Jak hýbá Hniličkova kauza se sportovním hnutím? Sportovci spíše rezignaci nežádají

V pondělí vypukla nová politická kauza, v níž jednu z hlavních rolí hraje šéf Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička. Ten byl mimo jiné spolu s dalším exhokejistou a členem Rady České televize Jiřím Šlégrem či bývalým premiérem Jiřím Paroubkem novináři deníku Blesk zachycen jak v centru Teplic slavil v hotelu padesátiny podnikatele a bývalého politika Petra Bendy. A to všechno v době, kdy je protiepidemická situace v Česku na pátém nejvyšším stupni a je tak zakáz shromažďování lidí a jsou také uzavřeny hospody a restaurace. Zatímco Milan Hnilička (za ANO) už rezignoval na post poslance, šéfem NSA je nadále a to i přesto, že sám premiér Andrej Babiš ho vyzval k rezignaci i na tomto postu. A jak to vidí ve sportovnm hnutím.

K Hniličkově rezignaci i na post šéfa Národní sportovní agentury vedle premiéra Andreje Babiše vyzval i jeho kolega z poslanecké sněmovny, poslanec za ODS, bývalý skokan na lyžích a současný šéf skokanského úseku lyžařského svazu Jakub Janda. „Chování Milana Hniličky je vrcholem nepřijatelného papalášství. Ohrozil veškeré snahy, které jsme v minulých letech ve prospěch sportu podnikli. Milane, jestli jsi chlap, tak není jiná cesta než rezignace,“ napsal konkrétně na svém twitterovém účtu.

Co se však týká dalších zástupců sportovního prostředí, ke kauze kolem Milana Hniličky byli spíše zdrženlivější. Je to celkem logické, nechtějí jít proti prakticky neoficiálnímu šéfovi českého sportu. Naopak vyzdvihli jeho jednání s vládními činiteli o výjimkách pro sporty, přestože si mnohé ze sportovního prostředí u nás popudil svým nedávným kontroverzním průzkumem o oblíbenosti jednotlivých sportů v Česku, jenž měl mít vliv na jejich financování.

„Jde o věc, která hokejovému svazu nepřísluší komentovat,“ nechal se třeba slyšet mluvčí Českého hokeje Zdeněk Zikmund, jenž tak nechtěl příliš Hniličkovu účast na teplické oslavě komentovat a pokračoval: „V každém případě by ale podle našeho názoru byla škoda, kdyby to mělo vliv na další působení Milana Hniličky ve funkci vládního zmocněnce pro sport. Za zhruba rok, co je ve funkci, byla zahájena řada projektů a pro sportovní prostředí toho udělal tolik, jako málokterý z předchozích ministrů školství.“

Ani Český olympijský výbor k tomu nechtěl přidávat jakýkoli komentář. To Česká unie sportu dala ve svém prohlášení jasně najevo, že stojí za Hniličkou v tom, aby ve své funkci šéfa Národní sportovní agentury pokračoval, přestože za své pochybení by měl být Hnilička potrestán. „Ze strany Milana Hniličky jde určitě o závažné pochybení, za které musí nést následky. Plně proto respektujeme názor premiéra České republiky o vyvození politické odpovědnosti. Milan Hnilička však v uplynulém období v čele Národní sportovní agentury vykonal spoustu práce a v celém sportovním prostředí si získal respekt a autoritu,“ píše se v něm konkrétně a pokračuje se v něm: "Domníváme se, že jeho rezignace na pozici předsedy NSA by mohla vést ke značné destabilizaci dosud zdárně se rozvíjející činnosti prvního státního orgánu, který zajišťuje financování a rozvoj českého sportu.“

Právě pod tímto prohlášením České unie sportu je podepsán nejen její předseda Miroslav Jansta, ale i další sportovní činovníci i samotní sportovci jako třeba šéf Fotbalové asociace ČR Martin Malík, šěf Českého hokeje Tomáš Král, šéf české atletiky Libor Varhaník, Filip Šurman (florbal) a Jiří Dolejš (judo). Nalezneme pak zde i podpisy takových sportovců jakými jsou hokejista Jaromír Jágr, oštěpařka Barbora Špotáková či tenista Radek Štěpánek, kteří jsou zároveň i členy Národní rady pro sport, jenž je poradním orgánem Hniličkovy agentury.

Ti všichni přidávají v prohlášení konkrétní kroky, které Milan Hnilička za poslední dobu udělal ve funkci šéfa Národní sportovní agentury. „S jeho jménem jsou spojeny aktuálně rozpracované dotační programy a minulý týden Národní rada pro sport schválila kroky související s rychlým vyplacením finančních prostředků sportovním subjektům, stejně jako s tříletým plánem stability financování sportovního prostředí,“ napsali.

Své prohlášení pak zakončují slovy: „Jsme přesvědčeni, že v této souvislosti je role Milana Hniličky v čele NSA rozhodující a věříme, že zůstane dále ve své funkci.“

Související

Vláda ČR

Vláda jmenovala nového ředitele GIBS a řešila starty ruských sportovců v Česku

Novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů se od 7. září stane dosavadní náměstek Vít Hendrych. Jeho jmenování navrhla Petru Fialovi vláda na jednání ve středu 6. září 2023 a premiér jej ještě týž den ředitelem jmenoval. Vláda se zabývala také problematikou startů ruských a běloruských sportovců v České republice a projednala i návrh novely zákona o soudnictví ve věcech mládeže.

Více souvisejících

sport Milan Hnilička Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Národní sportovní agentura

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 37 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy