Skupina Euromeetings vyzývá Světovou atletiku k dřívějšímu plnění atletických limitů

Mezinárodní atletická federace pod novým názvem Světová atletika (WA) kvůli aktuální pandemii koronaviru zmrazila světové žebříčky a kvůli tomu, že atleti nemají stejné podmínky pro plnění kvalifikačních limitů, se také rozhodla obnovit plnění těchto limitů až od 1. prosince. To se ale nelíbí jak českým, tak světovým atletům a za ty se postavila nyní svým dopisem skupina Euromeetings zastřešující pořadatele všech evropských mítinků. Vyzývá v něm Světovou atletiku, aby se znovu zamyslela nad termínem 1. prosince a nad tím, jestli by neměli atleti plnit kvalifikační limity už dříve.

Pořadatelé evropských mítinků by byli rádi, kdyby mezinárodní atletická sezóna 2020 mohla odstartovat už na podzim tohoto roku. Na tuto možnost se právě tito pořadatelé v současnosti připravují.

"Při jednáních s našimi sponzory a dalšími institucemi, proč je v roce 2020 potřeba organizovat atletické mítinky, jsme bohužel ztratili klíčový argument: možnost olympijské kvalifikace," píše se konkrétně v dopise adresovaném Světové atletice, o kterém informoval web insidethegames.biz, a pokračuje se v něm: "Pokud by globální situace povolila pořádání atletických soutěží na podzim 2020, rádi bychom, aby atleti mohli plnit olympijské kvalifikační standardy."

Apeluje tak tímto způsobem na Světovou atletiku, aby přehodnotila svoje předešlé rozhodnutí o tom, že by atleti plnili znovu své kvalifikační limity až od 1. prosince. Proti takovéto variantě se ozvalo ze strany samotných sportovců mnoho kritických hlasů včetně například české oštěpařky Nikoly Ogrodníkové. A to přesto, že té by se tato zamýšlená varianta nikterak nedotkla, neboť svůj limit už má splněný od loňského roku. "Přijde mi to jako hrozná blbost. Někde hodíte skvělý výkon a nebude se vám to počítat. To je šílené," nechala se však slyšet pro web Českého atletického svazu.

Podle průzkumu Atletické asociace sdružující profesionální závodníky, která oslovila 685 sportovců z 82 zemí, ale bylo 60 % z nich pro to, aby se jim limity z letoška uznávaly. Hned 56 % to ale považuje za nefér, kdyby někteří závodníci kvůli koronavirové situace plnit limity mohly a někteří z nich zase nikoli. Více než tři čtvrtiny atletů pak v průzkumu vyjádřila pochybnost nad výsledky získaných v této sezóně, neboť kvůli koronaviru se omezily dopingové testy.

Kdy se tedy začne s letošní atletickou sezónou ještě není úplně jasné, ovšem evropský šampioinát, jenž by se měl konat letos v Paříži od 25. do 30. srpna, ještě dosud zrušen nebyl.

Související

Femke Bolová

Nizozemská hvězda Bolová překonala po téměř 41 letech halový světový rekord Kratochvílové

Skoro 41 let se mohla bývalá česká, respektive československá atletka Jarmila Kratochvílová chlubit tím, že drží halový světový rekord na trati 400 metrů. Nyní už to neplatí, jelikož byl překonán aktuálním nizozemským atletickým talentem, dvaadvacetiletou Femke Bolovou. Právě ona totiž v neděli na nizozemském mistrovství v Apeldoornu zaběhla čtvrtku v čase 49,26 sekundy, čímž tak překonala dosavadní rekord o 33 setin. 

Více souvisejících

Atletika

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy