Na ČOV míří kritika kvůli letu i neočkovanému lékaři. Vakcinace byla jen doporučená, říká šéf komunikace

ROZHOVOR - Český olympijský výbor (ČOV) zatím nechce reagovat na kritiku premiéra Andreje Babiše, který považuje a skandální, že do Tokia na olympijské hry odletěl neočkovaný lékař Vlastimil Voráček. Ředitel komunikace ČOV Tibor Alföldi tvrdí, že celá kauza se vyšetřuje. „Do závěru jejího šetření se k případu nebudeme vyjadřovat. Věříme, že verdikt bude známý co nejdříve, počítám v horizontu čtrnácti dní,“ říká exkluzivně pro EuroZprávy.cz z japonské metropole mluvčí Tibor Alföldi. Vedení organizace prošetřuje i let speciálem, během něhož mělo docházet k porušování hygienických restrikcí.

Odmítá, že by Český olympijský výbor hazardoval s osudy sportovců, když členem výpravy je neočkovaný lékař Vlastimil Voráček. „Podle Olympijské charty nemůžeme sportovcům a členům jejich doprovodu cokoliv nařizovat. Očkování bylo pouze doporučeno,“ tvrdí šéf komunikace ČOV Tibor Alföldi. Vedení organizace čelí i ostré kritice, že během charterového letu z Prahy, který 16. července vypravovala, docházelo na palubě k porušování hygienických restrikcí, a tak se nakazila pětice členů. Kromě doktora Vlastimila Voráčka měli pozitivní testy na letišti plážový volejbalista Ondřej Perušič, stolní tenista Pavel Širuček, trenér beachvolejbalistek Simon Nausch i jedna z jeho svěřenkyň a manželka Markéta Nausch Sluková. Právě agentura Sport Invest Marketing, jež ji zastupuje, ústy svého ředitele Davida Trávníčka označila organizaci transportu letu za amatérismus. „Musíme to celé vyšetřit, abychom se ujistili, jestli se někdo choval amatérsky.“

Podle Tibora Alföldio je o české sportovce, kteří se ocitli v izolaci, vzorně postaráno. „A to maximálně. V karanténě dostávají jídlo formou donášky a přivezli jsme jim vše potřebné, co chtěli a potřebují.“ Zatím netuší, jak bude ČOV řešit případy, když krátce před skončením olympijských her onemocní na covid-19 někdo ze sportovců či realizačního týmu a skončí v karanténě a nebude moci s ostatními odcestovat zpět do České republiky. „Jedná se o otázku, kterou budeme řešit v blízké budoucnosti. Nyní potřebujeme zabezpečit chod týmu, postarat se o sportovce. Už od přistání zmíněného letu jsme učinili všechna nezbytná opatření, abychom dalšímu šíření zabránili. Věříme, že se nám náš záměr povedl,“ konstatuje pro EuroZprávy.cz z Tokia ředitel komunikace ČOV Tibor Alföldi. Olympijské hry startují v pátek.

PODLE OLYMPIJSKÉ CHARTY NELZE NIKOMU NIC NAŘIZOVAT

Pane řediteli Alföldi, co říkáte kritice premiéra Andreje Babiše, který považuje za skandální, že do Tokia na olympijské hry odletěl neočkovaný lékař Vlastimil Voráček? S ministerským předsedou výjimečně souzní i jeho věčný rival a bývalý politik Miroslav Kalousek, který na Twitter napsal: "Nejsem šokován tím, že MUDr. Voráček nebyl očkovaný. Lékaři jsou různí. Nikdy ale nepochopím, proč Český olympijský výbor nestanovil očkování jako podmínku účasti ve výpravě. Myslím si, že to byla lehkomyslnost a totální selhání." Jde tedy ze strany Českého olympijského výboru lehkomyslnost a totální selhání?

Do vyšetření celé kauzy se k tomu vyjadřovat nebudeme. Věříme, že verdikt bude známý co nejdříve, počítám v horizontu čtrnácti dní.

Jak je možné, že se při letu z 16. července, který proběhl pod hlavičkou ČOV, nedodržovala jakákoli standardní opatření? Během zmíněného transportu se nakazilo pět lidí. Kromě doktora Vlastimila Voráčka měli pozitivní testy na letišti plážový volejbalista Ondřej Perušič, stolní tenista Pavel Širuček, trenér beachvolejbalistek Simon Nausch i jedna z jeho svěřenkyň a manželka Markéta Nausch Sluková.

To právě bude předmětem vyšetřování. Český olympijský výbor (ČOV) si plně uvědomuje závažnost situace ohledně řady pozitivních testů na nemoc covid-19 v českém týmu na olympijských hrách, které vyplynuly z charterového letu z Prahy do Tokia v závěru minulého týdne. ČOV bere situaci maximálně vážně a hned od začátku přijal veškerá nutná opatření k minimalizaci rizika pro zúčastněné členy týmu. Vedení výpravy aktuální stav řeší v souladu s japonskými organizátory a úřady intenzivně téměř 24 hodin denně.  Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval okamžitě zahájil vyšetřování, které povede společně s místopředsedou ČOV Filipem Šumanem. Dohlížet na jeho průběh bude ombudsman ČOV Alexander Károlyi. Toto vyšetřování se konkrétně zaměří na to, zda byla dodržena všechna bezpečnostní opatření proti šíření nemoci covid-19 před, v průběhu a po charterovém letu a jestli někteří jednotlivci při cestě nezanedbali své povinnosti. Vedení Českého olympijského výboru považuje nyní za maximálně důležité, aby se čeští sportovci mohli v klidu soustředit na bezproblémovou a co nejlepší možnou přípravu na sportovní výkon. Žádné další komentáře proto nebude ČOV v tomto případu poskytovat, dokud vyšetřování nebude uzavřeno a nebude zveřejněna zpráva o jeho výsledku.

Rozumím, přesto se zeptám, zda se opravdu nejedná ze strany ČOV o hazard a neúctu ke sportovcům, když do výpravy vezme lékaře, jenž neprošel vakcinací proti onemocnění covid-19 Olympionici se léta připravují na vrchol akce, aby nakonec místo boje o medaile skončili v izolaci.

Podle Olympijské charty nemůžeme sportovcům a členům jejich doprovodu cokoliv nařizovat. Očkování bylo pouze doporučeno.

Je pravdou, že ortoped Vlastimil Voráček se vymezuje proti vakcinaci na covid-19?

To se musíte zeptat jeho.

VYŠETŘOVÁNÍ MÁ ZJISTIT, ZDA SE NĚKDO CHOVAL AMATÉRSKY

David Trávníček, šéf agentury Sport Invest Marketing, která zastupuje právě  nakaženou plážovou volejbalistku Markétu Nausch Slukovou, označil počínání ČOV ohledně organizace přepravy sportovců do Tokia za amatérismus. Co soudíte o jeho rétorice?

Ano, musíme to celé vyšetřit, abychom se ujistili, jestli se někdo choval amatérsky.

Lze očekávat, že ČOV se chystá ze svého pochybení vyvodit personální důsledky?

To právě bude předmětem vyšetřování.

Kterak probíhá izolace sportovců, kteří jsou infikovaní? Jak je o ně postaráno?

Maximálně. Jsou v karanténě, mají jídlo formou donášky a přivezli jsme jim vše potřebné, co chtěli a potřebují.

Už víte, jak budete řešit případy, když krátce před skončením olympijských her onemocní na covid-19 někdo ze sportovců či realizačního týmu a skončí v karanténě? Předpokládám, že bude muset zůstat i nadále v Japonsku, neboť jeho transport do České republiky je nemožný.

Jedná se o otázku, kterou budeme řešit v blízké budoucnosti. Nyní potřebujeme zabezpečit chod týmu, postarat se o sportovce. Už od přistání zmíněného letu jsme učinili všechna nezbytná opatření, abychom dalšímu šíření zabránili. Věříme, že se nám náš záměr povedl.

V případě, že by nakažený musel setrvat v Tokiu, kdo by hradil náklady jeho prodlouženého pobytu, včetně letenky do Prahy? A cestoval by po vyléčení běžnou linkou?

Jak budeme postupovat, teprve řešíme.

V čem jsou japonské restrikce proti nákaze covid-19 přísnější než česká opatření?

Nemohu posoudit, vzhledem k aktuální situaci řešíme věci tady v Japonsku. Nevíme tedy přesně, jaká je aktuální situace v České republice.

Související

Olympijské hry, ilustrační foto

Česko nebude kvůli Rusku a Bělorusku bojkotovat olympiádu

Bojkot olympijských her v Paříži 2024, pokud by tam startovali ruští a běloruští sportovci, odmítá nejen Český olympijský výbor (ČOV), ale také Národní sportovní agentura (NSA) a ministerstvo zahraničí. Jejich vedoucí představitelé se na tom shodli na dnešní schůzce. O jejích závěrech novináře informoval ministr Jan Lipavský. 
Olympijské hry, ilustrační foto

Svět řeší, zda pustit Rusko a Bělorusko na olympiádu. Stát chce jednat s olympijským výborem

Ukrajina bude nadále a intenzivně přesvědčovat lídry sportovních federací, aby zachovali současné sankce a kvůli invazi nedovolili startovat Rusům a Bělorusům v soutěžích, potažmo kvalifikacích a na olympijských hrách v Paříži. Oznámil to po dnešním zasedání národního olympijského výboru v Kyjevě ministr sportu Vadym Hutcajt. Možný bojkot her by podle něj přišel až po marném úsilí v jednáních.

Více souvisejících

Český olympijský výbor Olympijské hry 2021 (Tokio) sport olympiáda Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Naše vojáky na Ukrajině nechceme, řekli rozhodně Poláci. Jednotky NATO taky ne

Více než 70 procent Poláků neschvaluje vyslání svých vojáků ani vojáků Severoatlantické aliance na Ukrajinu. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, který provedl institut IBRIS pro polský deník Rzeczpospolita.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy