V Imole vyhrál přerušovaný závod Verstappen, v čele šampionátu zůstává Hamilton

Po půl roce se F1 vrátila na ikonickou trať Imoly, aby tu podruhé v její historii absolvovali piloti Grand Prix Emilia Romagna. Už před startem bylo značné napětí, neboť dešťové přeháňky slibovaly dramatickou podívanou. Očekávání se splnilo, v přerušovaném závodě nakonec zvítězil Max Verstappen.

Poměrně chladné počasí a honící se mraky kolem okruhu, drobný deštík a slib několika přeháněk - to byla kulisa začátku druhého letošního závodu. Teploměr vystoupal na 11°C (povětří) a 18°C (trať), vlhkost vzduchu se točila kolem 70 % a panoval pouze mírný, 2,1 km/h vanoucí větřík. Meteorologické předpovědi na týmových monitorech navíc předpovídaly možnost dalšího deště na úrovni 80 %.

Před startem ještě zažili horké chvíle Alonso a Stroll. Dvojnásobný mistr světa při nájezdu na startovní rošt havaroval a mechanici tak horečně dávali dohromady jeho Alpine. Stroll si zase stěžoval na blokující pravou zadní brzdu, takže ještě pět minut před startem i na jeho voze probíhaly práce. 

S ohledem na mokrou trať vyrazilo startovní pole na pneumatikách do přechodných podmínek, pouze Gasly, Ocon, Schumacher a Mazepin zvolili směs do deště. Už zaváděcí kolo dávalo tušit, že piloti přes zvířenou vodní clonu budou mít co dělat, aby zvládli start bez potíží. Leclerc se v zatáčce Tosa dostal mimo trať, ale stihl se vrátit a dokonce na svou pozici.

Start byl vlastně pro závod rozhodující: Verstappen se dostal na úroveň Hamiltona a ubránil vedení i v první zatáčce Tamburello. Hamilton pak musel na obrubník a při jeho přeskákání si ulomil spodní část levé koncovky předního spoileru. Mnohem větší drama se však odehrálo ve středu pole. Latifi se dostal se svým Williamsem mimo trať a při návratu v těsné blízkosti Mazepina vlétl v úseku Piratella do svodidel. Jeho vozidlo bylo na odpis, ke slovu se dostal Bernd Mayländer. 

Jak náročné byly podmínky dokazují i mezihry z kroužení za safety carem. Pérez v Piratelle skončil mimo trať a tím pádem se před něj dostali Ricciardo a Gasly. Mexičan je však vzápětí předjel a zadělal si na slušný malér. Ve 4. kole za boxy při zahřívání pneumatik dostal smyk Schumacher a po nárazu do zdi zdemoloval příď svého Haasu. Navíc musel s takto "poznamenaným" vozem obkroužit dva okruhy, protože právě kvůli jeho troskám vedení závodu uzavřelo pit-lane.

Restart v 6. kole v pořadí Verstappen, Hamilton, Leclerc, Pérez, Ricciardo, Gasly, Stroll, Sainz, Norris a Bottas zvládl Holanďan bravurně a postupně jeho náskok narostl na necelých 6 vteřin. Pak si ale Hamilton pochvaloval, že přilnavost jeho pneumatik dosáhla optima a během několika kol dokázal stáhnout odstup od Verstappena na 2 vteřiny. U Red Bullu tedy rozhodli s ohledem na stále sušší trať zariskovat a v 28. kole nasadili žlutě označenou směs. Hamilton zastavil o kolo později, ale mírné potíže s pravým předním kolem protáhly jeho zastávku na 4 vteřiny a na trať se vrátil opět za Verstappena, jehož zahřáté pneumatiky mu umožnily opět poodskočit. Hamilton ve snaze co nejrychleji Maxův náskok vymazat fatálně chyboval ve 31. kole v nájezdu do zatáčky Piratella - předjížděl jezdce o kolo a nepodařilo se mu udržet na trati. Dostal se tak blízko bariéry, že mu malý rejd neumožnil vytočit se, po přidání plynu si navíc zničil přední spoiler. Nakonec svůj vůz pustil zpět a docouval na trať a na 9. příčce zamířil do boxů. Jenže než mohl zpackanou situaci vyhodnotit, došlo k mnohem zásadnější události. 

George Russell jel výborný závod a pozvolna se nořil do bodované desítky. Právě v nájezdu do 32. kola si hodlal vyšlápnout na Valtteri Bottase a v plné rychlosti na rovince před zatáčkou Tamburello se jeho pravé zadní kolo dostalo na travnatý pás. Oba vozy se do sebe "zakously" a poté už jen rozsévaly trosky. Jestliže ze záběrů se dalo o vině spekulovat, George měl naprosté jasno a zčerstva šel Bottasovi, stále ještě sedícímu ve vraku Mercedesu, řádně vyčinit - dokonce mu uštědřil i výchovný pohlavek. Protože trať byla zcela zaneřáděná úlomky obou aut a ještě částmi bariéry, kam Russell narazil, opět se nad Imolou rozevlály červené vlajky, naštěstí za okolností tentokráte prostých tragédie.

V zaváděcím kole před druhou částí závodu si odbyl své trable Räikkönen, jehož hodiny donutily vyjet mimo trať a postoupit své místo Hamiltonovi a Tsunogovi. Smyk dostal i v Rivazze Verstappen, ale bez následků. K restartu v podobně letmého pokračování závodu od 35. kola za safety carem nastoupilo startovní pole v pořadí Verstappen, Leclerc, Norris, Pérez, Sainz, Ricciardo, Stroll, Hamilton, Tsunoga, Räikkönen, Giovinazzi, Alonso, Ocon, Gasly, Vettel, Schumacher a Mazepin.

Norris si už před Tamburellem poradil s Leclercem a dokázal se téměř celé kolo držet Verstappena, pak ale Holanďan dokázal zvýšit tempo a v pohodě si vybudoval až dvacetivteřinový náskok, takže nikým neohrožován dojel do cíle pro zasloužené vavříny. Hamilton se prokousával z 8. místa kupředu, ale neměl příliš snadnou práci, protože na Imole se v podstatě dá předjíždět pouze na cílové rovince, jinak jde o velmi choulostivý proces. Nicméně si poradil se Strollem (39. kolo), Sainzem (50. kolo), Leclercem (55. kolo) a ve vyvrcholení závodu, po čtyřkolovém duelu, také s Norrisem (60. kolo). V závěru pak ještě dokázal vybojovat nejrychlejší kolo, na které Verstappen už nedokázal kvůli opozdilcům na trati reagovat.

Smolařem dne byl bezesporu Pérez. Jeho prohřešek z pátého kola, kdy se vrátil na svou pozici v režimu safety caru, ohodnotili komisaři penalizací 10 vteřin, kterou si Sergio odbyl v 29. kole při přechodu na slicks. Po restartu držel tři kola čtvrté místo, ale v druhé zatáčce šikany Villeneuve udělal hodiny, vyjel mimo trať a i když neměl poškozené vozidlo, klesl na 14. příčku a do boje o body už nezasáhl.

Hrdinou dne byl bezesporu Lando Norris. Po škrtnutém čase v kvalifikaci se nenechal deprimovat startem z 9. místa a pustil se do boje o lepší pozici. V 17. kole si na vedení svého týmu vymohl výměnu s Ricciardem, protože Australan jel pomaleji a po restartu už vzpomínaným manévrem zaujal druhou příčku. Hamiltonovi dokázal odolávat výbornou volbou závodní stopy, ale když ho Lewis zdolal, mohl si jen povzdechnout - "Na něj už opravdu nemám!" Ačkoliv si stěžoval na problémy se spojkou a vibrace, dotáhl závod na stupně vítězů. Ricciardo na druhém McLarenu jel až do poslední čtvrtiny poklidný závod, pak se na něj dotáhla skupinka Stroll, Gasly a Räikkönen, takže Daniel měl s obhajobou své pozice plné ruce práce.

Jezdci Ferrari možná "domácí" tifosi naladili na lepší výsledek, ale je třeba se také podívat na věc reálně. Leclerc málem své šance pohřbil v zahřívacím kole, Sainz se ocitl mimo trať hned dvakrát - 11. kole v Rivazze a o tři kola později v Piratelle. Leclerc si zase před restartem stěžoval na nefunkční sluchátka. Konec dobrý, všechno dobré - rudé maranellské oře dokázaly vybojovat místo v první pětici a za svůj výkon se Leclerc i Sainz stydět nemusí. 

Našlápnuto k dobrému výkonu měl Gasly, ale toho zradilo rozhodnutí vsadit na modře označené pneu. S vysychající tratí padal stále níže a když konečně zajel v 16. kole do boxů, tak spadl na samotný konec startovního pole. K posunu kupředu mu pomohly bezesporu potíže jeho soupeřů, ale ani on se nevyvaroval chyby - v 58. kole v zatáčce Rivazza skončil také mimo trať, ale naštěstí pro něj byli soupeři dost daleko. Týmový kolega Tsunoda byl vedením závodu několikrát napomínán za překračování vymezené trati, až dostal ve 46. kole varování černobílou vlajkou a o pět kol později penalizaci pěti vteřin.

Stroll se dokázal držet v druhé polovině první desítky bez větších výkyvů, jen mu nevyšel závěrečný tlak na Ricciarda. Vettel opět prožil nevyvedený závod - musel odstartovat z boxů, jako první přešel na slicks, aby vzápětí dostal trest 10 vteřin stop & go, protože při přípravě vozu před startem neměl včas nasazená kola. Nakonec ani cíl neviděl, těsně před koncem zamíril do boxů. Neviditelní byli i piloti Alpine, snad jen Ocon při Pérezových problémech ve 38. kole střihl šikanu Villeneuve přímo, ale postihu ušel. 

Hamiltonovi bezesporu pomohlo přerušení závodu, ale i tak předvedl úžasnou stíhačku a díky bodu za nejrychlejší kolo, o nějž se s Verstappenem přetahoval, před třetím závodem si uhájil vedoucí postavení v průběžné klasifikaci. A zaznamenal také další dva pozoruhodné výkony: během 15 let své kariéry v každé sezóně zajel alespoň jedno pole-position a Imola se stala už 30 okruhem, kde startoval do závodu z nejlepšího místa.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy