Historický moment. Cyklistickou klasiku Gent - Wevelgem vyhrál poprvé Afričan

Poprvé v historii cyklistiky ovládl cyklistický závod Gent - Wevelgem závodník z Afriky. Čtyřiaosmdesátý ročník totiž vyhrál jednadvacetiletý Eritrejec Biniam Girmay, který tak připsal první vítězství ve WorldTour pro Afriku, stejně jako v některé z cyklistických klasik.

Eritrejský cyklista Girmay jezdící za belgickou stáj Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux, kterou reprezentuje i český cyklista Jan Hirt, na sebe cyklistický svět upozornil již loni v září, kdy na světovém šampionátu do 23 let skončil druhý. Loňskou sezónu pak ještě zakončil umístěním na páté pozici na Gran Piemonte.

Tímto svým nedělním historickým triumfem navázal na výhru v lednovém závodě ve španělské Alcúdii, v rámci Paříž-Nice se pak třikrát umístil v elitní desítce a na E3 Saxo Bank v Harelbeke zase skončil pátý.

Nicméně, rozhodně životním výsledkem je pro něj právě vítězství v klasice Gent - Wevelgem.

"Je to neuvěřitelné, úžasné. Tohle jsem nečekal. Teprve před pár dny jsme změnili můj program a přijeli jsme sem pro dobrý výsledek. Ten závod je skvělý, neskutečný," řekl Girmay v televizním rozhovoru po dojetí do cíle 84. ročníku závodu a pokračoval: "Samozřejmě jsem se už cítil mnohem lépe, ale byli tam se mnou dobří jezdci, takže jsem měl trochu obavy. V posledních 250 metrech jsem si věřil. Ke konci všichni čekali, co udělá Van Aert, což mi to trochu usnadnilo."

V cyklistickém kalendáři se teď vše schyluje k jednodením jarním klasikám a před těmi teď nyní hodlá Girmay trávit čas se svými nejbližšími. Jsem tu už tři měsíce. Chybí mi žena a dcera, takže vyrazím domů," prozradil.

Výsledky cyklistického závodu Gent-Wevelgem

Cyklistický závod Gent-Wevelgem (WorldTour) - 248,8 km:

1. Girmay (Erit./Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 5:37:57, 2. Laporte (Fr./Jumbo-Visma), 3. Van Gestel (Belg./TotalEnergies), 4. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo) všichni stejný čas, 5. Kragh Andersen (Dán./DSM), 6. Merlier (Belg./Alpecin-Fenix) oba -8

Související

Cyklistika, ilustrační fotografie.

Přelomový vynález dnes slaví svůj den. Jízdní kolo je s námi už stovky let

Od roku 2018 je třetí červnový den Světovým dnem jízdního kola. Má mimo jiné zvýšit popularitu cyklistiky a jízdního kola coby ekologického dopravního prostředku, který může i díky cenové dostupnosti využívat většina lidí na celém světě. Jízdní kolo patří mezi přelomové vynálezy s dlouhou historií, jezdí se na něm již déle než 200 let! 

Více souvisejících

Cyklistika

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy