Prokop skončil ve své kategorii třetí. Loprais také, ale následně byl penalizován

V neděli byla na programu první etapa letošního ročníku slavného závodu Rallye Dakar a hned na první etapě byli vidět Češi. Nejvíce byli vidět konkétně Martin Prokop v kategorii automobillů a Aleš Loprais v kategorii kamionů. Oba totiž v těchto svých kategoriích skončili v rámci úvodní etapy na výtečném třetím místě.

Se svým novým automobilem Ford Raptor Martin Prokop dojel do cíle se ztrátou na prvního Násira al-Attíju z Kataru 21 minut a 21 vteřin. Ještě před českým závodníkem reprezentujícího tým Benzina Orlen pak na druhém místě do cíle dojel Francouz Sébastien Loeb, devítinásobný mistr WRC.

Až na předposledním úseku 333 kilometrů dlouhé rychlostní zkoušce, se Prokopovi podařilo dostat mezi elitní závoníky. Sedminásobný český účastník Rallye Dakar měl štěstí v tom, že jeho soupeře potkaly nejedny problémy. I díky tomu tak poskočil z 15. místa na čtvrté. Ke konci etapy ještě dokázal Prokop předjet saúdskoarabského závodníka Jásira Sajdána.

"Viděl jsem, že kluci měli nějaké problémy s navigací. Viktor (Chytka - navigátor) udělal naopak skvělou práci, neztratili jsme žádný čas s navigací. Jeli jsme čistě," okomentoval Prokop průběh závodu na sociálních sítích. Přestože tímto svým nedělním výkonem vyrovnal svoje loňské maximum, bylo vidět na českém závodníkovi i zklamání. "Nejede nám motor a nemáme výkon. Posádky, které jsme předjeli nebo startovaly za námi, nás předstihly na maximální rychlost jako nůž máslem. Naše maximální rychlost je někde kolem 152 až 155, zatímco oni jsou v limitu 170 km/h. Nebylo v našich silách vyvinout nový motor a tohle během Dakaru nezměníme."

Do příštího průběhu závodu si tak tedy přeje o dost méně navigačních chyb. Problémy se ale během etapy nevyhnuly ani největším hvězdám, jako například Carlosu Sainzovi nebo Mattiasu Ekströmovi. Potíže řešil i Nani Roma či dokonce čtrnáctinásobný šampion Stéphane Peterhansel. Ten havaroval hned v úvodu a musel tak tehdy čekat na asistenční vůz.

V celkovém pořadí automobilů vede zatím domácí Al-Attíja s více než dvanáctiminutovým náskokem před Loebem. Dalších deset minut pak na něj ztrácí Prokop.

Aleš Loprais vzdal v závodě hold svému zesnulému strýci a skončil třetí. Macík šestý

Mezi kamiony se dařilo taktéž české výpravě. Aleš Loprais jel s portétem svého strýce, nedávno zesnulého šestinássobného vítěze Dakaru. A právě Karel Loprais mohl být v nebi s výkonem svého synovce velice spokojen. Díky skvělému výkonu se Aleš Loprais dokázal vecpat mezi kvarteto ruských Kamazů.

"Kvantum velbloudí trávy, spousta skoků a děr, ale to mám rád, i když z toho hodně bolí krční páteř," řekl Loprais, jenž si byl vědom, že by mohl být klidně rychlejší, kdy by mu nedělal problémy levý přední brzdový buben. "S ohledem na startovní pozici, kterou jsme měli po prologu, jsme dneska 'kosili' jedno auto za druhým. Speciálka byla navigačně náročná, ale zároveň nabídla opravdu hezké scenérie. Podle mě šlo o jednu z nejhezčích etap, jaké jsme zatím v Saúdské Arábii zažili."

Třetí místo v celkovém průběžném pořadí Aleše Lopraise bylo ale později organizátory sebráno patnáctiminutovou penalizací.

Kromě toho se dařilo i dalšímu Čechovi v kamionech Martinu Macíkovi, jenž nakonec skončil šestý. Z triumfu v etapě se radoval ruský závodník Sotnikov.

Mezi motocykly skončil Jan Brabec sedmnáctý, Milan Engel o čtyři místa za ním.

Související

Aleš Loprais

Smrt na Dakaru: Potáhne se to se mnou, řekl Loprais. Jeho kamion srazil diváka

Aleš Loprais potvrdil, že divák, který v úterý zemřel na Rallye Dakar, měl kolizi s jeho kamionem. Pořadatelé informaci o první tragické nehodě v deváté etapě 45. ročníku slavné soutěže zveřejnili v úterý večer. Vedoucí jezdec kategorie kamionů ve středu nad ránem na facebooku zveřejnil video i se záběry z nehody a potvrdil, že byl jejím nevědomým účastníkem.

Více souvisejících

Rally Dakar Aleš Loprais

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 46 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Zdroj: David Holub

Další zprávy