři skupiny. Jedna z nich se odehraje v Bratislavě, kde se domácí Slovensko utká s Běloruskem, Rakouskem a Polskem. Další skupiny se odehrají v Rize (Lotyšsko, Francie, Itálie, Maďarsko) a v Norsku (Norsko, Dánsko, Korea, Slovinsko).

Skupiny na olympijském turnaji znají i hokejistky

Vedle mužského olympijského hokejového turnaje v Pekingu IIHF rozhodla i osložení dvou skupin ženského olympijského turnaje. Jeho se zúčastní s jistotou šest nejlepších světových týmů a ktomu ještě domácí Čína. Chybí tak doplnit tři volná místa pro vítěze kvalifikace, ve které bude mimo jiné bojovat i česká reprezentace. Ta se totiž ve světovém žebříčku ženského hokeje nachází na sedmé příčce.

I proto má tak právo hostit kvalifikační turnaj, dosud však ještě nebylo oznámeno, kde a kdy přesně.

Skupiny olympijských hokejových turnajů v Pekingu 2022:

Muži:

Skupina A: Kanada (1), USA (6), Německo (7), Čína (12)Skupina B: Rusko (2), Česko (5), Švýcarsko (8), kvalifikant 3 (11)Skupina C: Finsko (3), Švédsko (4), kvalifikant 1 (9), kvalifikant 2 (10)

Ženy:

Skupina A: USA (1), Kanada (2), Finsko (3), Rusko (4), Švýcarsko (5)Skupina B: Japonsko (6), kvalifikant 1 (7), kvalifikant 2 (8), Čína (10)

Související

Tomáš Hertl, autor: Facebookový profil hráče

Hertl o posledním přestupovém dni přestoupil k obhájcům Stanley Cupu. Nové angažmá mají další tři Češi

Během posledního přestupového dne v rámci kanadsko-americké NHL se uskutečnilo hned několik transferů, přičemž hned čtyři se týkají českých hokejistů. Jeden z nich je pak obzvlášť bombový. Tomáš Hertl mění dres San Jose za ten týmu z Las Vegas. Tuto sezónu tak tedy bude dohrávat za obhájce Stanley Cupu. San Jose opustil i Radim Šimek, míří do Detroitu. Neznamená to však, že v týmu Žraloků nebude český legionář. V tamním brankovišti bude nově k vidění Vítek Vaněček, jenž doposud působil v New Jersey. Jakub Zbořil pak odešel z Bostonu do Columbusu.
Hokej, ilustrační foto.

Třetí letošní medaile pro český juniorský hokej. Hokejisté do 16 let si z olympiády vezou stříbro

Po hokejistech do 20 let (bronz na MS) a hokejistkách do 18 let (stříbro na MS) byl letošní leden zakončen dalším, v pořadí již třetím úspěchem českého juniorského hokeje. Tentokrát se jedná o hokejisty do 16 let, kteří na olympiádě mládeže v Kangwonu dokráčeli až ke stříbrným medailím poté, co nestačili ve finále na Američany, se kterými prohráli 0:4.

Více souvisejících

hokej olympiáda

Aktuálně se děje

včera

Grónsko

Jaké počasí letos čeká Evropu? Vědci to dokáží určit z grónského ledovce

Nová studie naznačuje, že rychlost tání grónského ledovce může poskytnout určitý náhled na to, jaké počasí může letos v létě očekávat Evropa. Podle serveru The Guardian rozsah a intenzita nedávných jevů spojených s táním sladkovodních zdrojů naznačuje, že jih Evropy může letos zasáhnout neobvyklé teplo a sucho.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Pavel Blažek

Blažek podal stížnost v kauze Aničky. Za znásilnění nezletilé padla podmínka

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se rozhodl podat stížnost pro porušení zákona v případu poškozené Aničky pro porušení zákona. Posouzení stížnosti Nejvyšším soudem bude mít dopad na další rozhodovací praxi trestních soudů v Česku, zmínilo ministerstvo. Kauza otřásla Českem, protože za znásilňování nezletilé dívky padl podmíněný trest.

včera

včera

včera

včera

Rusko vydalo novou školní učebnici. Verbuje studenty do armády a zkresluje historii

Nová školní učebnice vydaná v Rusku zkresluje historii války proti Ukrajině a aktivně podporuje nábor studentů do armády. Upozornil na ni server BBC

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy