Lopraisova posádka se bavila sexistickými narážkami na Kolocovy dcery. Nepřípustné, říká mluvčí

Posádka českého kamionu Praga, kterou pilotuje Aleš Loprais, se na slavné automobilové Rallye Dakar postarala o skandál, který má sexistický i rasistický podtext. V kabině zazněly nevhodné poznámky na adresu dcer konkurenta Martina Koloce. Na videu, které koluje po sociálních sítí, je slyšet, jak padají slova o „černošce z Roudnice“ i věta o tom, že jedna z nich „je plochá a sjízdná.“ Loprais se už omluvil, přesto od Autoklubu ČR na něj míří kritika. „Takové jednání odsuzujeme. Sexistické i rasistické náznaky jsou nepřípustné,“ říká pro EuroZprávy.cz PR manažer Autoklubu ČR Bohumil Pácl.

Upozornili na sebe více, než by si přáli. Aleš Loprais, synovec šestinásobného vítěze Rallye Dakar Karla Lopraise, se svým palubním mechanikem Petrem Pokorou zvolili před startem jedné z etap nevhodnou rétoriku. Pilot kamionu před startem etapy utrousil: „Mně už potřetí stojí ocas. Hele, černoška z Roudnice jde vpravo.“ Pokora na Lopraise navázal větou: „Jedna je plochá a sjízdná, ta druhá moc ne.“

Paradoxní je, že Loprais sebe i posádku udal sám. Kdyby video nezveřejnil na sociálních sítích, nikdo by se o neslušné komunikaci nedozvěděl. I když se pilot kamionu Praga omluvil, Autoklub České republiky dal najevo, že takové chování nebude tolerovat. „Autoklub jako sportovní autorita v České republice odsuzuje takové jednání. I když je situace v kabině před startem vyhecovaná, chlapci se mezi sebou popichují, tak nějaké sexistické či rasistické narážky jsou naprosto nepřípustné, a to se týká i profesionálního sportovce. Podobnou rétoriku odmítáme tolerovat,“ konstatuje pro EuroZprávy.cz Bohumil Pácl, který má v Autoklubu České republiky na starosti komunikaci i marketing.

Drsná komunikace byla namířena na dcery konkurenta Martina Koloce, který na závodě šéfuje týmu Buggyra Racing a v minulosti byl spojený s Roudnicí nad Labem. Otec se šestnáctiletých dvojčat Yasmeen a Aliyyah, jejichž matka pochází ze Seychel, zastal a vůči Lopraisovi se ostře vymezil. „Aleš si honí sledovanost tím, že má sexuální narážky na děti, které zná od malička. Připadá mi to svým způsobem trochu úchylné,“ prohlásil bývalý dvojnásobný mistr Evropy v závodě tahačů pro Nova Sport.

Provinilec se na svém facebookovém profilu k incidentu vyjádřil a tvrdí, že zmíněná slova neměla ve videu nikoho provokovat či urazit. „Byla bohužel nešťastně zveřejněna komunikace dvou chlapů v soutěžní kabině. Omlouváme se proto všem, kterých se to týká, a dotčené výrazy je případně urazily. Jsme tým normálních kluků, kteří se v dakarském presu neuhlídali a vypustili nešťastné video bez cenzury,“ napsal Aleš Loprais.

Kdyby se Loprais neomluvil, prezident Autoklubu České republiky Jan Šťovíček otevřeně přiznal, že by celou kauzu musel řešit. „My se od toho distancujeme a odsuzujeme to. Jakékoliv projevy rasismu nebo sexismu do závodu nepatří. Mrzí mě to. Dovedu si představit, že posádka byla před startem ve stresu, věřím, že to není nějaký Alešův dlouholetý postoj. Byla to chyba a tohle do sportu nepatří,“ uvedl Šťovíček pro Nova Sport.

Mluvčí Bohumil Pácl nebyl schopen webu EuroZprávy.cz jasně říci, zda pro Autoklub České republiky celá kauza skončila tím, že se Aleš Loprais omluvil anebo má ještě v plánu se po skončení Dakaru k nevhodné rétorice vrátit. „Ve chvíli, kdy probíhá předposlední etapa Dakaru, platí, že Loprais se omluvil a zatím nemám žádnou zprávu, že by Autoklub České republiky něco dalšího v uvedené věci inicioval,“ tvrdí pro redakci EuroZprávy.cz Bohumil Pácl.

Související

Aleš Loprais

Smrt na Dakaru: Potáhne se to se mnou, řekl Loprais. Jeho kamion srazil diváka

Aleš Loprais potvrdil, že divák, který v úterý zemřel na Rallye Dakar, měl kolizi s jeho kamionem. Pořadatelé informaci o první tragické nehodě v deváté etapě 45. ročníku slavné soutěže zveřejnili v úterý večer. Vedoucí jezdec kategorie kamionů ve středu nad ránem na facebooku zveřejnil video i se záběry z nehody a potvrdil, že byl jejím nevědomým účastníkem.

Více souvisejících

Aleš Loprais Rally Dakar sexismus Autoklub ČR

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy