Hledání termínu olympiády začalo, naráží na první problémy

První jednání pracovní skupiny Mezinárodního olympijského výboru s představiteli 33 sportovních federací o novém termínu olympijských her v Tokiu nepřineslo žádný konkrétní výsledek. Podle vyjádření prezidenta mezinárodní federace stolního tenisu Thomase Weikerta pro agenturu SID by se funkcionáři měli na novém datu odložených her shodnout do tří týdnů.

Jednání prostřednictvím telekonference se zabývalo i podmínkami kvalifikace. Sportovci, kteří už si postup do Tokia vybojovali, by měli mít místo jisté i příští rok. Podle zdrojů agentury AFP se na tom zástupci MOV a sportovních svazů shodli. Z plánovaných 11.000 míst bylo před odložením her zaplněno 57 procent.

Při hledání nového termínu olympijských her se musejí zohlednit často protichůdné preference sportovních federací. Silné slovo budou mít majitelé televizních práv, od nichž má MOV většinu příjmů. OH byly z letošního léta kvůli pandemii koronaviru přeloženy na rok 2021.

Zatímco Weikert po první schůzce naznačil možný horizont řešení, zástupce organizačního výboru Hidemasa Nakamura byl mnohem pesimističtější. "Zatím nemáme ani plán, jak se pohnout z místa," citovala ho agentura DPA.

Předseda MOV Thomas Bach ve středu prohlásil, že hry by nemusely být v létě, ale už v jarních měsících. V dubnu nebo květnu by v Japonsku nebylo takové vedro jako na přelomu července a srpna, kdy měla být olympiáda letos.

Jarní termín by mohl vyhovovat atletice a plavání, které mají na léto 2021 naplánované své světové šampionáty, ale byl by komplikovaný pro míčové sporty. Ve fotbale, basketbale, házené nebo volejbale teprve v květnu obvykle vrcholí dlouhodobé soutěže. Pro stolní tenis by byl ideální duben. "Nebo i dříve," poznamenal Weikert.

Na letní termín by mohla tlačit také americká televizní společnost NBC, protože na jaře by olympiáda kolidovala se zámořskými profesionálními soutěžemi. Mimo jiné s basketbalovou NBA, jejíž hráči by na jaře měli velké problémy s případným uvolněním na olympijský turnaj.

Po olympijských hrách musí následovat ještě paralympiáda, která měla letos začít 25. srpna, tedy šestnáct dní po skončení OH. Naplánovaná byla na třináct dní. V případě pozdějšího jarního termínu OH by se paralympiáda kryla s fotbalovým mistrovstvím Evropy, které začne 11. června.

Je otázka, zda budou sportovci příští rok bydlet v olympijské vesnici. Ta se měla totiž letos v září změnit na byty, které už jsou prodané nebo pronajaté. Dočasně byla postavena rovněž některá sportoviště, která teď budou muset stát o rok déle. Stálé sportovní haly jsou na nějaké termíny v roce 2021 pronajaté.

Související

Hokej, ilustrační foto.

Třetí letošní medaile pro český juniorský hokej. Hokejisté do 16 let si z olympiády vezou stříbro

Po hokejistech do 20 let (bronz na MS) a hokejistkách do 18 let (stříbro na MS) byl letošní leden zakončen dalším, v pořadí již třetím úspěchem českého juniorského hokeje. Tentokrát se jedná o hokejisty do 16 let, kteří na olympiádě mládeže v Kangwonu dokráčeli až ke stříbrným medailím poté, co nestačili ve finále na Američany, se kterými prohráli 0:4.
Olympijské hry, ilustrační foto

Ruský sport v koncích? Vyrůstá generace bez olympijských her

V Rusku se již vyvinula generace sportovců, kteří neměli příležitost účastnit se olympijských her, postěžoval si v tisku půl roku před olympiádou v Paříži slavný sovětský, později ruský, tyčkař Radion Gataullin. Paříž bude již třetí letní olympiádou, na které ruští reprezentanti nevystoupí - nejdříve kvůli skandálu se státem řízeným dopingem, v současnosti kvůli válce Ruska proti Ukrajině.

Více souvisejících

olympiáda Olympijské hry 2020

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman zůstává v nemocnici. Lékaři dnes zhodnotí jeho aktuální stav

Lékařské konzilium v pondělí zhodnotí aktuální zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží na jednotce intenzivní péče v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zeman byl přes víkend nadále ve vážném, ale stabilizovaném stavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy