Konec pravidla 50? Komise sportovců USA žádá zrušení zákazu politických gest

Komise sportovců USA společně s jedním z aktérů slavného protestu na olympijských hrách v Mexiku 1968 Johnem Carlosem vyzvala Mezinárodní olympijský výbor (MOV), aby zrušil své pravidlo 50. Tato regule olympijské charty zakazuje během globálního sportovního svátku politická či náboženská vyjádření.

"Sportovci už nemohou být nadále umlčováni. Nyní jsme se ocitli na křižovatce. MOV a IPC (Mezinárodní paralympijský výbor) nemohou pokračovat v trestání sportovců, kteří se vysloví pro to, v co věří, zvlášť když tyto názory jsou v souladu s cíli olympismu," napsali v dopise MOV zástupci poradní rady sportovců amerického olympijského a paralympijského výboru (USOPC AAC).

Svůj podpis připojil i nyní pětasedmdesátiletý Carlos. Bronzový medailista v běhu na 200 metrů na OH v Mexiku na stupních vítězů společně se svým krajanem Tommiem Smithem pozvedl ruku se zaťatou pěstí na podporu černošského hnutí Black Power. Oba byli posláni z her domů.

Mnoho sportovních organizací se v posledních týdnech přihlásilo k hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží), jež především v USA kritizuje rasismus ve společnosti a policejní brutalitu. Podle pravidla 50 by podobná gesta či výroky nebyly povoleny na olympijských hrách v Tokiu, které se budou konat příští rok v létě.

MOV začátkem června uvedl, že pravidlo 50 je stále v platnosti. Jeho zástupci nicméně hodlají konzultovat se sportovci "různé způsoby, jimiž by sportovci mohli důstojně vyjádřit svou podporu principům zahrnutým v olympijské chartě".

Související

Vláda ČR

Vláda jmenovala nového ředitele GIBS a řešila starty ruských sportovců v Česku

Novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů se od 7. září stane dosavadní náměstek Vít Hendrych. Jeho jmenování navrhla Petru Fialovi vláda na jednání ve středu 6. září 2023 a premiér jej ještě týž den ředitelem jmenoval. Vláda se zabývala také problematikou startů ruských a běloruských sportovců v České republice a projednala i návrh novely zákona o soudnictví ve věcech mládeže.

Více souvisejících

sport Mezinárodní olympijský výbor USA (Spojené státy americké) Black lives matter

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy