Ostatní sporty

Související články:

Tenis, ilustrační fotografie

Ukrajinka Svitolinová nechtěla nastoupit proti ruské tenistce, cizinci opouští ruský fotbal

Ve sportovním světě se nadále reaguje na ruskou agresi vůči Ukrajině. Třeba ukrajinská tenistka Elena Svitolinová nenastoupila do zápasu 1. kola tenisvého turnaje v mexickém Monterrey a to proto, že její soupeřkou měla být Ruska Anastasia Potapovová. Zároveň zkritizovala liknbavý prozatímní postup vůči Rusku ze strany tenisových organizací ITF, ATP a WTA. Kromě tohoto případu pak v úterý zaujaly i odchody cizinců z ruské fotbalové ligy. Skončil v ní například německý trenér Markus Gisdol z Lokomotivu Moskva, za níž hraje exslávista Jan Kuchta.
sport

Představitelé českého sportu podporují vyloučení Rusů a Bělorusů ze soutěží

Představitelé českého sportu podporují vyloučení Rusů a Bělorusů z mezinárodního sportovního dění, k němuž vyzval Mezinárodní olympijský výbor. Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval a předseda České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta podepsali společné prohlášení, v němž stejně jako česká politická reprezentace zastávají nekompromisní postoj kvůli okupaci Ukrajiny. Věří, že tvrdý přístup v oblasti sportu může pomoci.
Ilustrační foto

MOV vyzývá organizace k vyloučení Rusů a Bělorusů z mezinárodních soutěží

Nejprve Mezinárodní olympijský výbor (MOV) obvinil Rusko z porušení tzv. olympijského příměří, které končí až po paralympijských hrách, které letos ještě ani nezačaly, nyní zaujal jasný postoj. Vyzývají totiž mezinárodní sportovní organizace k tomu, aby vyloučily Rusko za vpád na Ukrajinu a Bělorusko, které k tomuto vpádu pomohlo, z mezinárodních soutěžích.
sport

Neusser žádá jednotný postup svazů vůči Rusku. Nebude vydávat povolení ke vstupu

V reakci na ruskou invazi na Ukrajinu nebude šéf Národní sportovní agentury (NSA) Filip Neusser vydávat povolení ke vstupu do České republiky ruským sportovcům. Oznámila to sama agentura ve své sobotní tiskové zprávě. V neděli pak bude Neusser jednat s představiteli jednotlivých sportovních svazů, po nichž žádá v otázce zápasů s ruskými sportovci jednotný postup.
Fotbal je nejpopulárnějším sportem.

Další sportovní tresty pro Rusko: Poláci nechtějí hrát baráž, Král chce zrušit zápasy

Ve sportovním světě nadále pokračuje trend trestů pro Rusko, které tento týden ve čtvrtrek vpadlo vojensky na Ukrajinu. Nejnověji například polský fotbalový svaz oznámil, že Polsko nebude hrát proti Rusku v březnové baráži o mistrovství světa, jak by podle původního plánu mělo. Šéf Českého hokeje Tomáš Král pak chce na pondělním mimořádném jednání výkonného výboru navrhnout bojkot české reprezentace všech vzájemných zápasů s Ruskem na mezinárodních akcích.
sport

Žádné nabídky na ruské soutěže a peníze pro pomoc Ukrajině, uvedly sázkové kanceláře

Celý svět nyní sleduje jako ruská vojska po čtvrtečním vpádu na Ukrajinu míří do hlavního města Kyjeva, kde se očekávají nejtěžší boje, a jak Ukrajinci brání svou zemi. Na základě těchto bezprecedentních událostí přišla řada sankcí vůči Rusku jak v politické, tak ekonomické oblasti, stejně tak jako v té sportovní. Mezinárodní sportovní akce se postupně přesouvají z Ruska jinam a v zákulií se mluví o možném vyloučení ruských sportovců z takovýchto sportovních akcí. Nyní se k celé záležitosti vyjádřily i české sázkové kanceláře, kterým taktéž není situace na Ukrajině lhostejná.
sport

Šéf Národní sportovní agentury Neusser volá po vyloučení ruských sportovců ze soutěží

Podle šéfa Národní sportovní agentury (NSA) Filipa Neussera by měla žádá po čtvrtečním vpádu ruských vojsk na Ukrajinu, aby ze všech evropských a světových šampionátů byli vyloučeeni všichni ruští sportovci. Vedle toho by uvítal, kdyby Rusko nemohlo pořádat žádnou mezinárodní sportovní akci. Všechny tyto body uvedl Neusser na Twitteru, přičemž by rád na svých krocích spolupracoval s premiérem Petrem Fialou.
Ukrajina, ilustrační foto

Ukrajinsko-ruský konflikt ve sportu: fotbalová liga na Ukrajině je přeušena, řeší se sankce vůči Rusku

V noci na čtvrtek 24. února se změnil světtakový, jaký jsme ho znali. Ruští vojáci totiž vpadli na Ukrajinu a regulérně tím tak zahájili invazi a válku na Ukrajině. Není divu, že rusko-ukrajinský konflikt zasahuje životy nejednoho z nás a sport pak nevyjímaje. I v této oblasti rezonuje dění ve východní Evropě. Pojďme si projít to, co už ke konfliktu bylo ze strany sportovců, sportovních funkcionářů a institucí zaznělo.
Atletika

Dodatečně mistryní Evropy. Po deseti letech jí bude kvůli dopingu soupeřky Helceletová

Přestože bývalá atletka Denisa Helceletová, dříve Rosolová, už od roku 2017 nezávodí, dočká se přeci jenom toho nejcennějšího kovu. Ovšem z roku 2012. Právě tehdy se konalo atletické mistrovství Evropy v Helsinkách a právě v rámci tohoto podniku se Helceletová zúčastnila běhu na 400 metrů překážek. Skončila sice druhá za Ruskou Irinou Davydovovou, nyní se ale zjistily nesrovnalosti v biologickém pasu tehdejší vítězky.
Lukáš Krpálek, judista

Anketu Sportovec roku ovládl potřetí v kariéře judista Lukáš Krpálek

Ve středu se v pražském hotelu Hilton uskutečnilo vyhlášení výsledků již 63. ročníku tradiční ankety Sportovec roku, ve které tuzemští sportovní novináři hlasují o nejlepších sportovcích České republiky. Tím vůbec nejlepším za letošní rok 2021 se stal potřetí ve své kariéře judista Lukáš Krpálek, jemuž se na letošních Letních olympijských hrách v Tokiu podařilo získat zlatou medaili. O 202 bodů za ním pak skončila tenistka Barbora Krejčíková, třetí skončil vodní slalomář Jiří Prskavec. Nejlepším kolektivem byl pak vyhlášen národní tým basketbalistů.
Česká florbalová reprezentace (ilustrační foto)

První medaile z MS po sedmi letech. Čeští florbalisté získali v Helsinkách bronz

Čeští florbalisté nechtěli z letošního světového šampionátu odjet s prázdnou, když došli tak daleko, tedy do bojů o medaile, a rozohodně se tak chtěli vrátit s prvním cenným kovem od roku 2014. Během sobotního odpoledne ve finských Helsinkách se tak v boji o bronz postavili proti Švýcarům a rozhodně to jednoduchý souboj pro český výběr nebyl. V duelu sice ztráceli, následně ale dokázali nepříznivý stav srovnat a duel tak muselo rozhodnout až prodloužení. V něm se Čechům podařil vstřelit vítězný gól a po vítězství 4:3 tak mohla radost propuknout naplno.
Česká florbalová na MS (ilustrační foto)

Čeští florbalisté si na MS zahrají o bronz. V semifinále neudrželi náskok dvou branek

V pátek v podvečer se finských Helsinkách, kde se v těchto dnech koná mistrovství světa ve florbale mužů, se v rámci tohoto šampionátu v semifinále utkali češt reprezentanti s domácími Finy. Český výběr usiloval o senzačním postupu do finále a jistotu prvního cenného kovu od roku 2014. Našlápnuto k tomu měl výborně, neboť ještě po první třetině vedl 2:0, ovšem poté se domácím nejenže podařilo dvoubrankový náskok Čechů smazat, ale dokonce pak i stav otočit a to v úplně poslední minutě na konečných 2:3. Finové tak tedy v sobotu budou ve finále se Švédskem útočit na zlatý hattrick, v boji o bronz se ještě před tím utkají Češi se Švýcarskem.
Cyklistika, ilustrační fotografie.

Cyklista Peter Sagan měl v opilosti napadnout policistu, píší na Slovensku

Tak tohle od slovenského hvězdného cyklisty Petera Sagana nikdo nečekal. Jak totiž uvádí slovenský server sportnet.sme.sk, letos v dubnu měl ve francouzském Monaku v opilosti napadnout policistu. Mělo se tak stát během rutinní dopravní kontroly. Sportovec měl prý za to, že ho policisté chtěli naočkovat proti koronaviru.
Dostihy (iliustračn foto)

131. Velká pardubická ve znamení pádů. Nakonec triumfoval překvapivě Talent

Slavný mezinárodní dostihový závod konající se v České republice Velká pardubická měla tradičně o druhé říjnové neděli na programu svůj již 131. ročník. Přestože do závodu odstartovalo celkem 18 koní, cílem jich proběhla nakonec polovina, přičemž se cíle nedočkali takoví favorité, jakými byli Player s Kaiserwalzerem, kteří ztroskotali na Taxisově příkopu a také Theophilos, jehož cesta závodem skončil v jeho polovině. Jako první pak protbnul letos pomyslnou cílovou pásku Talent s žokejem Pavlem Složilem.
Box (ilustrační foto)

Některé boxerské zápasy na olympiádě v Riu byly zmanipulované, tvrdí McLaren

Vyšetřovatel Richard McLaren se ve čtvrtek nechal slyšet, že některé boxerské zápasy na Letních olympijských hrách v Riu de Janeiro před pěti lety byly zmanipulované. Tento kanadský vyšetřovatel byl letos v červnu pověřen Mezinárodní boxerskou organizací AIBA, aby možné ovlivňování výsledků boxerských zápasů z roku 2016 prošetřil.
Ondřej Synek

Veslař Ondřej Synek ukončil kariéru. Učinil tak ze zdravotních důvodů

Ve svých osmatřicet letech se ve čtvrtek rozhodl ukončit svou bohatou kariéru veslař Ondřej Synek. Učinil tak poté, co mu lékaři v červnu diagnostikovali tzv. syndrom nejasného snížení výkonu. Právě kvůli těmto zdravotním potížím se český sportovec nezúčastnil letošních Letních olympijských her v Tokiu. I tak se ale Obndřej zapsal do české olympijské historie výrazně, z olympijských her máhned tři medaile a zároveň je i pětinásobným světovým šampionem na skifu.
Jaques Rogge

Zemřel bývalý předseda Mezinárodního olympijského výboru Jaques Rogge

Samotný Mezinárodní olympijský výbor (MOV) na svých webových stránkách v neděli zveřejnil smutnou zprávu. Ve věku 79 let totiž zemřel jeho bývalý předseda z let 2001 až 2013 Jaques Rogge. Tento bývalý belgický jachtař a ortoped byl nástupcem Španěla Juana Antonia Saramanche a po svém mandátu se stal čestným předsedou organizace.

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy