Zkáza hokejového Chomutova. Bývalému extraligovému klubu hrozí bankrot a je v konkurzu

Bývalý extraligový hokejový klub Chomutova je již v insolvenci a hrozí mu bankrot. Celek, který byl ještě celkem nedávno k vidění na extraligových kluzištích, trápí dlouhodobé finanční potíže, které se nyní zvýraznily ještě tím, že vedení klubu nedokázalo splatit jakzávazky z minulosti, tak do této doby stejně nedokázalo vyplatit současným hráčům výplaty za leden a únor letošního roku. Informuje o tom deník Sport.

Slavná minulost klubu skončila loni sestupem do druhé nejvyšší hokejové soutěže, který byl následován prodejí klubu skupině sedmi podnikatelů. Do té doby klub úspěšně dlouhodobě držela nad vodou rodina Veverkových. Možná to podle současné ekonomické situace v klubu nemusí tak vypadat, přesto se v sezóně 2019/20 v Chance lize docela dařilo, když se po základní části nakonec umístil na čtvrté příčce a měl tak zajištěnou účast v play-off. To ale muselo být následně zrušeno kvůli pandemii koronaviru a i proto nedávno klub oznámil, že propustí všechny své hráče starší 22 let.

Kýžený úspšch v podobě zlepšené ekonomické situace se po tomto roku v klubu nedostavil a bohužel tak nyní musí zamířit do konkurzu. "Piráti Chomutov jako akciová společnost jsou v insolvenci, konkurzu. Některé věci, které jsme z minulosti obdrželi, neplatily. Chtěli jsme mít dopředu zajištěné finance, což se ale nepovedlo. Zatím pořád chceme hledat cestu, aby se mohlo pokračovat. Nechceme to vzdát, ale teď bohužel nemůžeme říct, jestli se nám to povede, nebo ne," uvedl pro deník Sport Adam Zwetller, ředitel klubu a člen spolku majitelů. Ten nezastíral fakt, že příčinou těchto potíží jsou dluhy z minulosti. "Dobíhají nás dluhy a hlavně příjmy, které měly být údajně předjednané, tak neplatily, což byla zásadní část. Probíhají jednání s městem i partnery, ale výsledek není hotový, takže nemáme v tomhle směru co zveřejnit."

Přestože to může v současnosti s budoucností klubu vypadat černě, vzhledem k tomu, že stále drží licenci na první ligu, může vše skončit prodejem klubu, což by byla ideální zachrána chomutovských Pirátů. "Licence je pořád zapsaná na klubové číslo. Aby ale mohla dál fungovat, je potřeba vyplatit závazky všem klubovým subjektům, což se zatím nestalo. Máme plán, že pokud ty peníze seženeme, budeme řešit platové kalendáře, aby se nastavily jiným způsobem, než doteď fungovaly. Nejde jen o dluhy hráčům za uplynulou sezonu, ale také o peníze za minulé sezony pro bývalé hráče. Minulost nás v tomhle hodně tíží," řekl Zwettler.

Zároveň věří, že v případě zvládnutí letní pauzy a tudíž přežití během ní by nakonec znamenalo, že by mohl v následující sezóně 2020/21 hrát, i když jen o záchranu v Chance lize. "I kdyby se pokračovalo, chtěli bychom klub postavit na mladých hráčích. Ambice by nebyly vysoké, chtěli bychom to hlavně ustát a úplně nepadnout," dodal Zwettler.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.
Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Více souvisejících

hokej Piráti Chomutov

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy