Ve sjezdu zajel Zabystřan životní jízdu, následný slalom ale nedokončil. Vyhrál Strolz

Ve čtvrtek se uskutečnil kombinační závod alpských lyžařů složený ze sjezdu a ze slalomu, přičemž se v poslední době spekuluje o této discliplíně, že by mohla zmizet z kalendáře Světového poháru a tudíž i z olympiády. Jedním účastníků tohotot závodu byl i český lyžař Jan Zabystřan a ten se především ve sjezdu, ačkoli to není jeho primární disciplína, rozhodně neztratil. Zaznamena v něm totiž slibné deváté místo, ve 2. slalomovém kole ale nedojel do cíle a všechny naděje na slušný až překvapivý výsledek byly rázem fuč. Nejúspěšnějším závodníkem byl Rakušan Johannes Strolz, druhý skončil Nor Alexander Aamodt Kilde a třetí pak James Crawford z Kanady.

Pro rakouského závodníka Strolze, syna Huberta Strolze, jenž vyhrál kombinaci na olympiádě v Calgary 1988, se jedná rozhodně o životní výsledek, zvlášť, když před rokem byl navíc vyřazen z rakouské reprezentace. Proto se tak musel v této sezóně s vrcholem v podobě Zimních olympijkých her připravovat sám a to, že se v Pekingu skutečně objeví, to mu zajistil měsíc starý výsledek ze slalomu v Adelbodenu, který tehdy vyhrál a jednalo se tak tehdy o jeho první pódiové umístění v rámci Světového poháru v kariéře. Že se pak objeví na olympiádě i v kombinaci, tak do ní se kvalifikoval úplně v posledním možném závodě 13. ledna díky bodům ze sjezdu v Evropském poháru v Tarvisiu.

Pro stříbro si dojel Kilde, který byl pochopitelně vzhledem ke své specializaci první ve sjezdu. Je to tak pro něj druhý cenný kov z této olympiády, kde už byl bronzový ze superobřího slalomu. Svůj životní závod zajel i nakonec bronzový Kanaďan Crawford, kterému se coby sjezdaři sjezd naopak příliš nevydařil podle představ.

Dalším kandidátem na zisk cenného kovu z tohoto kombinačního závodu byl loňský světový šampion právě v kombinaci Rakušan Marco Schwarz. Ten po sjezd figuroval na nadějné páté pozici, ale nakonec se musel spokojit s pátým místem i po slalomu. A ani Francouzovi Alexisu Pinturaultovi coby šestinásobnému kombinačnímu šampionovi ve Světovém pooháru se závod v Pekingu vůbec nevydařil. Ve 2. slalomovém kole závod nedokončil.

Sjezdové lyžování - ZOH v Pekingu (10.2.2022):

Muži - kombinace: 1. Strolz (Rak.) 2:31,43 (1:43,87+47,56), 2. Kilde (Nor.) -0,59 (1:43,12+48,90), 3. Crawford (Kan.) -0,68 (1:43,14+48,97), 4. Murisier (Švýc.) -0,86 (1:44,14+48,15), 5. Schwarz (Rak.) -1,28 (1:44,07+48,64), 6. Szollos (Izr.) -1,75 (1:45,04+48,14), 7. Haaser (Rak.) -1,84 (1:44,63+48,64), 8. Thompson -2,77 (1:44,39+49,81), 9. Seger (oba Kan.) -3,60 (1:43,54+51,49), 10. Innerhofer (It.) -4,37 (1:44,19+51,61), ... Zabystřan (ČR) nedokončil slalom

Související

Ilustrační fotografie.

Rusové a Bělorusové mohou na paralympiádu jako neutrální sportovci

Ruští a běloruští reprezentanti se navzdory vojenskému útoku svých zemí na Ukrajinu mohou zúčastnit zimních paralympijských her, které v pátek začnou v Pekingu. Startovat však budou jako neutrální sportovci. Dnes o tom rozhodl Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) s tím, že Rusko s Běloruskem budou vyškrtnuty z medailové tabulky.
Ilustrační foto

Zimní hry skončily. Češi na nich zažili druhý nejhorší výsledek v počtu medailí

Nedělním dnem byly zakončeny slavnostním ceremionálem 24. Zimní olympijské hry konané v čínském Pekingu, který tak předal štafetu pořadatelství italským městům Miláno a Cortina d´Amepzzo. Na právě skončených letošních Hrách zaznamenali čeští olympionici, kterých bylo rekordně celkem až 113, druhý nejhorší výsledek v počtu získaných medailí od roku 1994, kdy Češi nezískali ani jeden cenný kov.

Více souvisejících

olympijské hry 2022 olympiáda Lyžování

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy