Čeští oštěpaři Veselý s Vadlejchem postoupili do finále, závodit začali i desetibojaři

Poté, co v úterý hrubě nezadařilo českým oštěpařkám, kdy se ani jedné ze tří českých reprezentantek nepodařilo postoupit do finále, zúčastnili se ve střeedu své kvalifikace pro změnu čeští oštěpaři. Těm se nakonec dařilo daleko lépe, když se do bojů o medaile povedlo proklouznout Vítězslavu Veselému i Jakubu Vadlejchovi. Své olympijské zápolení pak ve středu zahájili i desetibojaři včetně dvou českých Adama Sebastiana Helceleta a Jiřího Sýkory. Zatímco první jmenovaný je po třech úvodních disciplínách zatím šestnáctý, druhý zase až jednadvacátý.

Stejně jako před pěti lety pod pěti olympijskými kruhy v Riu, tak tentokrát i v Tokiu bude mít český oštěp mezi muži ve finále hned dvojí zastoupení. Postoupil jak Vítězslav Veselý, tak i Jakub Vadlejch, kteří si v kvalifikaci vylepšili své osobní rekordy. Zatímco Vadlejchův nejdelší pokus byl ten poslední a měřil 84,93 metru, čímž se tak dostal na čtvrtou pozici, Veselému se sice nepodařilo přehodit kvalifikační limit, ale díky hodu dalekému 83,04 metru se umístil na postupovém osmém místě.

Jakub Vadlejch měl při tom dost namále se svým postupem, neboť první dva pokusy mířily jen těsně za postupovou hranici a vypadalo to, že do finále nakonec nepostoupí. Účast v něm mu tedy zajistil až poslední třetí pokus. Jak ale sám prozradil, nic zvláštnho jinak při tom třetím pokusu neudělal. "Udělal jsem skoro to samé, jenom o trošičku líp. Opravdu k tomu nejde říct nic. Nastavení těla, hlavy bylo úplně stejné jako první dva hody, ale chyběl nějaký milimetr, malé počkání levé ruky. Jsou to opravdu milimetry, mikrometry a udělá to v tomhle případě šest metrů," komentoval svůj výkon po kvalifikaci.

Pro jeho kolegu Veselého bude účast v tokijském finále již čtvrtou olymipjskoub finálovou účastí, jelikož poprvé se pod pěti kruhy ve finále oštěpu objevil už v Pekingu v roce 2008. Čtyři roky na to v Londýně pak vybojoval bronzovou medaili, jenž dostal se zpožděním poté, co byl Ukrajinci Oleksandru Pjatnycjiovi zjištěn doping. Že by mohl postup do finále vyjít i tentokrát, tak nad tím Veselý přemýšlel už při tréninku, kdy se mu dařilo. "Určitě vám to dá klid, když víte, že máte něco v kapse a můžete to vytáhnout. Jsem spokojený. Hlavně ta kvalifikace, to vždycky člověk nikdy neví, co se uděje. A vyšlo to," řekl Veselý.

Čeští desetibojaři zatím na chvostu průběžného pořadí

Kromě oštěpařů se čeští atleti v rámci středečního dopoledního programu představili ještě v mužském desetiboji, kde se ukázali hned dva reprezentanti Adam Sebastian Helcelet a Jiří Sýkora. První disciplínou, kde se desetibojaři představili, byla stovka. Nejrychleji ji absolvoval Warner s časem 10,12, jenž byl tak o dvě setiny lepší než při desetiboji, kterého se zúčastnil v Götzisu. Helcelet pak absolvoval stoku v čase 11,06 sekundy, což ho řadilo na celkové průběžné 18. místo, Jiří Sýkora pro změnu doběhl do cíle v čase 11,18 sekundy a po stovce byl tak dvacátý.

V následném skokuk do dálky oba Češi zůstali daeko za očekáváními, když Helcelet skočil 716 a Sýkora pak 703 centimetrů. Bronzový medailista z posledních Her v Riu Warner zaznamenal skok daleký 824 centimentrů a nedával tak svým soupeřům prakticky žádnou šanci ho dostihnout. Pokud by Warner skákal pouze skok do dálky, takovýto skok by mu vynesl bronz.

Následoval vrh koulí. V ní Helcelet hodil kouli k 14,99 metrům, díky čemuž se tak v průběžném pořadí posunul na šestnáctou příčku. To jeho kolega Sýkora zůstal i po této disciplíně na svém. Warner pak vrhnul kouli k 14,80 metrům, čímž tak vylepšil o půl metru svůj výkon z Götzisu. Co se týče světového rekordmana Francouze Kevina Mayera, tak ten zatím figuruje na čtvrté pozici se ztrátou 304 bodů.

Warnholm v sukních. Po mužské čtvrtce i ta ženská přinesla světový rekord

Poté, co v mužském závodě na 400 metrů překážek zazářil svým fenomenálním během Nor Karsten Warnholm, se v Tokiu přepisovali historické tabulky i v ženské čtvrtce s překážkami. Postarala se o to Američanka Sydney McLaughlinová, která do cíle doběhla v novém světovém rekordu 51,46. Druhá za ní byla její krajanka Dalilah Muhammadová, třetí Nizozemka Femke Bolová zaznamenala nový evropský rekord díky času 52,03.

Související

Femke Bolová

Nizozemská hvězda Bolová překonala po téměř 41 letech halový světový rekord Kratochvílové

Skoro 41 let se mohla bývalá česká, respektive československá atletka Jarmila Kratochvílová chlubit tím, že drží halový světový rekord na trati 400 metrů. Nyní už to neplatí, jelikož byl překonán aktuálním nizozemským atletickým talentem, dvaadvacetiletou Femke Bolovou. Právě ona totiž v neděli na nizozemském mistrovství v Apeldoornu zaběhla čtvrtku v čase 49,26 sekundy, čímž tak překonala dosavadní rekord o 33 setin. 

Více souvisejících

Atletika Olympijské hry 2021 (Tokio) olympiáda

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy