Stejně jako v Riu pátý. Fuksa si ani tentokrát nesplnil sen o olympijské medaili

Rychlostní kanoista Martin Fuksa nerozšířil medailovou sbírku české výpravy na letošních Letních olympijských hrách v Tokiu. Stejně jako před pěti lety v Riu, tak i tentokrát skončil český reprezentant v závodě na 1000 metrů na pátém místě. Ze své již čtvrté olympijské medaile, tentokrát zlaté, se radoval Brazilec Isaquias Queiroz dos Santos, který dojel do cíle před druhým Číňanem Liou Chaem. Třetí pak skončil Moldavan Serghej Tarnovschi.

Nejprve musel absolvovat osmadvacetiletý český olympionik Martin Fuksa semifinálovou jízdu, ze které se mu povedl postoupit do finále. To pak absolvoval podobně jako již zmiňované semifinále.

Finále, stejně jako předešlé semifinále, totiž začal poněkud pomaleji a to tak, že krátce po startu figuroval až na posledním místě, postupem času se ale dostával dopředu. Když závodníci bybli v polovině trati už se český reprezentant ocital na šesté příčce, 750 metrů před cílem na páté. Na alespoň bronzovou medaili nakonec čeký závodník nedosáhl, neboť na třetí příčku nakonec ztratil více než dvě sekundy.

"Dal jsem do toho všechno, co jsem měl. Skončilo to tak, jak to mělo skončit. Makal jsem na sto procent, chtěl jsem do toho dát sto deset. Kdybych ve finiši trochu víc Moldavce sjížděl, tak by mi to dalo do finiše větší sílu, abych vymáčkl těch deset procent navíc. Takhle to bylo jenom na sto. Ten nahoře to chtěl takhle, já do toho dal maximum, páté místo," okomentoval svbůj finálový výkon po závodě Fuksa.

Ten si však před olympiádou myslel na cenný kov, ale vypadá to, že je s konečným výsledkem v Tokiu smířený. "Nemluvil bych o žádném zklamání a doufám, že to ani nikdo tak nenapíše. Nebo že jsem nesplnil očekávání. To by mě fakt mrzelo, protože tomu dávám maximum a dneska víc nešlo udělat," pokračoval.

V cenný kov pro Martina Fuksu věřila i celá jeho rodina. "Páté místo je pěkné místo, ale my jsme si sem jeli pro tu medaili, tu jsme chtěli. Musím říct, že tu jsme opravdu chtěli, přáli jsme si to. Druhá olympiáda, druhé páté místo, tak doufám, že ta Paříž na nás počká a že si konečně už snad něco přivezeme," uvedl k tomu Petr Fuksa starší, jenž je nejen Martinův otec, ale i jeho trenér.

Pro Brazilce Queiroze dos Santose to bylo první olympisjké zlato v kariéře, pro které si na této trati dojel. Před pěti lety bral tento Jihoameričan stříbro za prvním Němcem Sebastianem Brendelem, který však letos překvapivě do finále vůbec nepostoupil. Stejně jako v Riu, tak i tentokrát pak získává bronz Moldavan Tarnovchi. Tomuto čtyřiadvacetiletému závodníkovi byla ale tato medaile později kvůli dopingu odebrána a poté, co si odpykal čtyřletý trest, se mohl zúčastnit o rok odložené olympiády v Tokiu.

Letní olympijské hry v Tokiu  - rychlostní kanoistika (7.8.2021):

Muži:

1000 m:

C1: 1. Queiroz dos Santos (Braz.) 4:04,408, 2. Liou Chao (Čína) -1,316, 3. S. Tarnovschi (Mold.) -1,661, 4. Bart (Fr.) -1,763, 5. M. Fuksa (ČR) -4,347, 6. Scheibner (Něm.) -9,317, 7. Enriques (Kuba) -9,510, 8. Čeng Pcheng-fej (Čína) -9,640

Související

Český kanoista Martin Fuksa

Kanoista Martin Fuksa postoupil přímo do semifinále, jeho bratr naopak končí

V závodě na 1000 metrů dokázal v pátek brzy ráno středoevropského času postoupit přímo do semifinále rychlostn kanoista Martin Fuksa. Ten totiž svou rozjížďku vyhrál a čtvrtfinále tak tedy absolvovat nemusel. Na stejné trati se naopak nedařilo jeho bratrovi Petrovi, který ve své rozjížďce skončil až čtvrtý a v dalších jízdách už tohoto českého reprezentanta čeští fanoušci nespatří.
Olympiáda, ilustrační foto

Dostál na Rio nenavázal, v Tokiu končí až pátý. Deblkanoisté pro změnu až desátí

Poté, co na předešlých Letních olympijských hrách v Rio de Janeiru vybojoval kajakář Josef Dostál stříbrnou medaili, rozhodl se o pět let později v Tokiu zaútočit rovnou na zlato. Tento český reprezentant ale v úterý ráno středoevropského času nakonec zůstal za očekáváními, když se umístil ve finále až na pátém místě. Brzy ráno se v úterý nedařilo ani deblkanoistům Petru a Martinu Fuksovým, kterým se nepodařilo postoupit do finále A, jelikož v semifinále skončili na pátém posledním místě. V následném finále B si pak zajistili celkové desáté místo.

Více souvisejících

kanoistika Martin Fuksa (kanoista) Olympijské hry 2021 (Tokio) olympiáda

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy