Lékař se ohradil proti označování za zdroj nákazy u Čechů na OH

Kritizovaný lékař Vlastimil Voráček, první pozitivní z českého speciálu na olympijské hry v Tokiu, se ohradil proti tomu, že je označován za zdroj nákazy. Příznaky covidu-19 neměl a nemá. Není podle něj jasné, kdo koho mohl infikovat. Další pozitivní test v případě plážového volejbalisty Ondřeje Perušiče se objevil při každodenních kontrolách v olympijské vesnici v neděli, tedy den po Voráčkovi. Postupně následovaly další čtyři případy.

Dlouholetý lékař českého fedcupového týmu Voráček podle svých slov splnil všechny podmínky zařazení do české výpravy. "Ohledně olympijských her v Tokiu byly zadány určité předpoklady organizátory her, podle kterých se může sportovec a doprovod účastnit. Očkování bylo zadané jako dobrovolné," uvedl. Je přesvědčen, že odletěl zdravý. "Kromě proběhlých povinných negativních PCR testů před odletem, dokonce v rozdílných laboratořích, se testuji nezávisle i sám a kontroluji a udržuji imunologicky relevantní parametry v krvi a tím si zvyšuji odolnost. Předem a ani do dneška jsem neměl a nemám žádné klinické příznaky covidového onemocnění a jsem kompletně fit," uvedl ve vyjádření pro média.

Pozitivní výsledek ukázal test, kterým musejí všichni akreditovaní účastníci her projít na letišti. Bez něj se nedostanou dál. Ostatní cestující ve speciálu včetně čtrnácti sportovců byli tehdy negativní. Voráček trvá na tom, že to nedokazuje, že právě on musel být zdrojem nákazy. "Z hlediska všech těchto okolností není vůbec jasné, kdo, jak, koho a kdy mohl infikovat. Ohrazuji se proti tomu, že jsem to musel být já jenom proto, že jsem byl jako první pozitivně vytestovaný nevalidovaným testem PCR," prohlásil.

Nechystá se nechat očkovat proti koronaviru. "Mám pozitivní přístup k očkování, leda že to očkování je a proběhlo řádně testovacím procesem (u mRNA vakcín cca. 10 let) a má plnohodnotnou registraci (viz příbalový leták Pfizeru)," řekl Voráček, který byl lékařem úspěšného tenisového týmu na minulých olympijských hrách v Riu.

Vakcína Pfizer má podmínečnou registraci. "Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování," uvádí výrobce v příbalovém letáku. Závěrečnou klinickou studii má předložit v prosinci 2023.

Vedle Voráčka neměli příznaky ani další pozitivně testovaní čeští olympionici. Dnes zachycená Markéta Nausch Sluková ještě ve středu sdílela na sociálních sítích videa, jak s parťačkou Barborou Hermannovou trénuje s medicinbalem na pokoji. Zatím posledním postiženým je cyklista Michal Schlegel, po Perušičovi měli pozitivní test také stolní tenista Pavel Širuček a trenér beachvolejbalistek Simon Nausch.

Související

Ilustrační foto

Tisk: Po skončení olympiády vyvstává otázka, zda se měla vůbec konat

O rok odložené olympijské hry v Tokiu měly podle organizátorů sloužit jako pomník vítězství nad pandemií covidu-19. Světový tisk si nicméně po jejich nedělním zakončení klade otázku, zda bylo jejich uskutečnění dobrou volbou. Protikoronavirová opatření byla všudypřítomná a řada expertů pokračuje hry za selhání.
Olympiáda, ilustrační foto

Šéf MOV Bach: Olympiáda bez duše nebyla. Dala naději celému světu

Ještě krátce před zahájením letošních Letních olympijských her v Tokiu nebylo zřejmé, zda se kvůli sílící se koronavirové pandemii v japonské metropoli vůbec uskuteční. Nakonec se uskutečnila a nyní úspěšně dospěla do svého závěru. Samotný předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach se nechal slyšet, že pokud se veřejnost bála, že se bude jednat o olympiádu bez duše či dokonce o oympiádu duchů, tak právě díky sportovcům olympiáda bez duše nebyla.

Více souvisejících

Olympijské hry 2021 (Tokio) Český olympijský výbor olympiáda

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Naše vojáky na Ukrajině nechceme, řekli rozhodně Poláci. Jednotky NATO taky ne

Více než 70 procent Poláků neschvaluje vyslání svých vojáků ani vojáků Severoatlantické aliance na Ukrajinu. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, který provedl institut IBRIS pro polský deník Rzeczpospolita.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy