Ondra dal do obtížnosti vše co mohl, medaile ale z toho nakonec není

Ve čtvrtek je na programu očekávané finále ve sportovním lezení i s českým reprezentantem Adamem Ondrou, od kterého se čeká, že by se mohl vyšvihnout v celkovém pořadí hodně vysoko vzhledem k tomu, jakým fenoménem ve svém sportu je. Aktuálně je finále ve fázi, kdy je po dvou ze třech disciplínách. V té první se lezlo na rychlost a přestože se jedná o nejvíce neoblbíbenou disciplínu pro Adama Ondru, tak tento Čech po něm figuroval na velice slušné čtvrté pozici poté, co zaznamenal osobní rekord. Následoval bouldering, po kterém ale český olympionik nakonec skončil pro zatím až na šestém místě.

Osmadvacetiletý český reprezentant Adam Ondra se před finále zúčastnil vyřazovací části v lezení na rychlost, kde se nakonec představil sám a proti nikomu tedy nelezl, neboť jeho původní soupeř Francouz Bassa Mawem si během úterního semifinále natrhl biceps, musel tak tedy opustit Tokio a podrobit se operaci.

Během tohoto sólo lezení na rychlost zaznamenal Ondra čas 7,44, díky čemuž tak o dvě setiny vylepšil svůj dosavadní osobní rekord. Ten pak vylepšil ještě o dalších 41 setin v následném semifinále, ovšem Ginés byl ještě o půl sekundy rychlejší. Následovalo lezení proti Mickaëlu Mawemovi, ve kterém se mu podařilo poprvé v kariéře v této disciplně stlačit výsledný čas po sedm sekund (konkrétně zaznamenal čas 6.86 sekundy) a i když byl tehdy ve finále vyřazovací části jeho francouzský soupeř o 39 setin rychlejší, na Ondrovi byla i tak vidět spokojenost.

Následovala tedy druhá finálová disciplína a to bouldering. V něm světový šampion z roku 2014 a držitel dvou stříbrných z MS Adam Ondra první ze tří boulderů "topoval", ovšem až na druhý pokus. Na druhém boulderu se mu jako jedinému závodníkovi z finálové sedmičky nepodařilo dostat na zónu, na závěrečném třetím boulderu si pak naopak zónu zapsali všichni, ale nikomu se tehdynezadařilo, stejně jako v tom druhém boulderu, "zatopovat".

Ondra je tak po dvou disciplínách ve finále průběžně až šestý a měl ideálně v té poslední, tedy v lezení na obtížnost, triumfovat, aby mohl pomýšlet na medaili.

V oné lezení na obtížnost předvedl Adam Ondra výtečný výko, který ale nakonec k vytouženému úspěchu bohužel nestačil. Dosáhl v ní totiž na kótu 42+ a ideálně ho nesměl nikdo ze soupeřů překonat, aby mohl pomýšlet na cenný kov. Což se dlouho dělo, ale na závěr přišel na řadu Schubert a tomu se českého závodníka překonat nakonec podařilo, čímž tak trojnásobného světového šampiona z obtížnosti odsunul mimo medailové pozice.

Do té doby totiž Ondra figuroval na skvělém průběžném druhém místě a sahal i po zlatu,kdyby ho nikdo další nepřekonal. Takhle nakonec jeho součin činil konečných 48, což stačilo pouze na šesté místo.

Letní olympijské hry v Tokiu - sportovní lezení (5.8.2021):

Muži:

1. Ginés (Šp.) 28 (1x7x4)2. Coleman (USA) 30 (6x1x5)3. Schubert (Rak.) 35 (7x5x1)4. Narasaki (Jap.) 36 (2x3x6)5. M. Mawem (Fr.) 42 (3x2x7)6. Ondra (ČR) 48 (4x6x2)7. Duffy (USA) 60 (5x4x3)8. B. Mawem - nenastoupil

Související

Ilustrační foto

Tisk: Po skončení olympiády vyvstává otázka, zda se měla vůbec konat

O rok odložené olympijské hry v Tokiu měly podle organizátorů sloužit jako pomník vítězství nad pandemií covidu-19. Světový tisk si nicméně po jejich nedělním zakončení klade otázku, zda bylo jejich uskutečnění dobrou volbou. Protikoronavirová opatření byla všudypřítomná a řada expertů pokračuje hry za selhání.
Olympiáda, ilustrační foto

Šéf MOV Bach: Olympiáda bez duše nebyla. Dala naději celému světu

Ještě krátce před zahájením letošních Letních olympijských her v Tokiu nebylo zřejmé, zda se kvůli sílící se koronavirové pandemii v japonské metropoli vůbec uskuteční. Nakonec se uskutečnila a nyní úspěšně dospěla do svého závěru. Samotný předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach se nechal slyšet, že pokud se veřejnost bála, že se bude jednat o olympiádu bez duše či dokonce o oympiádu duchů, tak právě díky sportovcům olympiáda bez duše nebyla.

Více souvisejících

Olympijské hry 2021 (Tokio) olympiáda

Aktuálně se děje

před 53 minutami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

Princ Harry sbírá neúspěchy v kauze ohledně policejní ochrany v Británii

Princ Harry neuspěl se svým prvním odvoláním v případu, ve kterém soud v únoru rozhodl, že mladší syn britského krále Karla III. oprávněně přišel o ochranu placenou ze státní kasy poté, co se vzdal povinností člena královské rodiny a s manželkou Meghan a dětmi se přestěhoval do USA. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy