Konečně medaile! Oštěpař Vadlejch vybojoval na MS v atletice bronz

Česká atletika prolomila konečně na letošním mistrovství světa v atletice v americkém Eugene smůlu a raduje se tak ze zisku cenného kovu. Poté, co řadu českých atletů potkávalo zranění, kvůli kterým se kolikrát nakonec svýc diciplín nezúčastnili a poté, co když už nějaký český atlet ve finále své disciplíny byl, ale na medaili to nakonec nestačilo, oštěpaři Jakubu Vadlejchovi to zacinkalo. Ve finálovém závodě totiž zaznamenal 88,09 metru jako svůj nejdelší pokus a tak ke svým stříbrům z mistrovství světa 2017 a z olympijských her v Tokiu přidává bronz. Před ním skončili jen reprezentant Grenady Anderson Peters a Ind Níradž Čopra.

I do tohoto závodu promluvilo z českého pohledu zranění. Kvůli němu se už předešlé kvalifikace nezúčastnil bronzový z posledních olympijských her v Tokiu Vítězslav Veselý. Že by to tentokrát skutečně mohlo být pro českou atletiku úspěšné, tomu už nasvědčoval první Vadlejchůbv pokus mířící za hranici 85 metrů. Postupem času svůj základní výkon naštěstí zlepšoval a v rámci třetí série hodil oštěp za 88 metrů.

Tehdy díky tomu figuroval na průběžné druhé pozici, jenže z ní ho zanedlouho sesadil Ind Čopra a tohoto posledního oympijského vítěze se už Vadlejchoci ve zbytku závodu nepodařilo překonat. Díky tomuto Vadlejchově výsledku to tak znamená, že Češi budou mít z letošního MS alespoň nějaký cenný kov a ne jak tomu bylo naposledy před třemi lety v Dauhá.

Co se týče tedy Vadlejchových soupeřů, tak naprosto suverénním způsobem si počínal v závodě obhájce titulu světového šampiona čtyřiadvacetiletý Anderson Peters z Grenady. Už hned jeho první pokus letěl za 90 metrů a stejně tak se mu dařilo ve druhé a šesté sérii. Jen tak potvrzoval své postavení v rámci světových tabulek, kde je lídrem.

Zatímco tedy Peters díky tomu tak zapomněl na nevydařený olympijský závod v Tokiu, kde se Grenaďan nedostal ani z kvalifikace, Ind Čopra si pojistil druhé místo závěrečným pokusem dalekým 90,54 metru.

MS v atletice v americkém Eugene:

Oštěp:

1. Peters (Gren.) 90,542. Čopra (Indie) 88,133. Vadlejch (ČR) 88,094. Weber (Něm.) 86,865. Nadím (Pák.) 86,166. Etelätalo (Fin.) 82,707. Mardare (Mold.) 82,268. Helander (Fin.) 82,24

Související

Femke Bolová

Nizozemská hvězda Bolová překonala po téměř 41 letech halový světový rekord Kratochvílové

Skoro 41 let se mohla bývalá česká, respektive československá atletka Jarmila Kratochvílová chlubit tím, že drží halový světový rekord na trati 400 metrů. Nyní už to neplatí, jelikož byl překonán aktuálním nizozemským atletickým talentem, dvaadvacetiletou Femke Bolovou. Právě ona totiž v neděli na nizozemském mistrovství v Apeldoornu zaběhla čtvrtku v čase 49,26 sekundy, čímž tak překonala dosavadní rekord o 33 setin. 

Více souvisejících

Atletika hod oštěpem Jakub Vadlejch

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy