Kvůli francouzským opatřením se zřejmě Tour de France neuskuteční ani v srpnu

Velké sportovní akce všude po světě padají kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru jako hrušky, ovšem dosud třeba taková cyklistická Tour de France odolávala. Bylo zpočátku jasné, že tento závod se neodjede v původním termínu od 27. června a tak pořadatelé slavného závodu doufali, že by se mohl jet až v srpnu. Francouzský premiér Édouarde Philippe ovšem v úterý oznámil, že až do září je zakázano ve Francii pořádání velkých sportovních akcí s účastí více než 5000 osob. Tím pádem v zemi padá nejen možnost dohrát sezónu fotbalové ligy, ale i onio srpniové pořádání Tour de France. Pořadatelé tohoto závodu totiž nadále počítají s diváckou účastí.

Před dvěma týdny se organizátoři závodu start Tour rozhodli z původního 24. června odložit na 29. srpna. Pořádající společnost ASO pak v této variantě B počítala s cílem na Champs-Éllysées 20. září.

Přestože po rozhodnutí vyřečeném francouzským premiérem není ještě jasné, zda se dotýká i cyklistického svátku, ale pokud ano, se srpnem zkrátka počítat pořadatelé rozhodně nemůžou. Už jen celý peloton cyklistů, jejich týmy, pořadatelé, novináři i ochranka dávají dohromady hned několik tisíc zúčastněných osob.

A protože ředitel Christian Prudhomme nadále dosud počítal i s diváckou kulisou, nový zákaz sportovních akcí ve Francii by Tour de France v srpnu nedovolil.

Související

Tomáš Petříček při jízdě na kole v reprezentačním dresu. Rozhovor

Jaké téma odlehčí vypjatá jednání? Tour a cyklistika jsou ideální, říká pro EZ ministr Petříček

ROZHOVOR - Sáhl po mobilu a okamžitě na něm vyťukal blahopřejnou zprávu svému slovinskému protějšku Anžemu Logarovi, který slavil triumf Tadeje Pogačara na cyklistické Tour de France i druhé místo Primože Rogliče. Český ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček, který je velkým fanouškem silniční cyklistiky, emotivně prožíval sobotní dramatickou časovku na nejslavnějším cyklistickém závodě světa. Ačkoli jindy místopředseda ČSSD pečlivě dbá na diplomaticky uhlazenou rétoriku, po dojezdu, jenž způsobil nečekaný zvrat, z něj vypadlo: „Musím se z toho infarktového nerváku vzpamatovat,“ řekl na úvod exkluzivního rozhovoru pro Eurozprávy.cz šéf české diplomacie Tomáš Petříček.
Jakub Janda, bývalý skokan na lyžích a poslanec ODS Rozhovor

Sdílím Rogličův žal, triumf měl na dosah, říká pro EZ poslanec ODS Janda o bývalém soupeři

ROZHOVOR - Zalila ho vlna zklamání, pohltil jej smutek i žal. Poslanec ODS Jakub Janda nevěřícně hleděl na mobil, na němž sledoval horskou časovku cyklistické Tour de France, jak jeho bývalý soupeř ze skoků na lyžích Slovinec Primož Roglič ztrácí žlutý trikot a přenechává jej krajanovi Tadeji Pogačerovi. „Škoda, fandil jsem Primožovi, nevěřil jsem, že ztratí téměř minutový náskok. Byli jsme ale svědky úžasného boje, který přesahuje parametry světa sportu. Pochopitelně jsem si jako bývalý skokan na lyžích přál, aby Tour vyhrál můj bývalý kolega,“ říká pravicový politik a vítěz skokanského Turné čtyř můstků v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jakub Janda, který se ostře vymezuje proti komunistickému režimu.

Více souvisejících

Tour de France Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Cyklistika

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Letech se otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů na místě bývalého tábora

V Letech na Písecku se v úterý otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách. Nachází se na místě koncentračního tábora pro Romy, který za protektorátu během druhé světové války nechali vybudovat nacisté. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy