Odklad olympiády v Tokiu vyjde draho. Bude se radikálně škrtat, avizují pořadatelé

Ačkoli od odložení olympijských her v Tokiu na příští rok uplynuly už bezmála dva měsíce, japonští pořadatelé stále nemají spočítáno, kolik je odklad bude stát. Ředitel organizačního výboru Toširo Muto nicméně naznačil, že šetřit se bude takřka na všech frontách.

"Musíme si položit otázku, jaké záležitosti jsou při hrách základní a nepostradatelné," prohlásil Muto na videokonferenci ve shodě s prezidentem MOV Thomasem Bachem. Ten ve čtvrtek ujistil, že i při snaze nalézt co nejvíce možných úspor musí zůstat zajištěna kvalita soutěží i duch her.

Japonská média odhadla, že odklad her o rok vyjde na dvě až šest miliard dolarů (51 až 154 miliard korun). Většinu zaplatí japonská vláda, MOV podle čtvrtečního prohlášení přispěje 650 miliony dolarů.

Pořadatelé zvažují zkrácení tradiční štafety s olympijskou pochodní, která měla trvat 121 dnů a mělo se do ní zapojit více než 10.000 běžců. O jiných konkrétních škrtech Muto zatím nehovořil. "Tyto hry ale budou unikátní a docela určitě jiné než olympiády, které jsme dosud znali," řekl.

Olympijské hry byly poprvé v historii odloženy, což si vynutila pandemie nemoci covid-19. V Tokiu se uskuteční příští rok od 23. července do 8. srpna.

Související

Ilustrační foto

Tisk: Po skončení olympiády vyvstává otázka, zda se měla vůbec konat

O rok odložené olympijské hry v Tokiu měly podle organizátorů sloužit jako pomník vítězství nad pandemií covidu-19. Světový tisk si nicméně po jejich nedělním zakončení klade otázku, zda bylo jejich uskutečnění dobrou volbou. Protikoronavirová opatření byla všudypřítomná a řada expertů pokračuje hry za selhání.
Olympiáda, ilustrační foto

Šéf MOV Bach: Olympiáda bez duše nebyla. Dala naději celému světu

Ještě krátce před zahájením letošních Letních olympijských her v Tokiu nebylo zřejmé, zda se kvůli sílící se koronavirové pandemii v japonské metropoli vůbec uskuteční. Nakonec se uskutečnila a nyní úspěšně dospěla do svého závěru. Samotný předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach se nechal slyšet, že pokud se veřejnost bála, že se bude jednat o olympiádu bez duše či dokonce o oympiádu duchů, tak právě díky sportovcům olympiáda bez duše nebyla.

Více souvisejících

Olympijské hry 2021 (Tokio) Japonsko sport Mezinárodní olympijský výbor Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy