MS v basketbalu: Češi si vyšlápli i na Brazilce a jsou blízko čtvrtfinále

Tým, jenž byl před začátkem letošního basketbalového světového šampionátu v Číně, pasován vzhledem k jeho první účasti na tkovémto turnaji od doby vzniku České republiky na jednoho z největších outsiderů turnaje, překvapuje nejen české fanoušky,ale i celý svět svými výkony i po postupu ze základní skupiny. Ve své osmfinálové totiž v sobotu dokázali vcelku suverénním způsobem porazit pravidelného účstníka světových šamppoionátů Brazilce a to výsledkem 93:71, přičemž to byli právě Češi, kteří od začátku utkání vždy vedli. Největší zásluhu má na tomto triumfu s dvaadvacetibodovým rozdílem nejvtěší hvězda Tomáš Satoranský, který zaznamenal v zápase hned dvacet bodů.

Hned od úvodních minut zápasu to byli Češi, ze kterých očividně sálala velká energie a díky tomu tak diktovali tempo hry, jež bylo velmi vysoké a když se k tomu přidala i pozorná obrana, nemohlo to dopadnout jinak, než že Brazilci od začátku dotahovali. Hra českého výbrěu byla opět pod taktovkou Tomáše Satoranského a pod košem bylo pro změnu království Ondřeje Balvína. Ten díky své perfektní práci v první čtvrtině zaznamenal hned 11 bodů. Thdy i proto Češi nad Brazilci vedli 32:28. „Dařilo se nám být agresivní v obraně, nebát se Brazilců a nedopřát jim volné střely. Pořád jsme měli při bránění ruce nahoře," nechal se slyšet o poločasové přestávce Balvín.

Protože v kádruBrazilců se nachází hned několik basketbalistů mající 36 let (to se týká hráčů jakými jsou Varejao, Barbosa, Huertas), řičemž se v něm nachází i basketbalista Garcia, jenž je o tři roky starší, sázeli právě na zkušenosti proti nezkušenému českému mužstvu (alepoň co se týče účastí na takovémto turnaji). Jenže ani tyto brazilské hvězdy nenašly recept na skvělém týmovém pojetí hry české reprezentace a také na rychlost a práci s míčem, kterými svěřenci kouče Ginzburga oplývali.

Ke konci první poloviny zápasu předvedli Češi několik podařených rychlých protiútoků, díky kterým za sebou zaznamenali hned 15 bodů až do té doby,co se Brazilci konečně zmohli na koš. Díky úspěšným doskokům ze strany Čechů a i díky stabilní defenzivní práci se Češi mohli radovat před závěrečnou čtvrtou čtvrtinou z vedení 54:34.

Do závěrečné části hry však nenastoupil Američan v českch službách Schilb, jenž si podvrtnul kotník, navíc se vedle toho Hrubanovi hrozilo vyfaulování, naštěstí se ale ke slovu přihlásila úspěšná střelba z dálky. A protože tři minuty před sirénou vedli Češi už 86:62, nebylo divu, že se ke konci zápasu na palubovku dostali ti čeští hráči, kteří se jinak do zápasů příliš nepodívali. I ti ale bez větších potíží dovedli zápas do vítězství.

Dalším osmifinálovým soupeřem Čechů budou v úterý od 10:30 středoevropského času Řekové.

Mistrovství světa basketbalistů v Číně:

Osmifinále:

Skupina K (Šen-čen):

ČR - Brazílie 93:71 (20:16, 45:32, 65:46)

Související

Čeští basketbalisté na OH po prohře s USA končí

Čeští basketbalisté na OH po prohře s USA končí

Čeští basketbalisté podlehli na olympijských hrách v Tokiu v závěrečném utkání ve skupině A favorizovaným Spojeným státům americkým 84:119 a přišli o naději na postup do čtvrtfinále. Při své první účasti pod pěti kruhy od roku 1980 skončí reprezentanti na devátém místě.

Více souvisejících

Basketball Tomáš Satoranský (basketbalista)

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 29 minutami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 33 minutami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy