Olympijské hry 2020 odloženy. Šéf MOV požádal sportovce o pochopení

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach požádal sportovce o pochopení a shovívavost s možnými škrty a přesuny při přípravě přeložených olympijských her v Tokiu. Na odložení největšího sportovního svátku kvůli současné pandemii koronaviru se v úterý Bach dohodl s japonskými organizátory a zástupci vlády, OH se budou konat příští rok.

"Nemůžu vám slíbit ideální řešení, ale mohu slíbit, že uspořádáme ty nejlepší možné olympijské hry," řekl Bach v pětiminutovém videovzkazu sportovcům na YouTube.

Přesný termín zatím nebyl určen, jisté je jen to, že by se olympiáda měla uskutečnit nejpozději v létě 2021. "Dejte nám čas, abychom mohli zvážit všechny otázky a celá skládačka zapadla dohromady," požádal šestašedesátiletý německý funkcionář.

Připomněl, že olympijské hry jsou nejkomplexnější událostí planety a dosud nikdy nebyly odloženy. Pořadatelé proto nemají žádný tahák, jak se s novou situací vyrovnat, a reorganizace na pozdější termín bude pro všechny extrémní výzvou.

"Olympijské hry v Tokiu mohou být oslavou lidstva po překonání současné nevídané koronavirové krize, opravdovou oslavou naší cílevědomosti, potvrzením olympijského ducha, který nás všechny spojuje," uvedl olympijský vítěz v šermu z roku 1976.

Související

Hackeři, ilustrační foto

Ruští hackeři se chystali napadnout olympiádu

Ruští hackeři ve službách vojenské rozvědky se chystali napadnout letní olympijské a paralympijské hry v Tokiu, než byly o rok odloženy kvůli pandemii koronaviru. Hackerské útoky by hry proměnily v logistickou "černou můru", napsal dnes na svém webu britský list The Guardian s odvoláním na informace z britského Národního centra kybernetické bezpečnosti. Šéf britské diplomacie odsoudil pokus narušit světovou sportovní událost jako "cynický a "bezohledný".
olympiáda

Nezávisí to na objevu vakcíny, tvrdí o pořádání letní olympiády v Tokiu MOV

To, zda se budou příští rok konat Letní olympijské hry v japonském Tokiu, které se měly původně konat letos, podle Mezinárodního olympijského výboru (MOV) start této olympiády nezávisí na tom, jestli se najde protilék na nemoc COVID-19. Alespoň to takto uvedl člen koordinační komise MOV John Coates a to v reakci na slova Jošitakeho Jokokury, prezidenta Japonské lékařské asociace.

Více souvisejících

Olympijské hry 2020 Mezinárodní olympijský výbor sport Japonsko olympiáda Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Černého kašle nadále přibývá po stovkách případů. Experti mají jedno doporučení

V Česku během uplynulého kalendářního týdne přibylo 827 případů černého kašle, vyplývá z nejnovějších dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Letos se už potvrdilo 3101 případů tohoto onemocnění. Odborníci v současnosti doporučují zejména očkování těhotných žen. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy