Výkonný výbor téměř jednomyslně nechal Tomáše Krále ve funkci. Přesto skončí v červnu

Ve středu se konala řádná schůze výkonného výboru Českého hokeje, která se měla původně konat v polovině října. Vzhledem ke skutečnostem, které se v souvislosti s možnou spoluprací současného svazového šéfa Tomáše s vojenskou kontrarozvědkou StB zveřejnily v předešlých dnech ve sdělovacích prostředcích, se ale tato řádná schůze posunula na tento týden ve středu. Právě na ní se tak rozhodovalo o budoucnosti Tomáše Krále ve funkci prezidenta svazu a výsledek je nakonec následující: z desetičenného výboru byl pouze jeden proti tomu, aby ve své funkci nadále setrval. Tomáš Král se ale pak i přesto z osobních důvodů rozhodl ve své funkci skončit již v červnu příštího roku.

Na pondělní tiskové konferenci, na které Tomáš Král vysvětloval svou přelistopadovou spolupráci s vojenskou kontrarozvědkou StB, na kterou přišli minulý týden redaktoři deníku Sport ve spolupráci s historikem Petrem Blažkem z Ústavu pro studium totalitních režimů, sám Tomáš Král uvedl, že svolal na tento týden ve středu řádnou schůzi výkonného výboru, jež se měla původně konat až 14. října.

Na ní bylo prvním bodem hlasování výkonného výboru o setrvání Tomáše Krále ve funkci svazového prezidenta. K tomu, aby Tomáš Král skončil ve své funkci, bylo potřeba dvoutřetinová větčina z desetičlenného výboru. Nakonec ale byl v tajném hlasování pro konec Tomáše Krále pouze jeden člen. "Jeden člen byl pro, aby Tomáš Král ve funkci skončil, devět bylo proti," uvedl konkrétně Miroslav Faměra, jenž byl na jednání přítomen coby nezávislý právní expert.

Nutno dodat, že se tohoto výkonného výboru, který tentokrát řídil jeden z viceprezidentů svazu Petr Bříza, Tomáš Král pochopitelně tentokrát nezúčastnil, byl akorát v jiné místnosti, aby tak kdyžtak zodpověděl členům výboru některé otázky. Členové výboru pak také dostali k dispozici třiadvacetistránkový spis, který si vedla tehdejší StB na Tomáše Krále.

Mluvčí svazu Zdeněk Zikmund taktéž na tiskové konferenci po středečním hlasování uvedl, že se tohoto jednání výkonného výboru zúčastnila i generální ředitelka společnosti BPA Jana Obermajerová, aby informovala členy výboru o tom, jak se ke kauze kolem Tomáše Krále staví partneři svazu. Ti vyslovili Královi jednoznačnou podporu.

Nakonec ale i tak přišlo překvapení. Král totiž přeci jenom do konce své mandátu nevydrží. „Tomáš král poděkoval členům VV za důvěru a je přesvědčen, že se každý rozhodoval bez vnějších vlivů, pouze na základě osobního názoru a stanoviska. Na závěr členy VV informoval, že přes vyjádřenou důvěru z vlastního rozhodnutí skončí ve funkci na hodnotící konferenci Českého hokeje v červnu 2022," uvedl mluvčí svazu Zdeněk Zikmund.

Ten taky představil tři priority, které budou pro Tomáše Krále zásadní v jeho zbývajícím mandátu. „Zaprvé předání řízení extraligy Asociaci profesionálních klubů ledního hokeje, zadruhé řešení kritizovaných tabulek v českém hokeji a zatřetí nastartování bezprostředních příprav před MS v ledním hokeji 2024, které budou hostit Praha s Ostravou," dodal Zikmund.

Související

Ilustrační fotografie.

Na reprezentaci může zapomenout. Jaškin v armádním dresu gratuloval ruským vojákům

Bývalý český hokejový reprezentant Dmitrij Jaškin vloni v létě přestoupil do Petrohradu. Nyní si zavřel podle všeho dveře do národního týmu úplně. Poslední zápas v základní části Kontinentální hokejové ligy (KHL) totiž odehrál v zelených armádních dresech připomínajících Den obránců vlasti, při kterém v rámci speciálního videa hokejisté Petrohradu včetně Jaškina popřáli k svátku ruské armádě. Stalo se tak téměř rok po začátku invaze této armády na Ukrajinu, čímž tak vypukl největší vojenský konflikt na evropském kontinentu od konce 2. světové války. 

Více souvisejících

Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 36 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

Nová pravidla pro stejnopohlavní partnerství už musí posvětit jen prezident Pavel

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy