MS v basketbalu: Češi si vyšlápli i na Brazilce a jsou blízko čtvrtfinále

Tým, jenž byl před začátkem letošního basketbalového světového šampionátu v Číně, pasován vzhledem k jeho první účasti na tkovémto turnaji od doby vzniku České republiky na jednoho z největších outsiderů turnaje, překvapuje nejen české fanoušky,ale i celý svět svými výkony i po postupu ze základní skupiny. Ve své osmfinálové totiž v sobotu dokázali vcelku suverénním způsobem porazit pravidelného účstníka světových šamppoionátů Brazilce a to výsledkem 93:71, přičemž to byli právě Češi, kteří od začátku utkání vždy vedli. Největší zásluhu má na tomto triumfu s dvaadvacetibodovým rozdílem nejvtěší hvězda Tomáš Satoranský, který zaznamenal v zápase hned dvacet bodů.

Hned od úvodních minut zápasu to byli Češi, ze kterých očividně sálala velká energie a díky tomu tak diktovali tempo hry, jež bylo velmi vysoké a když se k tomu přidala i pozorná obrana, nemohlo to dopadnout jinak, než že Brazilci od začátku dotahovali. Hra českého výbrěu byla opět pod taktovkou Tomáše Satoranského a pod košem bylo pro změnu království Ondřeje Balvína. Ten díky své perfektní práci v první čtvrtině zaznamenal hned 11 bodů. Thdy i proto Češi nad Brazilci vedli 32:28. „Dařilo se nám být agresivní v obraně, nebát se Brazilců a nedopřát jim volné střely. Pořád jsme měli při bránění ruce nahoře," nechal se slyšet o poločasové přestávce Balvín.

Protože v kádruBrazilců se nachází hned několik basketbalistů mající 36 let (to se týká hráčů jakými jsou Varejao, Barbosa, Huertas), řičemž se v něm nachází i basketbalista Garcia, jenž je o tři roky starší, sázeli právě na zkušenosti proti nezkušenému českému mužstvu (alepoň co se týče účastí na takovémto turnaji). Jenže ani tyto brazilské hvězdy nenašly recept na skvělém týmovém pojetí hry české reprezentace a také na rychlost a práci s míčem, kterými svěřenci kouče Ginzburga oplývali.

Ke konci první poloviny zápasu předvedli Češi několik podařených rychlých protiútoků, díky kterým za sebou zaznamenali hned 15 bodů až do té doby,co se Brazilci konečně zmohli na koš. Díky úspěšným doskokům ze strany Čechů a i díky stabilní defenzivní práci se Češi mohli radovat před závěrečnou čtvrtou čtvrtinou z vedení 54:34.

Do závěrečné části hry však nenastoupil Američan v českch službách Schilb, jenž si podvrtnul kotník, navíc se vedle toho Hrubanovi hrozilo vyfaulování, naštěstí se ale ke slovu přihlásila úspěšná střelba z dálky. A protože tři minuty před sirénou vedli Češi už 86:62, nebylo divu, že se ke konci zápasu na palubovku dostali ti čeští hráči, kteří se jinak do zápasů příliš nepodívali. I ti ale bez větších potíží dovedli zápas do vítězství.

Dalším osmifinálovým soupeřem Čechů budou v úterý od 10:30 středoevropského času Řekové.

Mistrovství světa basketbalistů v Číně:

Osmifinále:

Skupina K (Šen-čen):

ČR - Brazílie 93:71 (20:16, 45:32, 65:46)

Související

Čeští basketbalisté na OH po prohře s USA končí

Čeští basketbalisté na OH po prohře s USA končí

Čeští basketbalisté podlehli na olympijských hrách v Tokiu v závěrečném utkání ve skupině A favorizovaným Spojeným státům americkým 84:119 a přišli o naději na postup do čtvrtfinále. Při své první účasti pod pěti kruhy od roku 1980 skončí reprezentanti na devátém místě.

Více souvisejících

Basketball Tomáš Satoranský (basketbalista)

Aktuálně se děje

před 58 minutami

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy