MS v basketbalu: Je to tam! I přes prohru s Řeky Češi postupují do čtvrtfinále

Po výhře nad Brazílií čekali na české basketbalisty v osmifinále tentokrát Řekové. Nad těmi samozřejmě chtěli především vyhrát, ovšem pomýšlet na postup mezi nejlepších osm tohoto turnaje mohli i tehdy, pokud by s Jihoevropany prohráli méně než o dvanáct bodů s tím, že pak museli Američané porazit ve svém osmifinálovém zápase Brazílii. A právě to se přesně stalo. I přes prohru Čechů 77:84 se totiž mohla parta kolem Tomáše Satoranského radovat z postupu, neoť USA porazily Brazílii 89:73. Čtvrtfinále přijdou na řadu ve středu, kdy se v rámci nich mimo jiné střetnou Češi s Austrálií.

Poslední osmifinálový suel Čechů s Řeky začali lépe basketbalisté z jihu Evropy. Svým nebojácným pojetím hry, dvěma úspěšnými trojkami a především tvrdá defenzivní práce, proti které čeští hráči jen těžko z počátku hledali recept, tak rychle vedli už 10:2. To Češi měli plné  ruce práce s tím, jak se přes houštinu řeckých těl dostat ke koši, když navíc k tomu přičteme velmi těsné a nepříjemné bránění ze strany soupeře. Nebylo tak divu, že Češi zaznamenali hned šest ztrát během první čtvrtiny.

Když se dvakrát dokázal trefit Bohačík, zdálo se, že naši reprezentanti přeci jenom nějaký recept našli, ovšem problémy jim dělal hlavně nezničitelný Janis Adetokunbo z Millwaukee, jenž byl letos v NBA vyhlášen nejužitečnějším hráčem soutěže. Vedle toho se mohli stále Řekové spoléhat na produktivity z trojkových hodů. Jen v první čtvrtině Řekové zaznamenali čtyři přesné trojky z celkových šesti takových pokusů. I proto se mohli těit z vedení 26:17.

V další části hry ze strany Čechů nebyla vidět žádná poraženecká nálada, naopak to byli stále ti samí bojovníci, kteří ještě navíc přidali soustředěný výkon v defenzivě. Satoranský se postupně dostával sdo své obvyklé dirigentské role a kromě toho se rozstřílel i Hruban, díky němuž tak do druhé poloviny zápasu Češi vstupovali s náskokem jednoho koše 33:32. Vyrovnaný stav trval až do doby, když do závěrečné sirény zbývalo třináct minut. Tehdy to bylo 46:46. Poté ale Řekové předvedli hned patnáctibodovou šňůru, jež byla přerušena pouze jednou českou trojkou. A nebyl to jediný problém, se kterým se český národní tým v těchto chvílích potýkal. Hned dva hráči, Auda s Hrubanem, byli blízko k vyfaulování se a kvůli řeckému tlaku se navíc zvyšoval na české straně počet ztrát na hráče s míčem.

Aby toho nebylo pro český tým málo, na řecké straně se do fazóny dostal mladší z bratrů Adetokunbových, teedy Thanasis Adetokunbo. Vzhledem k tomu, že Češi potřebovali prohrát méně než odvanáct bodů, aby i nadále mohli pomýšlet na postup, tak to byli právě čeští fanoušci, kteří v závěru zápasu bedlivě sledovali stav utkání. Naštěstí pro ně ale v napjaté závěrečné fázi duelu, kdy se vyfauloval jak Audo, tak na druhé straně hvězda J. Adetokunbo, nikdy český tým neprohrával vyšším rozdílem než bylo v tu chvíli potřeba. A to i zásluhou Satoranského s Boháčikem a jejich přesných trestných hodů.

Po této prohře Čechů 77:84 se tak upínala česká pozornost k favorizovaným Američanům, kteří se ve stejné osmifinálové skupině v pondělí střeli s Brazílií. Právě ty museli porazit, aby byl historický úspěch českého basketbalu, tedy postup do čtvrtfinále na MS, strvzen. Povedlo se, když basketbalisté Hvězd a pruhů zvítězili nakonec 89:73 a radost mohla propuknout skutečně naplno.

Češi se tedy ve středu od 15:00 středoevropského času střetnou ve čtvrtfinále s Austrálií.

MS basketbalistů v Číně - osmifinále, skupina K (Šen-čen):

Česko - Řecko 77:84

USA - Brazílie 89:73

Související

Čeští basketbalisté na OH po prohře s USA končí

Čeští basketbalisté na OH po prohře s USA končí

Čeští basketbalisté podlehli na olympijských hrách v Tokiu v závěrečném utkání ve skupině A favorizovaným Spojeným státům americkým 84:119 a přišli o naději na postup do čtvrtfinále. Při své první účasti pod pěti kruhy od roku 1980 skončí reprezentanti na devátém místě.

Více souvisejících

Basketball

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 8 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy