Rusku hrozí neúčast na následujících dvou olympiádách. Možná nebude smět ani pořádat akce

Po zjištění, že Ruská antidopingová agentura RUSADA manipulovala s daty ze své moskevské laboratoře, hrozí Rusku, že jeho sportovci přijdou o reprezentování pod svou vlajkou hned v následujích dvou olympiádách (Letní olympijské hry 2020 v Tokiu a Zimní olympijské hry 2022 v Pekingu). Doporučila to v pondělí Světová antidopingová agentura WADA svému výkonnému výboru, která se jím bude zabývat 9. prosince v Paříži. Rusku pak nově také hrozí, že v následujích čtyřech letech nebude moct pořádat sportovní akce, což se může dotknout blížícího se fotbalového Eura, jež se bude konat mimo jiné i v Petrohradu, či fotbalové Ligy mistrů, jehož finále v roce 2021 by semělo hrát taktéž v tomto ruském městě.

Všem těmto doporučením by měl, alespoň podle slov předsedy kontrolní komise WADA Jonathana Taylora, výkonný výbor vyhovět.

Co se týče možného zákazu pořádání velkých sportovních akcích na ruském území v následujících čtyřech letech, v případě schválení tohoto doporučení by se to mělo týkat i těch akcích, které už jsou do Ruska naplánovány. Ty mohou být odebrány, "pokud to není z právních či praktických důvodů vyloučeno", jak zní v doporučení.

Kromě všech výše zmíněných trestů se v doporučení WADA obejvují i tresty pro ruské funkcionáře, jež by se tak neměli světových sportovních akcích ani zúčastnit. To samé by platilo i pro státní představitele. Případné tresty však neznamenají to, že by snad na sportovních akcích v následujících čtyřech letech nebyli přítomni ruští sportovci. Jako doposud, v případě, že by splnili antidopingové podmínky, by mohli starpovat pod neutrální vlajkou.

Kauza státem organizovaného dopingu v Rusku tak stále pokračuje a to už od Zimních olympijských her v Soči v roce 2014. Právě na této sportovní akci se začaly objevovat první pochybnosti o férovosti ruských sportovců. Kvůli tomu tak tedy od roku 2015 až do září loňského roku měla RUSADA zastavenou činnost a proto se tak Rusko nemohlo zúčastnit posledních Zimních olympijských her v Pchjongčchangu v roce 2018.

Související

Vláda ČR

Vláda jmenovala nového ředitele GIBS a řešila starty ruských sportovců v Česku

Novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů se od 7. září stane dosavadní náměstek Vít Hendrych. Jeho jmenování navrhla Petru Fialovi vláda na jednání ve středu 6. září 2023 a premiér jej ještě týž den ředitelem jmenoval. Vláda se zabývala také problematikou startů ruských a běloruských sportovců v České republice a projednala i návrh novely zákona o soudnictví ve věcech mládeže.

Více souvisejících

sport Rusko doping

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 21 minutami

před 49 minutami

před 58 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy