Další sportovní tresty pro Rusko: Poláci nechtějí hrát baráž, Král chce zrušit zápasy

Ve sportovním světě nadále pokračuje trend trestů pro Rusko, které tento týden ve čtvrtrek vpadlo vojensky na Ukrajinu. Nejnověji například polský fotbalový svaz oznámil, že Polsko nebude hrát proti Rusku v březnové baráži o mistrovství světa, jak by podle původního plánu mělo. Šéf Českého hokeje Tomáš Král pak chce na pondělním mimořádném jednání výkonného výboru navrhnout bojkot české reprezentace všech vzájemných zápasů s Ruskem na mezinárodních akcích.

O tom, že Polsko na úvod baráže o fotbalové MS, která se uskuteční koncem března, nebude hrát proti Rusku, uvedl šéf polského fotbalového svazu Cezary Kulesza na svém twitterovém účtu. "Dost řečí, je čas jednat. Vzhledem k eskalaci agrese Ruské federace na Ukrajině tým Polska neplánuje odehrát zápas play-off proti týmu Ruska. Jednáme se švédskou a českou federací, abychom předložili FIFA společné stanovisko," uvedl konkrétně.

Jak to s úvodem baráže bude nakonec dál, o tom musí rozhodnout Mezinárodní fotbalová federace FIFA. Paradoxně by takovým řešením mohlo být i kontumační vítězství Ruska a jeho automatický postup do finále baráže. Pravděpodobně by se mělo ale spíše uvažovat o vyřazení Ruska ze soutěže.

Duel Polsko vs. Rusko má být na programu 24. března, stejně jako druhý duel Švédsko vs. Česko. Vítězové těchto delů pak půjdou ve finále proti sobě. Pokud by snad Rusko postoupilo dál, podl původních plánů byb se finále hrálo právě v Rusku.

I tato možnost ale stojí na vodě vzhledem k pátečnímu rozhodnutí Evropské fotbalové unie UEFA o tom, že ukrajinské a ruské týmy budu hrát své domácí zápasy na neutrální půdě.

Český hokejový bojkot duelů s Ruskem

K dalšímu trestu pro ruský sport se odhodlává vedení Českého hokeje v čele s Tomášem Králem. Ten chce na pondělním mimořádném jednání výkonného výboru navrhnout zrušní vzájemných duelů Česka s Ruskem na následujících mezinárodních akcích. „Tomáš Král na něm navrhne okamžité zrušení dvoustranných reprezentačních akcí s účastí hokejistů Ruské federace," píše se v sobotní tiské zprávě zveřejněné na svazovém webu a pokračuje se v něm: „Zároveň požádá o projednání stanoviska, které bude ČSLH prosazovat při jednáních o účasti ruských hokejistů na akcích pořádaných na vícestranném základě."

„Výkonný výbor ČSLH agresi Ruska na Ukrajině jednoznačně odsoudil a považuje ji za nepřípustné porušení zásad mírového soužití, mezinárodního práva a vztahů mezi zeměmi," píše se v tiskové zprávě dále. „Podle názoru Tomáše Krále by součástí aktivit, která ve vztahu k ruské agresi uplatňuje mezinárodní společenství, měl být i koordinovaný postup národních svazů a mezinárodních sportovních federací včetně IIHF."

Bojkot by se měl vztahovat především na turnaje Euro Hockey Tour, kterých se zúčastňují reprezentace Česka, Finska, Švédka a Ruska. Dotknout by se měl i dubnového juniorského turnaje hráčů do dvaceti let v Chomutově, kam taktéž původně měli zavítat i ruští mladíci.

Není pak jasné, jak to bude na nadcházejícím květnovém mistrovství světa ve Finsku. O účasti Ruska na tomto šampionátu bude rozhodovat v pondělí Mezinárodní hokejová federace IIHF.

Mimochodem, ve skupině se v rámci šampionátu s ruskem česká reprezentace nestřetne, ovšem s Běloruskem, které pomáhalo ruské armádě k invazi na Ukrajinu ano.

Související

Vláda ČR

Vláda jmenovala nového ředitele GIBS a řešila starty ruských sportovců v Česku

Novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů se od 7. září stane dosavadní náměstek Vít Hendrych. Jeho jmenování navrhla Petru Fialovi vláda na jednání ve středu 6. září 2023 a premiér jej ještě týž den ředitelem jmenoval. Vláda se zabývala také problematikou startů ruských a běloruských sportovců v České republice a projednala i návrh novely zákona o soudnictví ve věcech mládeže.

Více souvisejících

sport válka na Ukrajině Fotbal hokej

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy