Konec oštěpařské královny. Barbora Špotáková se rozhodla ve 41 letech ukončit kariéru

O čem se poslední dobou spekulovalo, to se v pátek potvrdilo. Česká oštěpařská královna Barbora Špotáková se rozhodla, že ukončí ve svých 41 letech svou dlouholetou sportovní kariéru. Učinila tak pár trýdnů poté, co na atletickém mistrovství Evropy v Mnichově, kde mimochodem ve své kariéře poprvé závodila na mezinárodbní scéně, získala bronzovou medaili. Úplně naposledy se pak představila tento týden na Diamantové lize v Curychu, kde skončila pátá.

"Každá pohádka má svůj konec a tahle pohádka má nádherný happy end," uvedla na páteční tiskové konferenci, na které tak oznámila svůj konec aktivní atletické kariéry, Barbora Špotáková. Ta přiznala, že poslední léta už se jí nepřipravovala na závody lehce vzhledem k jejímu věku. "Tělo už si stěžuje. Nějakou dobu mi nadává, že bych se k němu měla chovat líp," dala veřejnosti důvod, proč nakonec zvolila konec kariéry.

Každý trénink tak už byl pro ni jen otázkou, zda z něj odejde zdravá. "Pořád se člověk hlídá, aby ho někde nepíchlo, už to není ta zábava. To říkal i Usain Bolt, když končil. Zjistila jsem, že už je pro mě větší zábava koukat na ty moje kluky, jak sportují, než když sportuju sama," prozradila Špotáková.

Zdravotní potíže měla i při posledním závodě v Curychu, kdy během tréninku začala trápit achilovka. A proto tak nemohla česká závodnice podat nejlepší výkon. "Byla jsem naštvaná. Říkala jsem si, proč se mi to muselo stát před posledním závodem. Zase bez nohy 59 metrů docela jde," uvedla k tomu a prozradila, že její soupeřky v Curychu věděly, že se jedná o její poslední závod. "Teď je to jiné než dřív, kdy byla velká rivalita. Moc se neháže. Je nás tam taková grupa, ze které jedna může vylítnout. Objímaly jsme se a bylo to hezké. Jsme kamarádky napříč generacemi," dodala.

Kromě Špotákové se v Curychu loučila mimochodem i její americká soupeřka Kara Wingerová, která ve Švýcarsku nyní vyhrála a tím se tak dočkala vůbec první velké medaile ve svých 36 letech. "Je to moje dobrá kamarádka. Byly jsme spolu v úterý před Curychem na večeři. Tohle byl její rok a ona si to moc zaslouží," řekla Špotáková.

Ta atletice úplné vale dávat nebude, jelikož se bude starat o mladé sportovce na Dukle a kromě toho se pak samozřejmě bude věnbovat především své rodině. "Teď bych si chtěla hlavně odpočinout, protože takhle unavená jsem nebyla ani nepamatuju. Moji blízcí se o mě poslední závody už báli. Chtěla bych docela klid. Vždycky jsem byla člověk, který věci plánoval a dělal s rozmyslem. Musí to chvilku doznít. Všechno má nějakou setrvačnost," řekla.

Na tiskovce pak děkovala i svým trenérům. "Ruda Černý mě naučil, jak vybruslit z extrémů. To mě strašně posilovalo. Medailí mám s ním nejvíc. Pak Honzovi Železnému, který je osudový člověk. Obdivuju, že se mi začal věnovat, když byl sám aktivní," nechala se slyšet Špotáková a vzpomněla samozřejmě na svého posledního trenéra Jana Tylče. "Děkuju mu za trpělivost a pohodovou přípravu. Za trpělivost se mnou, s rodinou, s dětmi. To by žádný trenér z předchozích nezvládl. Byly to asi nejhezčí tři roky tréninku, co jsem kdy měla."

Ze všech svých úspěchů pak nejraději vzpomíná na zlatou olympijskou medaili z Pekingou 2008. Tehdy sváděla velký boj s Ruskou Abakumovovou, nad kterou vyhrála hodem 71,42 metru o 64 centimetrů. "V tu chvíli, kdy jsem to hodila, jsem věděla, že to nic nepřebije. To se tehdy stal zázrak," zavzpomínala.

Nebyl to ale zdaleka její jediný úspěch na mezinárodním poli, následující výčet těchto úspěchů zkrátka nedávají žádné pochybnosti o tom, že sportovní kolbiště opouští velká bojovnice a další legenda českého oštěpu.

Barbora Špotáková na velkých akcích:

Olympijské hry:

2004 (Atény) - kvalifikace (58,20)

2008 (Peking) - zlato (71,42)

2012 (Londýn) - zlato (69,55)

2016 (Rio de Janeiro) - bronz (64,80)

2021 (Tokio) - kvalifikace (60,52)

Mistrovství světa:

2005 (Helsinky) - kvalifikace (58,74)

2007 (Ósaka) - zlato (67,07)

2009 (Berlín) - stříbro (66,42)

2011 (Tegu) - zlato (71,58)

2015 (Peking) - 9. místo (60,08)

2017 (Londýn) - zlato (66,76)

2019 (Dauhá) - 9. místo (59,87)

Mistrovství Evropy:

2002 (Mnichov) - kvalifikace (51,71)

2006 (Göteborg) - stříbro (65,64)

2010 (Barcelona) - bronz (65,36)

2014 (Curych) - zlato (64,41)

2016 (Amsterodam) - 5. místo (62,66)

2022 (Mnichov) - bronz (60,68)

Související

Femke Bolová

Nizozemská hvězda Bolová překonala po téměř 41 letech halový světový rekord Kratochvílové

Skoro 41 let se mohla bývalá česká, respektive československá atletka Jarmila Kratochvílová chlubit tím, že drží halový světový rekord na trati 400 metrů. Nyní už to neplatí, jelikož byl překonán aktuálním nizozemským atletickým talentem, dvaadvacetiletou Femke Bolovou. Právě ona totiž v neděli na nizozemském mistrovství v Apeldoornu zaběhla čtvrtku v čase 49,26 sekundy, čímž tak překonala dosavadní rekord o 33 setin. 

Více souvisejících

Atletika Barbora Špotáková

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

Ukrajinské tajné služby přiznaly atentáty na spolupracovníky Kremlu zodpovědné za válečné zločiny

Ukrajinské tajné služby vykonávají atentáty na lidi zodpovědné za válečné zločiny a útoky proti ukrajinským občanům. V rozhovoru pro soukromou ukrajinskou televizní stanici ICTV to řekl šéf Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU) Vasyl Maluk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy