Dráhový cyklista Bábek nepostoupil z kvalifikace sprintu. V Tokiu se ještě představí

Ve středu vkročil do své olympijské mise v Tokiu jediný český zástupce v dráhové cyklistice Tomáš Bábek, ovšem na sprinterskou kvalifikaci vzpomínat v dobrém nebude. Ze 30 závodníků ve startovním poli nakonec v této kvalifikaci skončil až osmadvacátý a neprobojoval se tak mezi čtyřiadvacet postupujících. O víkendu je však na programu disciplína zvaná "keirin", v níž je Bábek daleko lepší a z níž má bronzovou medaili z mistrovství světa.

Vítězi kvalifikace byli Nizozemci Jeffrey Hoogland a Harrie Lavreysen, kteří zaznamenali stejný čas 9,215 sekundy, díky němuž tak zapsali nový olympijský rekord. Že Nizozemci jsou na tom skutečně dobře, to už ukázali v úterý, kdy vyhráli závod v týmovém sprintu. Světový rekordman z Británie Jack Carlin byl v kvaliikaci třetí (9,100), Nicholas Paul z Trinidadu a Tobaga čtvrtý a až na osmém místě skončil šestinásobný olympijský vítěz Jason Kenny (9,510).

A právě Kenny zaznamenal na posledních Hrách v Riu dosavadní olympijský rekord nbesoucí hodnostu 9,551 sekundy. Tentokrát se hned devět dráhařů podařilo na olympijském velodromu v Izu dostalo před tento čas.

Kvůli zdravotním důvodům se závodu nezúčastnil světový šampion z roku 2018, Australan Matthew Glaetzer. Závodníka, kterému před dvěma lety byla diagnostikována rakovina štítné žlázy, kvůli níž podstoupil operaci, po které se opět vrátil na kolo, nahradilb Matthew Richardson.

Co se týče českého reprezentanta, tak ten bral sprinterskou kvcvalifikaci jako přípravu na víkendový keirin. Ve sprinterské kvbalifikaci šel jako třetí na řadu a do cíle dorazil v čase 9,856 sekundy, díky kterému porazil pouze Kazacha Sergeje Ponomarjova a Kwesiho Brownea z Trinidadu a Tobaga. "Je to můj první závod tady a po dlouhé době. Na ten sprint jsem se úplně nepřipravoval. Dostal jsem ho jako bonus ke keirinu, který jsem vyjel. Ve sprintu jsem nějaké šance neměl, protože ho nejezdím, ale bral jsem to jako šanci se rozjet, a tak jsem ji využil," nechal se slyšet Bábek, pro kterého to byl tedy první ostrý start v této sezóně, po závodě.

Související

Ilustrační foto

Tisk: Po skončení olympiády vyvstává otázka, zda se měla vůbec konat

O rok odložené olympijské hry v Tokiu měly podle organizátorů sloužit jako pomník vítězství nad pandemií covidu-19. Světový tisk si nicméně po jejich nedělním zakončení klade otázku, zda bylo jejich uskutečnění dobrou volbou. Protikoronavirová opatření byla všudypřítomná a řada expertů pokračuje hry za selhání.
Olympiáda, ilustrační foto

Šéf MOV Bach: Olympiáda bez duše nebyla. Dala naději celému světu

Ještě krátce před zahájením letošních Letních olympijských her v Tokiu nebylo zřejmé, zda se kvůli sílící se koronavirové pandemii v japonské metropoli vůbec uskuteční. Nakonec se uskutečnila a nyní úspěšně dospěla do svého závěru. Samotný předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach se nechal slyšet, že pokud se veřejnost bála, že se bude jednat o olympiádu bez duše či dokonce o oympiádu duchů, tak právě díky sportovcům olympiáda bez duše nebyla.

Více souvisejících

Olympijské hry 2021 (Tokio) olympiáda

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

MAAE se obává, že Izrael zaútočí na jaderná zařízení v Íránu

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v pondělí vyjádřil znepokojení nad možným útokem Izraele na jaderná zařízení v Íránu. Vyzval k mimořádné zdrženlivosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy