Na posledních závodech před mistrovstvím republiky v paddleboardingu zvítězili favorité

Na pražském koupališti Džbán se 3. srpna uskutečnily dva závody v paddleboardingu. V obou zvítězili Kristýna Babiánková a Ondřej Petrák. Paddleboarding je v Česku poměrně nový sport, který má původ v tradicích polynéských kmenů i surfingu. V půlce srpna se bude konat Mistrovství republiky v tomto sportu.

Pátý závod Českého poháru v paddleboardingu pro paddleboardisty různých výkonnostních kategorií se uskutečnil 3. srpna na koupališti Džbán v Praze. Závodní den se skládal ze sprintu a technical race. V nejprestižnější kategorii Elite v obou závodech vyhráli Ondřej Petrák a Kristýna Babiánková.

V případě technical race šlo o technický závod na točení kolem bójek a beach startem na sedm kol. U můžu už po prvním kole vyhrával Petrák. S každým kolem se jen vzdaloval od svých soupeřů a na konci závodu jeho převaha nad Tomášem Grošubem, který obsadil druhou příčku, byla obrovská. Třetím připlul David Raab.

Eva Drahokoupilová technický závod mužů pozorovala ze břehu. Fandila svému manželovi Danu Drahokoupilovi. "Závody jsou fajn, počasí přeje a závodníků je hodně, takže je tu úžasné. Baví mě to, ale už se těším, až dojedou, protože se za ně potím celý zápas," popsala Drahokoupilová své pocity pro EuroZprávy.cz. I když paddleboarding podle ní je v Česku relativně novinka, má dobré vyhlídky do budoucna a jeho popularita roste.

U žen po prvním kole lídryní byla Babiánková. Závodnice stejně jako i závodníci mohli si jednou za jízdu trochu zkrátit distanci jednoho z kol. Tuto možnost využila Lucie Fialová, která díky zkratce získala vedení až do čtvrtého kola. Po tom ji ale Babiánková předplula a do konce závodu se převaha budoucí vítězkyně pořád zvětšovala.

Podle Babiánkové svého vítězství dosáhla díky častým tréninkům. Jezdí i světové závody, takže na Džbánu to pro ni také byl spíše trénink. "Účastním se evropské části světového touru Euro Tour, na kterém se každý rok sjíždí všichni nejlepší závodníci světa. Zatím se tam Češi moc neprosazují ale jsme čím dál lepší," řekla závodnice pro EuroZprávy.cz. Druhou připlula Fialová a za oběma favoritkami o dost zaostala třetí Lenka Tůmová

V případě sprintu šlo o krátkou jízdu na dvě stě metrů kolem jednoho boje. Závod se skládal ze tří jízd a do finálního výsledku sportovce se započítávaly dva jeho nejlepší pokusy. Stejně jako ve dlouhém závodě první a druhé místo u žen obsadily Babiánková i Fialová a u mužů Petrák i Grošup. "Začátek závodu se mi úplně nepovedl. Trvalo mi, než jsem se rozjel ale ve druhém kole jsem už věděl, jak vypadá trať a podařilo se mi předvést dobrý výsledek," řekl Horák po sprintu pro EuroZprávy.cz.

Trénuje čtyřikrát nebo pětkrát do týdne a zúčastní se i zahraničních závodů. I přesto ze svého výsledku je nadšený. "S výsledkem jsem si spokojen na sto procent. Jsou tady dobří kluci, se kterými se slušně závodilo a jsem rád, že jsme si toho užili," podělil se o své dojmy vytěž obou závodů mužů.

Český pohár v paddleboardingu pořádá již třetím rokem Česká Federace Stand Up Paddle. Podle závodnice Lucie Fialové, která zároveň ve federaci odpovídá za marketing a komunikaci, každý rok se nejčastěji na jezerech a vodních přehradách v různých částech republiky koná několik závodů tohoto poháru. "Závody zároveň koncipujeme také jako paddleboardové festivaly a ideální příležitost pro širokou veřejnost, aby se s tímto sportem seznámili," uvedla Fialová pro EuroZprávy.cz.

Momentálně lídry Českého poháru 2019 jsou Ondřej Peták a Lucie Fialová, kteří zvítězili i v loňské sezóně. Letos zbývá jen jeden závod poháru, a to mistrovství České republiky na Vranovské přehradě 17. a 18. srpna, kde se podle Fialové odehrají sprint, technical race a také vytrvalostní závod. Vítězové poháru získají roční sponzoring na carbonové paddleboardy značky NSP.

Pravidelně se závodů účastní elitní čeští závodníci a závodníci z kategorie Sport a dále kategorie Hobby, Junioři ale také i Děti. Na dětské závody na Džbánu se přišel podívat a také podpořit svého syna Martin Milota. "Závody se mi moc líbí, atmosféra je pěkná. S výsledkem synka jsem si spokojený, nebyl poslední, dobře se mu jelo a snažil se," řekl pro EuroZprávy.cz.

Podle Fialové paddleboarding vychází z tradice polynéských kmenů a ze surfingu. „Rovnoměrně zapojuje všechny svaly, je zaměřený nejen na rychlost ale i na techniku a strategii. Ve své podstatě paddleboarding kombinuje atletickou fyzičku, surfařské dovednosti, mechaniku pohybu podobnou běžkování a pak také výkonnostní aspekt," vysvětlila Fialová. Výhodou paddleboardingu je i to, že se pro tento sport hodí jakákoliv voda, dá se ho třeba provozovat jak na rovné vodě, tak i na vlnách. Podle Fialové se do České republiky paddleboarding začal dostávat kolem roku 2010 ze západních mořských destinací.

K založení seriálu závodů a mistrovství republiky českou federaci motivovalo mistrovství světa, které se v roce 2017 konalo v Dánsku, což bylo poměrně nedaleko od Česka. "Každý rok se snažíme přidat něco nového, buď nový prvek v závodech nebo zajímavou lokalitu," řekla Fialová. Dodala, že v Česku je paddleboarding stále ještě v začátcích a většina lidí ho vnímá jako rekreační pomůcku na rybník nebo na dovolenou k moři. Přesto se česká federace snaží rozvíjet jeho sportovní stránku a vychovat budoucí závodní paddleboardisty.

Související

Vláda ČR

Vláda jmenovala nového ředitele GIBS a řešila starty ruských sportovců v Česku

Novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů se od 7. září stane dosavadní náměstek Vít Hendrych. Jeho jmenování navrhla Petru Fialovi vláda na jednání ve středu 6. září 2023 a premiér jej ještě týž den ředitelem jmenoval. Vláda se zabývala také problematikou startů ruských a běloruských sportovců v České republice a projednala i návrh novely zákona o soudnictví ve věcech mládeže.

Více souvisejících

sport paddleboarding Kristýna Babiánková

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 2 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 5 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy