Suverénní Hamilton zvítězil v Portugalsku, drama přinesla bitva o bonusový bod

Po prvních dvou závodech 1:1, čekal se další vývoj bitvy o korunu krále F1, byť se sezóna teprve rozebíhá. Nakonec z toho bylo drama až do samého konce, třebaže o vítězi bylo rozhodnuto už ve dvou třetinách závodu.

Portugalská trať, v minulém ročníku značně oblíbená, přivítala smečku F1 slunečný a větrným počasím. Piloti už si během tréninku a kvalifikace zvykli, nastoupili ke startu ve velmi zajímavém pneumatikovém rozložení: z první desítky startovali na měkké směsi Sainz jr., Ocon, Norris, Gasly a Vettel, k nim se pak ještě připojil Kimi Räikkönen a Stroll. Ostatní zvolili středně tvrdé pneumatiky. 

Bottas po startu první místo obhájil, za Sainze se propadl Pérez, ale jinak se startovní pole drželo v pořadí z kvalifikace. Ovšem jen do konce prvního kola. Na cílové rovince se Kimi Räikkönen "potkal" s levým zadním kolem týmového kolegy Giovinazziho, zničil si přední spoiler, který se mu dostal pod kola, takže bez možnosti zatáčet doplachtil do první zatáčky. Vedení závodu ihned vyslalo na trať safety car - důvodem nebyl Finův odstavený vůz, nýbrž cílová rovinka zasypaná úlomky, takže první dva průjezdy v režimu SC museli piloti absolvovat skrz boxovou komunikaci.

Od 7. kola už se zase jelo naplno a překvapivě to byl Hamilton, kdo se nechal překvapit dravě jedoucím Verstappenem, který velmi citlivě načasoval útok a na konci rovinky už se dostal před Hamiltona. Formace Mercedes-Red Bull-Mercedes se držela pohromadě do desátého kola. Max ve snaze načasovat dobře útok na Bottase v poslední zatáčce lehce sklouzl a ačkoliv tato chyba nebyla nijak velká, Hamilton ji okamžitě využil a s použitím DRS Holanďana zdolal. Dále se pak přibližoval k týmovému kolegovi a ve 20. kole na stejném místě získal vedoucí pozici. Stačilo mu pár kol, aby oběma vozům poodskočil - Bottas se sice snažil, ale na Verstappena nestačil. 

Strategické karty tentokrát neměly dost trumfů. Verstappen zastavil první (36. kolo) a po výměně o délce 2,3 vteřiny se vrátil na trať na nejtvrdší směsi. Bottas zamířil do boxů o kolo později a v jeho neprospěch nejspíš hrála roli pomalejší práce mechaniků (3,3 s). Sice vyjel ještě před Verstappenem, ale nezahřáté pneumatiky, smyk ve třetí zatáčce ho dostaly do nevýhodné pozice a Holanďan ještě před zatáčkou Torre Vip opět zaujal druhé místo. Hamilton měnil za 2,5 s. v 38. kole a s poměrně slušným náskokem se vrátil před dvojicí Verstappen-Bottas. V čele se tým Red Bull snažil co nejdéle udržet Péreze jako možnou závoru pro Hamiltona, ale ten velice rychle ztrátu 12 vteřin zlikvidoval a v 51. kole Mexičana bez problémů zdolal. Ihned poté Sergio absolvoval výměnu a netrvalo dlouho, aby na měkké směsi zajel nejrychlejší kolo. 

Co se nepovedlo v závodě, stihlo se v posledních třech kolech. Asi deset kol před koncem hlásil Bottas klesající výkon, nejspíš šlo jen o epizodní záležitost, ale ta znamenala, že se jeho ztráta 1,2 s na Verstappena natáhla na necelých 5 vteřin. Proto byl týmem povolán tři kola před koncem do boxů, ačkoliv měl na Péreze najeto jen 28 vteřin, aby na čerstvé měkké směsi odebral Red Bullu prémiový bod. Jenže Hornerova parta kontrovala o kolo později zamířil k mechanikům i Verstappen. Bottas sice uhájil pozici a v předposledním kole skutečně vystřihl doposud nejlepší čas, ale nakonec se na chvíli smál Max - v posledním kole dokázal o několik setin Finovu snahu smazat a vydolovat dost možná velmi důležitý bod. Po závodě mu ovšem ztuhly rysy, když se od komisařů dočkal anulace svého "extrabodového" výkonu.

McLareny nadále potvrzují solidní výkony a Norris po počátečním duelu s Pérezem zaujal páté (po určitou část závodu virtuální) místo, na něž se po výměně pneumatik ve 23. kole postupně vracel. Ve své podstatě o něj nemusel zvlášť usilovat ani se o něj obávat. Ricciardo se postupně prokousával z nelichotivé pozice a svou zástávku v boxech absolvoval jako předposlední ve 42. kole. Protože měli mechanici potíže s předním zvedákem, natáhl se pobyt v boxu na 4,8 vteřiny a Daniel se dostal na trať opět na nebodované pozici, ale postupně si poradil s Gaslym (48. kolo), poté se neubránil Alonsovi, ale dvě kola před cílem si poradil se Sainzem a mohl slavit malý comeback.

Modré Alpiny se probraly ze zimního spánku. Ocon se celý závod spolehlivě držel ve druhé pětce, i když si oproti startu poněkud pohoršil. Nakonec se k němu přidal Alonso, rovněž poměrně pozdě měnící pneumatiky, jenž měl velmi silný závěr závodu: ve 49. kole mu nestačil Gasly, pak zdolal Ricciarda (51.), Sainze jr. (68.) a postaral se o druhé umístění modrých vozů na bodovaných příčkách - ovšem na rozdíl od předchozího závodu skutečně dosaženého na trati.

Zpočátku byl u Ferrari lepší Sainz jr., jemuž se po startu zdařilo zdolat Péreze, ale po restartu Španěl spadl ze čtvrté na sedmou příčku, protože v druhé zatáčce před ním nečekaně zabrzdil Pérez a Španěl se tím propadl až za Norrise. Dál se pro něj závod nevyvíjel dobře. Stavěl ve 22. kole a dostal žlutou směs, která mu ke konci závodu evidentně odcházela. Ve 38. kole pustil před sebe týmového kolegu a pak už se jen propadal, pohříchu v předposledním kole až mimo body - postupně ho zdolali Ocon (44. kolo), Alonso (58.), Ricciardo (64.) a kolo nato i Gasly. Leclerc měnil pneu o čtyři kola později (26.) a přestože mechanici měli problémy s pravým zadním kolem (výměna za 3,4 s), na bílé směsi se mu dařilo výrazně lépe - o žádnou pozici nepřišel a uhájil místo za Norrisem. 

Propad zaznamenal Aston Martin - Stroll se sice na trati jako poslední Mohykán na červeně označených pneumatikách udržel až do 40. kola a díky tomu se vyšvihl až do středu první desítky, ale poté spadl mimo body a navíc jej v posledním kole ve vzájemném duelu předstihl Vettel. 

Hassy se alespoň částečně zviditelnily, ovšem jestliže Mazepin dostal trest pět vteřin za nerespektování modrých vlajek, když se v zatáčce 3 pletl do cesty tehdy vedoucímu Pérezovi, Mick Schumacher v závěru závodu svedl pohledný duel s Nicholasem Latifim, který v jeho prospěch rozhodlo Kanaďanovo probrždění v 63. kole - stalo se tak v Lagos.

Hamilton se tedy mírně odpoutal od Maxe Verstappena a můžeme rovněž konstatovat, že Bottas přes sebevědomé řeči před sezónou opět tahá za kratší konec, a také se na jeho voze objevují drobné, přesto však dost důležité potíže.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 48 minutami

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

před 1 hodinou

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 5 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy