Vzhůru do boje o 5. místo na MS! Češi dokázali porazit Poláky a půjdou na Srby

Ani po porážce ve čtvrtfinále s Austrálií nekončí pro české basketbalisty pohádková cesta mistrovstvím světa v Číně. Po vypadnutí ze čtvrtfinále, jak známo, zamířil český tým do bojů o konečné 5. místo na MS, v němž nejprve ve čtvrtek narazili na Poláky, další příjemné překvapení tohoto šampionátu. Naše severní sousedy nakonec parta kolem Tomáše Satoranského porazila 94:84 a v sobotním finále o již zmiňované 5. místo, tudíž o možná nejlepší umístění českého basketbalu na MS v historii vůbec, si zahrají se Srbskem, kteří ve svém čtvrtečním zápase pro změnu porazili Američany.

Celkem 24 bodů a k tomu hned 12 doskoků. Tzv. "double double" zaznamenal během zápasu s Poláky český reprezentant Vojtěch Hruban a především díky němu úspěch proti našemu severnímu sousedu přišel. Vedle něj pochopitelně zářil Tomáš Ssatoranský, který zaznamenal za zápas tentokráte 22 bodů a 12 asistencí. A pozadu nezůstal v tomto ohledu ani Jaromír Bohačík, který svými trefami do koše přidal dalších 21 bodů.

Při pohledu na palubovku bylo znát, že český tým měl na přípravu před tímto zápasem necelých 24 hodin, zatímco jeho soupeř si mohl ve středu užít den volna. Byl to opravdu pomalejší rozjezd ze strany Čechů a kouč Ginzburg tak na hřiště posílal basketbalisty, které v předešlých zápasech příliš mnoho času ukázat se nedostali. V úvodní čtvrtině sice tedy Češi prohrávali v jeden  moment už o devět bodů, po přestávce se přeci jen Čechům dařilo lépe a v zápase tehdy i vedli a to o jedenáct bodů.

Ani to ale Poláky neodradilo od pokračování v zápase a zanedlouho se hrál opět vyrovnaný souboj, který trval až do doby, kdy do konce zápasu chyběly tři minuty, kdy trojku vstřelil Hruban a stav byl tak rázem 84:79. Mimochodem, Hruban měl během zápasu celkem sedm trojkových pokusů, z nichž čtyři bylo úspěšných. Pět trojek pak zaznamenal Bohačík. A když pak ktomu předáme lepší bilanci ve srovnání s Polskem co se týče doskoků (41:27).

V sobotu se český tým tedy utká o 5. místo se Srbskem, které si poradilo ve čtvrtek s Američany.

MS v basketbalu, skupina o 5. až 8. místo:

Polsko - Česko 84:94

Srbsko - USA 94:89

Související

Čeští basketbalisté na OH po prohře s USA končí

Čeští basketbalisté na OH po prohře s USA končí

Čeští basketbalisté podlehli na olympijských hrách v Tokiu v závěrečném utkání ve skupině A favorizovaným Spojeným státům americkým 84:119 a přišli o naději na postup do čtvrtfinále. Při své první účasti pod pěti kruhy od roku 1980 skončí reprezentanti na devátém místě.

Více souvisejících

Basketball

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman zůstává v nemocnici. Lékaři dnes zhodnotí jeho aktuální stav

Lékařské konzilium v pondělí zhodnotí aktuální zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží na jednotce intenzivní péče v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zeman byl přes víkend nadále ve vážném, ale stabilizovaném stavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy