Některé boxerské zápasy na olympiádě v Riu byly zmanipulované, tvrdí McLaren

Vyšetřovatel Richard McLaren se ve čtvrtek nechal slyšet, že některé boxerské zápasy na Letních olympijských hrách v Riu de Janeiro před pěti lety byly zmanipulované. Tento kanadský vyšetřovatel byl letos v červnu pověřen Mezinárodní boxerskou organizací AIBA, aby možné ovlivňování výsledků boxerských zápasů z roku 2016 prošetřil.

Své zjištění o zmanpulovaných zápasech prezentoval McLaren na čtvrteční tiskové on-line konferenci. "Klíčoví lidé rozhodli, že na ně neplatí pravidla. Mezi rozhodčími a ringovými sudími panovala atmosféra strachu, zastrašování a slepé poslušnosti," uvedl konkrétně, ovšem kolik zápasů bylo manipulováno, to nesdělil. Řekl pouze, že jich je tak kolem deseti.

Mělo to prý probíhat tak, že se sudí měli dopředu podle McLarena "z vyšších míst" dozvědět, jak mý který duel skončit, ovšem kdo konkrétně měl takto rozhodčí instruovat, to se zatím nepodařilo zjistit. Nikdo z podezřelých by se už ale neměl pohybovat aktivně ve světě boxu.

Už před pěti lety byla řeč o prapodivných rozhodnutí sudích. Například při duelu Ira Michaela Conlana s Rusem Vladimirem Nikitinem. Tento čtvrtfinálový zápas v kategorii do 56 kilogramů právě Ostrovan prohrál a nejenže vztekle po utkání rozhodčímu ukázal prostředníček, ale navíc celou organizaci AIBA označil jako "zkorumpovaný spolek". Právě za to tento mistr světa a bronzový medailista z Her v Londýně dostal čtvrtmilionovou pokutu. Ještě před tím ale stačil Ir odejít k profesionálům.

Co se týče osobnosti kanadského vyšetřovatele MLarena, tak byl to právě on, kdo v minulosti vyšetřoval systematický doping, kterého se měli dopouštět ruští sportovci, do hledáčku se mu dostal i Tamás Aján. Tento dlouholetý bývalý předseda mezinárodní vzpěračské federace byl pro změnu podezřelý z finančních machinací.

Protože se Mezinárodní boxerská asociace AIBA ocitla v dluzích činící 16 milionů dolarů, Mezinárodní olympijský výbor se tak proto rozhodl této organizaci odebrat řízení olympijských turnajů v boxu. V reakci na vyšetřování pak nebyli v Tokiu žádní rozhodčí, kteří byli v Riu.

Související

XXXI. letní olympijské hry 2016 v Riu

Olympiáda byla podplacená. Bývalý guvernér přiznal korupci

Bývalý guvernér státu Rio de Janeiro Sérgio Cabral u soudu přiznal, že si kupoval hlasy členů Mezinárodního olympijského výboru před volbou dějiště her v roce 2016. Úplatky v celkové výši dva miliony dolarů podle něj byly pro devět členů MOV, mimo jiné pro legendárního ukrajinského tyčkaře Sergeje Bubku a ruského plavce Alexandera Popova. Oba obvinění odmítli a budou se bránit právní cestou.

Více souvisejících

Olympijské hry 2016 Box olympiáda

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 20 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 2 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 6 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

V Bayreuthu zatkli 2 ruské agenty, kteří plánovali útoky v Německu

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy