Čeští florbalisté si na MS zahrají o bronz. V semifinále neudrželi náskok dvou branek

V pátek v podvečer se finských Helsinkách, kde se v těchto dnech koná mistrovství světa ve florbale mužů, se v rámci tohoto šampionátu v semifinále utkali češt reprezentanti s domácími Finy. Český výběr usiloval o senzačním postupu do finále a jistotu prvního cenného kovu od roku 2014. Našlápnuto k tomu měl výborně, neboť ještě po první třetině vedl 2:0, ovšem poté se domácím nejenže podařilo dvoubrankový náskok Čechů smazat, ale dokonce pak i stav otočit a to v úplně poslední minutě na konečných 2:3. Finové tak tedy v sobotu budou ve finále se Švédskem útočit na zlatý hattrick, v boji o bronz se ještě před tím utkají Češi se Švýcarskem.

Pikantní duel to byl především pro kouče českého národního týmu, kterým je totiž Fin Petri Kettunen. Právě ten mohl být po první třetině naprosto spokojen se svými svěřenci, jelikož ti po ní vedli 2:0 zásluhou přesných tref Adama Hemerky a Marka Beneše.

A to i přesto, že v úvodu měli Seveřané jednoznačnou převahu, ze které však vzešel pouze rána do břevna v 5. minutě a to z hokejky Justuse Kainulainena. Následně musel být ošetřován český gólman Lukáš Bauer, na jehož hlavu nepřjemně spadl Jonne Junkkarinen. Protože toho ale ze své úvodní převahy Finové mnoho nevytěžili, Češi střelecké nemohoucnosti soupeře dokázali naopak využít. Nejprve tedy Filip Forman zpoza finské svatyně bekhendem přihrál Hemerkovi a ten pak dokázal překonat Kaltiainena i přesto, že mu dýchal na záda obránce Kainulainen. Za chvíli tu byla brejková situace, do které se dostal Jiří Besta a následně si Češi zahráli přesilovku, kterou dokázali naplno využít. Marek Beneš v ní totiž zužitkoval nejlepším možným způsobem přihrávku kapitána Toma Ondruška.

Druhá třetina začala zakončením zblízka v podání Kivilehta, ale ten tehdy neuspěl. Poté e čeští hráči snažili co nejdéle držet balónek na svých hokejkách, aby se tak soupeř nedostal do nebezpečných kombinací. Když běžela 29. minuta, kapitán Ondruška zahájil akci, kterou nakonec střelou mimo zakončil Adam Delong. To nakoec Čechy mrzelo, neboť ve 33. minutě se na druhé straně radoval po přesné trefě k pravé tyči Justus Kainulainen, 1:2 pro Česko. Přestože pak český muž s maskou Bauer dělal co mohl, například vychytal Villeho Lastikku, ve 38. minutě se stejně domácím podařilo vyrovnat na 2:2. To totiž Matyáš Šindler rozehrával tak nešťastně, že se za českou brankou k míčku dostal Lastikka, nahrál na levou stranu Kotilainenovi a ten měl se zakončením do prazdné branky jednoduchou práci.

Zatímco v úvodu druhé třetiny měli šanci Finové, tu třetí začali aktivně Češi. Hemerka přihrál tehdy Marku Benešovi, ovšem ten svou možnost v gól nepřetavil. Beneš pak byl ve 44. minutě vyloučen, naštěstí ale Finové přesilovku nevyužili. Své šance měli na české straně Šindler s Delongem, na té finské zase Heikkilä a Lastikka. Až když do závěrečné sirény zbývalo 49 sekund, se Finům podařilo vstřelit vítěznou branku. Z pravé strany se totiž rozhodl vypálit Johansson, jenž tak přesně vymetl protější orní roh české branky a bylo vymalováno. Češi se snažili sice uspět v závěrečné power-play ale marně a tak budou v sobotu hrát pouze o bronz.

Mistrovství světa florbalistů v Helsinkách (10.12.2021):

Semifinále:

Finsko - ČR 3:2 (0:2, 2:0, 1:0)Branky a nahrávky: 33. J. Kainulainen (Pylsy), 38. Kotilainen (Lastikka), 60. S. Johansson (Väänänen) - 14. Hemerka (F. Forman), 16. Marek Beneš (Ondrušek

Související

Česká florbalová reprezentace (ilustrační foto)

První medaile z MS po sedmi letech. Čeští florbalisté získali v Helsinkách bronz

Čeští florbalisté nechtěli z letošního světového šampionátu odjet s prázdnou, když došli tak daleko, tedy do bojů o medaile, a rozohodně se tak chtěli vrátit s prvním cenným kovem od roku 2014. Během sobotního odpoledne ve finských Helsinkách se tak v boji o bronz postavili proti Švýcarům a rozhodně to jednoduchý souboj pro český výběr nebyl. V duelu sice ztráceli, následně ale dokázali nepříznivý stav srovnat a duel tak muselo rozhodnout až prodloužení. V něm se Čechům podařil vstřelit vítězný gól a po vítězství 4:3 tak mohla radost propuknout naplno.

Více souvisejících

Floorball (florbal)

Aktuálně se děje

před 35 minutami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 8 hodinami

před 8 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 8 hodinami

Kataru došla s Izraelem a Hamásem trpělivost. Zvažuje, jestli chce dál jednat

Katar přehodnocuje svou roli zprostředkovatele na mírových jednáních mezi Izraelem a palestinským militantním hnutím Hamás. Dnes to uvedl katarský premiér Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy