Kanada do Tokia své sportovce nepustí, Austrálie se připravuje až na příští rok

Poté, co se v předešlých dnech proti konání Letních olympijských her v Tokiu v tomto roce kvůli pandemii koronaviru vyslovil norský, brazilský i španělský olympijský výbor, nyní Kanada rozhodla, že letos rozhodně na jak olympiádu, tak na paralympiádu své sportovce v žádném případě nepustí. V pondělí o tom informoval Kanadský olympijský výbor (COC). Tato severoamerická země tak jako první na světě dalajasně najevo, že letošní olympiádu bude kvůli koronaviru takto bojkotovat. Austrálie pak vyzvala své sportovce, aby se začali připravovat až na rok 2021 a když k tomu dáme zprávu o tom, že japonský premiér Šinzó Abe poprvé připustil, že letní olympiáda se může odložit, blíží se tak čas, kdy se po mistrovství světa v hokeji a mistrovství Evropy ve fotbale nebude letos konat ani největší sportovní akce, tedy Letní olympijské hry.

V případě, že by se Letní olympijské hry nemohly kvůli pandemii koronaviru uspořádat v "úplné formě", je japonský premiér pro odložení i tohoto sportovního svátku. Navíc přišly v pondělí ráno další zprávy od dvou olympijských výborů.

Ten kanadský odmítá, v případě, že by se olympiáda konala letos v původním termínu, své sportovce vyslat jak na olympiádu, tak na paralympiádu, protože jak říká: "není nic důležitějšího než zdraví a bezpečí našich sportovců i světového společenství“. Připomeňme, že se dosud novým typem koronaviru nakazilo přes 330 000 lidí a přes 14 600 jich zemřelo.

„COC (Kanadský olympijský výbor) a CPC (Kanadský paralympijský výbor) naléhavě vyzývají Mezinárodní olympijský výbor, Mezinárodní paralympijský výbor a Světovou zdravotnickou organizaci, aby odložily hry o jeden rok,“ stojí ve společném prohlášení výborů. „Není to jen o zdraví sportovců a jejich rodin, ale o zdraví nás všech. V době koronavirové krize by nebylo pro nikoho v Kanadě bezpečné pokračovat v tréninku a přípravě na olympijské hry,“ pokračuje se v něm.

Po Kanadě se podle všeho Letních olympijských her, pokud by se měly konat letos, nezúčastní nově ani Austrálie, která vyzvala své sportovce, aby se připravili na variantu, že by se olympiáda konala až v příštím roce. Jak uvedl šéf Australského olympijského výboru (AOC) Matt Carroll, výbor už nemohl čekat na další doporučení Mezinárodního olympijského výboru ohledně právě probíhající pandemie. „AOC je přesvědčen, že naši sportovci by nyní měli dát přednost svému zdraví a zdraví svých nejbližších. Je důležité, aby se mohli vrátit ke svým rodinám," nechali se slyšet zástupci australského výboru.

O tom, že by se tokijské Hry kvůli pandemii koronaviru odložily, nechtěl dlouho slyšet prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach, ovšem i ten začíná polevovat a už o víkendu poprvé připustil odložení, o kterém by se mělo rozhodnout do čtyř týdnů.

Související

Hackeři, ilustrační foto

Ruští hackeři se chystali napadnout olympiádu

Ruští hackeři ve službách vojenské rozvědky se chystali napadnout letní olympijské a paralympijské hry v Tokiu, než byly o rok odloženy kvůli pandemii koronaviru. Hackerské útoky by hry proměnily v logistickou "černou můru", napsal dnes na svém webu britský list The Guardian s odvoláním na informace z britského Národního centra kybernetické bezpečnosti. Šéf britské diplomacie odsoudil pokus narušit světovou sportovní událost jako "cynický a "bezohledný".
olympiáda

Nezávisí to na objevu vakcíny, tvrdí o pořádání letní olympiády v Tokiu MOV

To, zda se budou příští rok konat Letní olympijské hry v japonském Tokiu, které se měly původně konat letos, podle Mezinárodního olympijského výboru (MOV) start této olympiády nezávisí na tom, jestli se najde protilék na nemoc COVID-19. Alespoň to takto uvedl člen koordinační komise MOV John Coates a to v reakci na slova Jošitakeho Jokokury, prezidenta Japonské lékařské asociace.

Více souvisejících

Olympijské hry 2020 olympiáda Šinzó Abe

Aktuálně se děje

před 48 minutami

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 9 hodinami

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy