Nikoli bronz, ale stříbro. Kvůli dopingu Rusky se Hejnová dodatečně posunula dopředu

Z londýnského olympijského finálového závodu v běhu na 400 metrů překážek v roce 2012 si česká překážkářka Zuzana Hejnová sice odvezla bronzovou medaili, deset let na to se ale bronz nakonec přetavil ve stříbro. A to kvůli tomu, že se potvrdil doping u tehdy vítězné Rusky Natalji Anťuchové.

O diskvalifikaci Anťuchové ze závodů od července 2012 do června 2013 rozhodla Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU). Připomeňme, že Hejnová tehdy skončila třetí za Anťuchovou a Američankou Lashindou Demusovou.

Oficiálně však o tomto rozhodnuí českou sportovkyni ještě nikdo neinformoval. "Pokud je to pravda, pak je dobře, že boží mlýny melou sice pomalu, ale jistě. Emoce z výsledku se už těžko změní. Rozhodující jsou pocity na stadionu v danou chvíli - a to jsem byla třetí. Stříbro pro Česko se ale počítá," nechala se slyšet v první reakci Hejnová.

Pro samotnou Anťuchovou se nejedná o první trest týkající se dopingu. Už minulý rok v dubnu jednačtyrčiletá již bývalá ruská reprezentantka byla potrestána Mezinárodní sportovní arbitráží (CAS) čtyřletým trestem poté, co se taktéž její jméno dostalo do McLarenovy zprávy o systematickém dopingu v Rusku. Jednotka pro bezúhnnost atletiky však reagovala na data z analýzy ze systému LIMSK spadající pod moskevskou antidopingovou laboratoř rázněji a Rusku rovnou ze závodů diskvalifikovala.

Není to pak ani poprvé, kdy Anťuchová, mistryně Evropy z roku 2010, vrací medaili z velké mezinárodní sportovní akce. Už dříve totiž vracela stříbro ze štafety 4x400 metrů z Londýna 2012 taktéž kvůli dopingu, jenž se tehdy našel u kolegyň Anťuchové.

Hejnová, která letos v květnu ukončila sportovní kariéru, se tak v tomto ohledu přidala k oštěpaři Vítězslavu Veselému, jemuž byla dodatečně udělena bronzovu medaile z Rio de Janeira 2016 poté, co se bnalezl doping u druhého Ukrajince Oleksandra Pjatnycji.

Související

Femke Bolová

Nizozemská hvězda Bolová překonala po téměř 41 letech halový světový rekord Kratochvílové

Skoro 41 let se mohla bývalá česká, respektive československá atletka Jarmila Kratochvílová chlubit tím, že drží halový světový rekord na trati 400 metrů. Nyní už to neplatí, jelikož byl překonán aktuálním nizozemským atletickým talentem, dvaadvacetiletou Femke Bolovou. Právě ona totiž v neděli na nizozemském mistrovství v Apeldoornu zaběhla čtvrtku v čase 49,26 sekundy, čímž tak překonala dosavadní rekord o 33 setin. 

Více souvisejících

Atletika Zuzana Hejnová

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy