Šéf světového hokeje Fasel se nakazil koronavirem. Přitom měl jednat s Lukašenkem

Tento týden mělo padnout rozhodnutí o tom, jak to bude s nadcházejícím světovým šampionátem v hokeji, jež se má podle původních plánů uskutečnit vedle Lotyšska, také v Bělorusku. Jak známo, situace ve společnosti tam není po letošních srpnových prezidentských volbách, které již po šesté za sebou vyhrál autoritářský vůdce Alexander Lukašenko, nijak ideální, prakticky od voleb se tam demonstruje a represivní složky zadržují běloruské občany i novináře. Šéf Mezinárodní hokejové federace IIHF René Fasel měl právě kvůli tomu v úterý jednat se samotným Lukašenkem o příštím hokejovém MS, nakonec ale k tomu pro zatím nedojde, neboť se švýcarský funkcionář nakazil koronavirem a musí tak do izolace.

„Spolu s Horstem Lichtnerem jsme měli v plánu v úterý odcestovat do Minsku, abychom s běloruským prezidentem prodiskutovali nejen otázky bezpečnosti, která ovlivňuje přípravu turnaje," uvedla v útením prohlášení k aktuálnísituace samotná IIHF. Připomněla tak, že vedle Fasela měl do Běloruska odletět na jednání i generální sekretář IIHF Horst Lichtner. A i on spolu s Faselem mají pozitivní test na covid-19.

Vedle aktuální politické a společenské situace v Bělorusku, kde je neklidná od srpnových prezidentských voleb, se mělo jednání mezi představiteli IIHF a běloruského státu točit i kolem šéfa běloruského hokejového svazu Dmitrije Baskova. Právě ten je totiž podezřelý z toho, že se měl podílet na vraždě jednoho z opozičních aktivistů. „I tohle jsme chtěli probrat, stejně jako současnou covidovou situaci v zemi a rovněž kroky k zajištění, že turnaj bude moct být uspořádán bezpečně a ve spolupráci se spolupořadatelem Lotyšskem," uvedl dále Fasel.

Jen krátce po srpnových běloruských prezidentských volbách se nechal slyšet lotyšský premiér Krišjánis Kariňš, že si společné pořádání takovéto akce s Běloruskem neumí v této době představit a mluvil také o tom, že by hokejový svátek v příštím roce dokázalo Lotyšsko uspořádat samo. Nedávno se však objevila informace o tom, že IIHF uvažuje, že by lotyšská Riga mohla nově šampionát pořádat spolus Moskvou místo Minsku.

Není pak rozhodně bez zajímavosti, že v pondělí rozhodl Mezinárodní olympijský výbor (MOV) o tom, že samotnému Lukašenkovi, který je mimo jiné už 23 let také šéfem běloruského olympijského výboru, zakázal účast na olymipjských hrách. Vedle toho MOV ještě vyzvalo další mezinárodní sportovní organizace, aby nepořádala žádné akce právě v Bělorusku.

Kvůli Faselově nákaze se pak nebude tento týden v pátek usuktečnit ani páteční mítink zátupců členů IIHF, jenž byl taktéž odložen na neurčito.

„IIHF je nadále odhodlána usilovat o to, aby turnaje naplánované na sezonu 2020/21 mohly probíhat v bezpečném prostředí. Budeme pokračovat v práci s organizačními výbory všech naplánovaných turnajů a v komunikaci s našimi členy," zakončil Fasel své prohlášení s tím, že o tom, jak budou pokračovat jednání o příštím hokejovém MS, dá vědět veřejnosti později.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS hokej

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 36 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

Válka vyhnala z domov miliony Ukrajinců. Jen v Kyjevě jich žijí stovky tisíc

Komisař ukrajinského parlamentu pro lidská práva Dmytro Lubinec ve středu prohlásil, že hlavní město Ukrajiny Kyjev je domovem více než 400 000 vnitřně vysídlených osob. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy