Rána pro český sport! Kvůli koronaviru házenkáři odřekli účast na MS

Na první velké akci kolektivního sportu tohoto roku to bude bez české účasti, i když tomu tak původně být nemělo. Jedná se o blížící se mistrovství světa v házené, které se od středy uskuteční v Egyptě. Čeští reprezentanti doplatili na stále se objevující koronavirus v týmu, kvůli kterému se hodlali přesunout do dějiště šampionátu až v jeho první hrací den. Nakonec Český házenkářský svaz schválil, že se letošní MS uskuteční bez českých reprezentantů.

Přiletět tedy chtěli čeští házenkáři do Egypta ve středu, přičemž ve čtvrtek měli na programu svůj úvodní duel na MS se Švédskem. Proti tomuto plánu byla ale nákaza covidem, jenž se objevvl hned u 12 hráčů. Kromě nich se s nákazou potýkali i oba trenéři Jan Filip a Daniel Kubeš. Protože už před tím bylo jasné, že se světového šampionátu nezúčastní pět házenkářů kvůli zdravotním potížím, odcestovali by tak na sever Afriky pouze čtyři reprezentanti. Soupiska českého týmu pro MS totiž čítá celkem 21 jmen za normálních okolností.

Poprvé se v českém házenkářském týmu objevil covid začátkem letošního roku, tedy v době, kdy se mužstvo připravovalo v Plzni. Kvůli koronavirové nákaze se v minulých dnech nekonaly ani dva zápasy s Faerskými ostrovy v rámci kvalifikace na házenkářské mistrovství Evropy. Tehdy se u obou trenérů Filipa a Kubeše objevil covid, stejně jako pak u několik hráčů. I když se pak v pátek a o posledním víkendu připojili k mužstvu náhradníci, nakonec mu to nikterak nepomohlo.

"Za současného stavu přišel realizační tým s doporučením, že ze zdravotního a sportovního hlediska je účast velmi na pováženou. Exekutiva po zvážení toho doporučení v podstatě zaujala stejné stanovisko," nechal se slyšet v prohlášení k zrušení české účasti na MS samotný šéf českého svazu Jaroslav Chvalný a pokračoval: "I kdybychom odcestovali, bylo by to s hráči, kteří covid ještě neměli. Takže je riziko, že by se mohli nakazit na šampionátu. Ze sportovního hlediska se o tom nemusíme bavit. Z těch 21 hráčů, o které se národní tým opírá, je 17, kteří odjet nemohou, navíc i oba trenéři. Vyhodnotili jsme si to tak, že by to byl hazard ze sportovního hlediska. Nechceme účastí za každou cenu znevážit českou házenou. Zvažovali bychom to, kdyby byla nějaká sankce za neúčast, nebo diskriminace v další kvalifikaci. Nehodláme podstupovat riziko, že bychom tam jeli na výlet."

Chvalný ujistil, že za tento krok české házené nehrozí ze strany světové federeace IHF žádné sankce. Místo České republiky by se měla podle zákulisních informací házenského MS nově zúčastnit Makedonie.

Úterním rozhodnutím českého svazu tak házenkáři přišli o první úřast na MS od roku 2015. Tehdy v Kataru český tým skončil na 17. místě. Nyní byl nalosován do skupiny se Švédskem, domácím Egyptem a Chile.

Jen málokdy se v české (potažmo československé) sportovní historii stalo, aby český kolektivní tým odřekl svou účast na velké sportovní akci jakou je mistrovství světa. Naposledy se tak událo 1953 v případě československých hokejistů, kteří se na MS  neukázali kvůli úmrtí prezidenta Klementa Gottwalda. V letech 1950 a 1951 pak českoslolovenští hokejisté nebyli na šampionátech z politických důvodů.

Související

Házená (ilustrační foto)

Rezignace dvou členů ve vedení i samotného šéfa. Česká házená provedla noční vyúčtování

Český házenkářský svaz se rozhodl na svém jednání, jež se protáhlo až do hluboké noci, že odvolá oba dosavadní trenéry českého mužského házenkářského národního týmu. A to několik dní poté, co tento tým kvůli vysokému počtu nakažaných covidem-19 nakonec neodcestoval na letošní mistrovství světa v hazéné do Egypta. Kromě toho rezignovali tři členové exekutivy a to včetně samotného předsedy českého házenkářského svazu Jaroslava Chvalného. O těchto svých krocích rozhodl svaz po jednání na svých webových stránkách.

Více souvisejících

Házená Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 36 minutami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 5 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 8 hodinami

Předpověď počasí do konce týdne: Do hor se vrátí zima, spadne až 40 cm sněhu

Česko má za sebou další dubnovou mrazivou noc. Meteorologové zároveň očekávají, že od dnešního rána bude sněžit. Na horách může spadnout až 40 centimetrů nového sněhu, platí tak výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy