Hledání termínu olympiády začalo, naráží na první problémy

První jednání pracovní skupiny Mezinárodního olympijského výboru s představiteli 33 sportovních federací o novém termínu olympijských her v Tokiu nepřineslo žádný konkrétní výsledek. Podle vyjádření prezidenta mezinárodní federace stolního tenisu Thomase Weikerta pro agenturu SID by se funkcionáři měli na novém datu odložených her shodnout do tří týdnů.

Jednání prostřednictvím telekonference se zabývalo i podmínkami kvalifikace. Sportovci, kteří už si postup do Tokia vybojovali, by měli mít místo jisté i příští rok. Podle zdrojů agentury AFP se na tom zástupci MOV a sportovních svazů shodli. Z plánovaných 11.000 míst bylo před odložením her zaplněno 57 procent.

Při hledání nového termínu olympijských her se musejí zohlednit často protichůdné preference sportovních federací. Silné slovo budou mít majitelé televizních práv, od nichž má MOV většinu příjmů. OH byly z letošního léta kvůli pandemii koronaviru přeloženy na rok 2021.

Zatímco Weikert po první schůzce naznačil možný horizont řešení, zástupce organizačního výboru Hidemasa Nakamura byl mnohem pesimističtější. "Zatím nemáme ani plán, jak se pohnout z místa," citovala ho agentura DPA.

Předseda MOV Thomas Bach ve středu prohlásil, že hry by nemusely být v létě, ale už v jarních měsících. V dubnu nebo květnu by v Japonsku nebylo takové vedro jako na přelomu července a srpna, kdy měla být olympiáda letos.

Jarní termín by mohl vyhovovat atletice a plavání, které mají na léto 2021 naplánované své světové šampionáty, ale byl by komplikovaný pro míčové sporty. Ve fotbale, basketbale, házené nebo volejbale teprve v květnu obvykle vrcholí dlouhodobé soutěže. Pro stolní tenis by byl ideální duben. "Nebo i dříve," poznamenal Weikert.

Na letní termín by mohla tlačit také americká televizní společnost NBC, protože na jaře by olympiáda kolidovala se zámořskými profesionálními soutěžemi. Mimo jiné s basketbalovou NBA, jejíž hráči by na jaře měli velké problémy s případným uvolněním na olympijský turnaj.

Po olympijských hrách musí následovat ještě paralympiáda, která měla letos začít 25. srpna, tedy šestnáct dní po skončení OH. Naplánovaná byla na třináct dní. V případě pozdějšího jarního termínu OH by se paralympiáda kryla s fotbalovým mistrovstvím Evropy, které začne 11. června.

Je otázka, zda budou sportovci příští rok bydlet v olympijské vesnici. Ta se měla totiž letos v září změnit na byty, které už jsou prodané nebo pronajaté. Dočasně byla postavena rovněž některá sportoviště, která teď budou muset stát o rok déle. Stálé sportovní haly jsou na nějaké termíny v roce 2021 pronajaté.

Související

Více souvisejících

olympiáda Olympijské hry 2020

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina potvrdila zásah vojenského letiště na Krymu

Ukrajina dnes oznámila, že její síly zasáhly ruské vojenské letiště na Krymském poloostrově, který Moskva nezákonně anektovala v roce 2014.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy