Letní olympiáda bez diváků, zato s desítkami tisíc dobrovolníků

Zahraniční fanoušci sice na olympijské hry v Tokiu kvůli koronaviru nesmějí, ale někteří dobrovolníci z ciziny by přijet mohli. Pořadatelé zvažují udělení speciálního povolení pěti stovkám dobrovolníků nežijících v Japonsku, kteří mají nenahraditelné schopnosti a dovednosti.

Dobrovolníci jsou klíčoví pro zajištění hladkého průběhu olympijských a paralympijských soutěží. Na olympiádě by jich mělo pracovat 80.000, přičemž desetina měla být z ciziny. Většina z nich o tuto příležitost kvůli pandemii koronaviru přijde, ale někteří šanci dostanou.

Ze skupiny dvou tisícovek zahraničních dobrovolníků vyberou pořadatelé přibližně 500 nenahraditelných, uvedla s odkazem na informované zdroje agentura Kjódó. Bude se to týkat například dobrovolníků se specializací na určitý jazyk.

Přesnou proceduru, jak jim povolit vstup do Japonska, pak určí japonská vláda. Předpokládá se, že navíc budou moci přijet japonští občané žijící v zahraničí.

Související

Více souvisejících

olympiáda Olympijské hry 2021 (Tokio)

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy