Po Macronově projevu je jasno. Tour de France je odložena nejméně o měsíc

Původně měl nejslavnější cyklistický závod Tour de France letos startovat už 27. června vzhledem k tomu, že původně se na přelomu července a srpna měly konat Letní olympijské hry v Tokiu. Nyní je jasné, že francouzští pořadatelé tohoto velkého cyklistického svátku budou muset letošní ročník závodu odložit nejméně o měsíc. Francouzský prezident Emmanuel Macron ve svém pondělním projevu totiž řekl, že karanténní opatření v zemi kvůli pandemii koronaviru prodlouží až do 11. května s tím, že ve Francii se budou moct sportovní akce s velkým počtem lidí konat až v polovině července.

Proto tedy musí pořadatelé závod 107. ročník zachránit pouze jeho odložením a tak tedy nyní sahají k plánu B hovořící o tom, že by tedy letošní Tour de France měl začít 25. července, což pořadatelům umožňuje ten fakt, že letní olympiáda se nakonec o rok odložila.

Samotný ředitel Tour pak byl Christian Prudhomme pak byl v minulých dnech ostře proti variantě závodu bez diváků. A tak tedy nepřichází nic jiného na pořadu dne, než nacházení nového termínu pro tento ročník.

Pokud by se přeci jenom nakonec rozhodlo o zrušen celé Tour, zařadí se tak po bok takových akcí jako Wimbledon, olympiáda, fotbalové EURO a hokejové MS, tedy k akcím, které se letos měly původně konat, ale buď byly zrušeny nebo odloženy až na příští rok.

Související

Tomáš Petříček při jízdě na kole v reprezentačním dresu. Rozhovor

Jaké téma odlehčí vypjatá jednání? Tour a cyklistika jsou ideální, říká pro EZ ministr Petříček

ROZHOVOR - Sáhl po mobilu a okamžitě na něm vyťukal blahopřejnou zprávu svému slovinskému protějšku Anžemu Logarovi, který slavil triumf Tadeje Pogačara na cyklistické Tour de France i druhé místo Primože Rogliče. Český ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček, který je velkým fanouškem silniční cyklistiky, emotivně prožíval sobotní dramatickou časovku na nejslavnějším cyklistickém závodě světa. Ačkoli jindy místopředseda ČSSD pečlivě dbá na diplomaticky uhlazenou rétoriku, po dojezdu, jenž způsobil nečekaný zvrat, z něj vypadlo: „Musím se z toho infarktového nerváku vzpamatovat,“ řekl na úvod exkluzivního rozhovoru pro Eurozprávy.cz šéf české diplomacie Tomáš Petříček.
Jakub Janda, bývalý skokan na lyžích a poslanec ODS Rozhovor

Sdílím Rogličův žal, triumf měl na dosah, říká pro EZ poslanec ODS Janda o bývalém soupeři

ROZHOVOR - Zalila ho vlna zklamání, pohltil jej smutek i žal. Poslanec ODS Jakub Janda nevěřícně hleděl na mobil, na němž sledoval horskou časovku cyklistické Tour de France, jak jeho bývalý soupeř ze skoků na lyžích Slovinec Primož Roglič ztrácí žlutý trikot a přenechává jej krajanovi Tadeji Pogačerovi. „Škoda, fandil jsem Primožovi, nevěřil jsem, že ztratí téměř minutový náskok. Byli jsme ale svědky úžasného boje, který přesahuje parametry světa sportu. Pochopitelně jsem si jako bývalý skokan na lyžích přál, aby Tour vyhrál můj bývalý kolega,“ říká pravicový politik a vítěz skokanského Turné čtyř můstků v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jakub Janda, který se ostře vymezuje proti komunistickému režimu.

Více souvisejících

Tour de France Cyklistika

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 minutou

před 8 minutami

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Írán zvedá varovný prst: Jaderný program máme k mírovým účelům, může se to ale změnit

Jaderné zbraně nemají žádné místo v nukleární doktríně Íránu, uvedl v pondělí mluvčí tamního ministerstva zahraničních věcí Násir Kanaání. Podle serveru The Times of Israel (TOI) Írán opakovaně prohlašuje, že jeho jaderný program slouží pouze k mírovým účelům, může se to ale změnit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy